2019. már 19.

BorYssza Krónika – Magyar Sommelier Bajnok rögös útja

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Magyar Sommelier Bajnok rögös útja

Sommelier Bajnokság döntőseinek feladatai

A Magyar Sommelier Bajnokság döntőjébe 3 kiváló felkészültségű fiatal szakember – Angerman László, Evans Viktória és Tűű Péter – került az egri elődöntő 7 résztvevőjéből.

Mivel a magyar éttermek kis hányadában tevékenykedik sommelier, nagyon érdekes volt közelről figyelni sommelier-k munkáját és az életből ellesett feladatok megvalósítását. A sommelier bajnokság döntőjében a finalistáknak az alábbi 7 különböző feladatot kellett megoldaniuk elég szűkös - felkészülés+végrehajtás - időbeosztással.

1) a vendég fogadása és pezsgő felszolgálása
2) étel és borpárosítás
3) egy megkapott borlap értékelése, ellenőrzés, szükség szerint a hibák javítása
4) klasszikus dekantálás
5) 3 bor és 5 párlat vak felismerése
6) egy adott menülaphoz elkészített teríték ellenőrzése, szükséges szerinti kiegészítése és javítás a terítéknek
7) két illatminta felismerése, meghatározása
+ meglepetés feladat
8) egy palack pezsgő 7 vendég poharába kitöltése, a rátöltés lehetősége nélkül

Hát így leírva elég egyszerűen hangzik. Azonban annak ellenére, hogy a döntősök igazán nagy gyakorlatról tettek tanúságot, a feladatok láthatólag kihívás elé állították őket. A feszültségüket nem igazán az elvégzendő feladatok okozták, hanem a zsűri test közelsége és a nagyszámú, főleg szakmai, nézősereg.

A nemes, kiélezett versenyben, mint már ismeretes, Tűű Péter lett a győztes. Azt is ki kell emelnünk, hogy a Magyar Sommelier Bajnokság történetében először került dobogóra egy hölgy, Evans Viktória. Neki külön gratulálok a teljesítményéhez.

Arról is kell beszélni, hogy a magyar sommelier társadalom egy kissé megosztott. Sok minden foglalkoztatja őket és keresik a legjobb megoldás útját. Közülük többen is megszólaltak és elmondták véleményüket, ötleteiket, a szerintük helyes utat. Remélem egyszer csak közös nevezőre jutnak. Ez számunkra, étterem látogatók és borfogyasztók számára nagy nyereség lenne. Egy nekem kissé furcsa intermezzo pl. az Association de la Sommellerie Internationale által rendezett sommelier világbajnokságon Horváth Máté sommelier képviselte Magyarországot. A 66 résztvevő között a 30. kiváló helyett szerezte meg. Gratulálok a sikeréhez. És a magyar sommelier bajnok???

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá