2019. máj 28.

Somlói mini pincéi talán kicsik, de nagyot alkotnak és nekem is segítettek

írta: László Vágó
Somlói mini pincéi talán kicsik, de nagyot alkotnak és nekem is segítettek

Somlói borvidék borait kóstoltuk autentikus szervezésben

Volt egy időszak boros életemben, amikor fenntartással voltam a somlói borok, azaz a somlaik iránt. Ebben az időben néhány „borszakértő megtévesztett” vagy talán csak rossz szakember került az boros utamba. Az ekkor kóstolt borok számomra nagyon sav hangsúlyosak, ízükben csak ásványosak, sósak voltak, kevés élvezetet, élményt adtak fogyasztáskor. Az egyik „szakértő” szerint „ez a kőjuice a Somló”. Az azóta elmúlt időszakban többször próbálkoztam, kóstoltam (pl. Somló Kincse, Barnabás Pince és Spiegelberger Pincészet, Nagy bajuszú Jász Laci, Dénes Hegybirtok és még néhány pince borai) és kezdtem elbizonytalanodni Somló ilyen megítélésében. A kóstolások eredményei nem tudták teljesen eloszlatni kételyeimet és nem voltam teljesen biztos. Aztán jött Cartwrigh Éva (a Somlói Borok Boltja kitalálója, létrehozója és tulajdonosa) meghívása és ez eldöntött mindent nálam a „Somló ügyben”. Somlói mini pincék borai helyére tették a somlai értékelésemet. Somlói borok kicsiny boltja egyedi gyűjtőhelye és forrása a különleges somlói boroknak. Éva meghívott barátokat és barátok barátait egy különleges kóstolóra, pontosabban egy kóstoló sorozatra. Sikerült magamat beszervezni ebbe a körbe. Szerencsére, mert már az első kóstoló is különleges élmény volt. Ez nem csak a borokra vonatkozik, hanem a tényleg baráti társaságra, a borokhoz komponált falatkákra és nem utolsó sorban Cartwright Éva vendégszeretetére.

A négyszögletű kerekasztalt 12-n ültük körbe. Pontosabban időnként csak 11-n, mert Éva ki-be járt hozta a kóstoló falatokat és a különböző borokat.
Egy különlegességgel indítottunk és aztán nagyon izgalmasan folytatódott.
Abeles (Halász Imre) Furmint 2017
Pince korábbi tulajdonosáról, Abeles zsidó kereskedőről, kapta nevét. Ez a bor a Kissomlyó leve és az ültetvény utolsó tétele, mert a gyenge termés eredmény miatt az öreg ültetvényt átoltották. Hát ez a boron egyáltalán nem érződött. Ízében és illatában meglepően gyümölcsös (barack, körte, enyhe kis citrus) jegyek jellemzik. Szép vibráló, gyümölcsös savai igazán érdekessé és nagyon élvezhetővé teszik a bort. Ehhez társul a Somló sóssága, ásványossága, mely jól kiegészíti az ízeket.
Géró Pince (Géró Péter) Cuvée 2017
Juhfark, olaszrizling, hárslevelű házasítás az nyugati bazaltterületről. A Géró Pince Somlószőlősön területein helyezkedik el. Géró Péter tulajdonos és borász maga mutatta be borait. Péter elkészíti a fajtaborokat és a kész borokat házasítja. Alapvetően acéltartályokat alkalmaz az erjesztés és az erjedés során is. Azonban néhány hordóra termett tételnél nem erősen pörkölt, 400 hektos akácfa hordókat használ. A bor kicsit nehezen nyílt, de a szellőztetés segített és közepes intenzitású aromák kerültek illatoláskor az orrba. Pohárba kortyolva lágy, szépen lekerekedett, gyümölcsös aromák kápráztatták el az ízlelőbimbókat. Az gyümölcsös ízek kiegészültek minerális vonásokkal, melyekkel teljes összhangban voltak és jól támogatták egymást.
Kőfejtő Pince (Tóth Péter) Cuvée 2016
Ugyancsak a kőfejtő nyugati bazaltterületről szüretelt, tölgyfa hordóban készült furmint és hárslevelű házasítás. Ennek a bornak számomra az volt a különlegessége, hogy időről időre változott az illata, a pohárban nyílva újabb és újabb arcát mutatta. Ízében nagyon szép karakteres olaszrizlinget kóstolhattunk.
Ezekhez a borokhoz társított kísérő - magyar harcsapástétom kapri és olajbogyóval.
Joós Pince (Joós Elek) Olaszrizling 2015
Elek 1/3 hektár szőlőterületen gazdálkodik közösen feleségével a hegy déli oldalán, az Apátsági dűlőben. Különös hangsúlyt fektet a szőlőmunkákra. Kis fahordóban erjeszti és érleli borait. Elek borait először 2015. októberében kóstoltam, a Budafoki Borklubban. Érdekességként akkor a következő borsort kóstoltuk Szalai Gyula sommelier és Joós Elek borász értő vezetésével: Olaszrizling 2013, Olaszrizling 2011, Olaszrizling 2010,  Zöldveltelini 2012, Zöldveltelini 2011, Furmint 2012, Furmint 2011, Szürkebarát 2012, Tramini 2013, Tramini 2012. Nem semmi, igaz?! Pince kóstoló egybekötve mini vertikális kóstolókkal. Akkor a kedvencem a két zöldveltelini tétel volt.
A most kóstolt Joós Olaszrizling 2015 tétellel, ízében „nagyon” olaszrizling került a poharunkba, szép karakter jegyekkel, vastag testtel és hosszú lágyan kesernyés búcsú korttyal.
Somló Forrás Pince (Mód Tamás) Olaszrizling 2017
Kiváló párja volt a kóstolón Joós Olaszrizling 2015 tételnek. Igaz egy kicsit más, a maga nemében izgalmas bort kóstolhattunk. Somló Forrás Olaszrizlingjére inkább a friss gyümölcsös – körtés, fehér barackos, kicsi citrusos – jegyek keverednek a felbukkanó kellemes olaszrizlinges kesernyével.
Ezekhez a borokhoz társított kísérő - citromos-petrezselymes szardellapástétom.
Barnabás Pince (Tóth Barnabás) Hárslevelű 2017
Tóth Barnabás boraival ill. a Furmint 2012 tételével egy kóstolón találkoztam. Ott is kilógott a magas alkohollal. Ebben az eset azonban nem borhibáról beszélek, sőt. Az a tétel egy nagyon komplex, harmonikus képet mutatott és a magas alkohol nem lógott ki. Fantasztikus bor volt.
Hárslevelű 2017 a poharamba került elvarázsolt és az orromat betöltötte az intenzív ízkavalkád, hársa, körte, akác, egy piciny egres és minerális jegyek. Kortyolva a bort, az összes ízt érzékelték az ízlelőbimbóim, ami az illatban is mutatkozott. Szájat betöltötte az ízek gazdagsága és harmóniája. A szép, vibráló savak üdeséget, frissességet ad a bornak, egyben jól összetartja a vastag testet és a közepesen magas alkoholt. Fiatalsága ellenére egy elegáns, komplex bort kóstolhattunk. És mi lesz belőle pár év múlva? A nagy potenciál az ívásban mértékletességre, kivárásra inspirál. Én is szívesen részese lennék egy ilyen visszakóstolásnak.
Ezekhez a borokhoz társított kísérő - füstölt fürjtojás-sonka, zöldspárga.
Csetvei Pince (Csetvei Krisztina) Juhfark 2017
Csetvei Krisztina móri borász kísérlete a Somlón, ami azért több mint kísérlet. Ez már igazi eredmény.  Krisztina meghódította Somlót. Juhfark 2017 Kriszti mini-szériás somlai kincsesládikójából.
Ehhez a borhoz társított kísérő - aszaltparadicsomos krémsajttal töltött sült padlizsántekercsek.
Royal Somló Juhfark 2011
Ez a tétel igazán nagyszerű példája Somló ikonikus borának a juhfarknak.
Ehhez a borhoz társított kísérő: klasszikus füstölt lazacos-tormakrémes falatka, mi mással tudnám agyonütni a tormát a füstölt lazaccal mint egy 9 éves juhfarkkal
Géró Péter meglepett minket egy Géró Hárslevelű 2016, mely méltó helyet foglal el a Géró nedűk kitűnő sorában.
És ami minden borhoz megfelelő: somlói sajttál és somlói forrásvíz

Most már nincsenek kétségeim a somlai-k nem egyszerűen „kőjuice” borok, hanem kiváló bemutatói a somlói sokszínű, változatos terroirnak és nagyszerű minőségnek. Minden alkalomra lehet találni fantasztikus somlói tételeket.

Következő borélmény beszámoló:
Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN borok kíséretében
Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 04

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá