Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2018. dec 04.

BorYssza Krónika ellátogatott az etyeki „pinot köves” útra

írta: László Vágó
BorYssza Krónika ellátogatott az etyeki „pinot köves” útra

Pinot Noir évjáratválogatás az Etyeki Kúria bemutatásában

Az Etyeki Kúria részben megújult csapata folytatja a már korábban elkezdett és nagyon sikeres pinot noir vonalat. A borászat főborásza Mérész Sándor szerencsésnek tartja magát, mert a pályája kezdetétől a pinot közelében van. Igaz nem így tervezte, de… . Egerben Gál Tibornál kezdett dolgozni, aki a pinot noir elterjesztője Magyarországon.
Gézárt Anna bortanácsadó és „bormindenes” felkérésére az évjáratkóstolón megjelent sajtó képviselői elmondták élményeiket, tapasztalataikat Etyekkel, az Etyeki Kúriával és a pinot noir borokkal kapcsolatosan. Borélmény gyűjtőként igazán érdekes, személyes történeteket hallottam. Sőt Mérész Sándor is elmondta egyik első Etyekkel kapcsolatos történetét. A 2000-s évek elején, ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 27.

BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Mittl Pince

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Mittl Pince

Vas-hegy magyar oldalán Vaskeresztesen kóstolunk

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgVas-hegy magyar oldalán működik és készíti borait a Mittl Pincészet ( https://www.facebook.com/Mittl-Pinc%C3%A9szet-135017016576601/ ).   
Vaskeresztes az Alpok keleti nyúlványának végpontja és a Kisalföld találkozásánál magasodó Vashegy lábánál fekszik. A környéken évezredes hagyománya van a szőlőművelésnek és a borkészítésnek. A szőlőkultúrát a kelták honosították meg itt még az időszámítás előtt kb. háromszáz évvel. A Vas-hegy sajátos szubalpesi klímája és talajadottságai kihasználásával egyedi, karakteres, színanyagban gazdag vörösborok készíthetők. A hegyvidék jelentős vastartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaján egyedülálló minőségi borok termelhetők.
A pincészet a kiváló nedűt a kékfrankos, a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 19.

BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Weingut Wachter-Wiesler

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Weingut Wachter-Wiesler

Vas-hegy osztrák oldalán Deutsch-Schützen-ben kóstolunk

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgCristoph Wachter borász azt vallja, hogy
Der Winzer so unverfälscht, wie seine Weine - A borász annyira hiteles, amennyire a borai.

A Wiengut Wachter-Wiesler egy családi borászat, mely több generáció óta foglalkozik szőlészettel, borászattal. Jelenleg Christoph Wachter irányítja a borászatot. Tevékenységével mind Ausztriában, mind nemzetközi szinten jelentős sikereket ér(t) el. A tavalyi évben az A LA CARTE Östereichs Gourmet-Führer 2017 értékelése alapján  a pincészet több bora is 90 pont feletti értéket kapott,  pl. Ried Weinberg 2015 – 97 pont, Ried Ratschen 2015 – 95 pont, Béla-Jóska 2015 – 93 pont

Weingut Wachter-Wiesler a következő minőségi, a vidékre jellemző (Eisenberg DAC) borsorral vár minket
- Tizenhat 2016
- Olaszrizling ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 16.

BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Weinbau Weber

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Weinbau Weber

Vas-hegy osztrák oldalán Deutsch-Schützen-ben kóstolunk

Weber Pince nagyon érdekes, izgalmas borsorral és finom falatokkal készül fogadásunkra.                   
- Zweigelt 2017 – öreg tőkékről (10-15 éves) szüretelt, acéltartályban érlelt tétel
- Blaufränkisch Ratschen 2016 – öreg tőkékről (10-45 éves) szüretelt, fahordós tétel
- Eisenberg DAC Classik 2015 – öreg tőkékről (25-30 éves) szüretelt, nagy fa hordóban érlelt kékfrankos
- Centauros Eisenberg DAC Reserve 2014 – öreg tőkékről (50-60 éves) szüretelt, barrique hordóban érlelt kékfrankos
- Centauros 2012 – öreg tőkékről (50-60 éves) szüretelt, barrique hordóban érlelt kékfrankos
- Cuveé Vìnea 2013 – Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch und Merlot, öreg tőkékről szüretelt, barrique hordóban ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 13.

BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Garger Pince

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Garger Pince

Garger Kékfrankos 2015 a TOP 5-ben

Garger Imrével a Kékfrankos Április Nagykóstolón ismerkedtem meg a Gellért Hotelben. Már akkor elvarázsolt a Kékfrankos 2015 tétele. A kiállító 14 borvidék kb. 50 pincészete 100 kékfrankosa közül a Garger Kékfrankos 2015 nagyon előkelő helyet foglal el. Az általam kóstolt tételek közül szerintem az első háromban biztosan benne van.
Az élmény hatása alatt egyeztettem Garger Imre ( http://garger-pince.hu/ ) borásszal, hogy a BorჄssza Baráti Kör ellátogat Vaskeresztesre, a pincészetbe. Beszélgetés sok érdekességet mesélt Garger Imre, így izgalmas élmény vár ránk a Soproni borvidék nyugati határán.

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpg

Most eljött az idő, amikor ez megvalósul és a BorYssza Vas-hegy Túra egyik állomása a Garger Pince . Amellett, hogy Imre bemutatja ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 06.

BorYssza Vas-hegy Túra a Soproni borvidék és Eisenberg borászataiban

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra a Soproni borvidék és Eisenberg borászataiban

Most aztán átlépjük a határt!

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgA BorYssza Baráti Kör következő BorYssza Túrája során átlépjük a határt. A Vas-hegy mindkét oldalán megkóstoljuk a borokat. Sőt ez alkalommal egy olyan borász kísér el minket és vezet be a borok világába, akinek a bora az 57. helyen szerepel a 2018. év 100  legjobb magyar bora sorában és a kékfrankosok között bronzérmes helyezést kapott. Ezek alapján már beazonosítható kiről van szó. A „szomjúságotok” felkeltése érdekében egy rövid borleírás egy korábbi cikkemből a Kékfrankos 2015. tételről.
Egy elegáns, hűvös úriember. Mind illatában, mind ízében komplexitás mutat. Harmonikusan egészítik ki egymást az íncsiklandó gyümölcs, fűszer aromák, a még mindig igazán „aktív”, villódzó savszerkezet és a közepes ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 30.

BorYssza Krónika Vincze Tomi borászról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Vincze Tomi borászról

Vincze Tomi visszakóstoló a Vino Piano Borbárban

A BorYssza Krónika első száma a Sárospatakról érkezett Vincze Tomit és borait veszi górcső alá.
Vincze Tomi fiatal, Y generációs borász Sárospatakról. Bemutatkozáskor kézműves borásznak vallja magát, bár hozzá teszi „bármit is jelent ez”. Azonban ezt a fogalmat és a tartalmát is csak, pozitív értelemben használja. Jelenleg párjával, Kovács Eszterrel dolgozik együtt, azaz művelik a szőlőt és készítik a bort. Tomi a 2015-s évjáratú Furminjával lopta be magát Eszti szívében, Eszti meg a „szőlőmunkájával” Tomiéba.
Együtt viszik az 1,3 ha-s birtokot, mely jelenleg még nem elég a megélhetésre, de tervük szerint hosszútávon, a lépésről lépésre felépített birtokkal eljutnak idáig is. Hitük szerint mind a cégnek, mind a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 23.

BorჄssza Soproni Túra megkóstolja a Vas-hegyet

írta: László Vágó
BorჄssza Soproni Túra megkóstolja a Vas-hegyet

Most aztán átlépjük a határt!

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgA BorჄssza Baráti Kör következő BorჄssza Túrája nemzetközi lesz, vagyis átlépjük a határt. A Vas-hegy mindkét oldalán megkóstoljuk a borokat. Sőt ez alkalommal egy olyan borász kísér el minket és vezet minket be a borok világába, akinek a bora az 57. helyen szerepel a 2018 év 100  legjobb magyar bora sorában és a kékfrankosok között bronzérmes helyezést kapott. Ezek alapján már beazonosítható kiről van szó. Ha mégsem sikerült kitalálni, hamarosan a következő a pincéket bemutató cikkekben felfedem a „titkot”. A „szomjúságotok” felkeltése érdekében egy rövid borleírás egy korábbi cikkemből a Kékfrankos 2015. tételről.

Egy elegáns, hűvös úriember. Mind illatában, mind ízében komplexitás mutat. Harmonikusan ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 16.

Libák a Neszmélyi borvidéken is gágognak!

írta: László Vágó
Libák a Neszmélyi borvidéken is gágognak!

Márton Napi Nyitott Pincék Bajon

Folytattam a kutatásomat a Neszmélyi borvidék történetéről, hagyományairól, borászairól és borairól. A Neszmélyi borvidék történeti hagyományai szerint az egyik legpatinásabb borvidékek közé tartozik, melynek az eredeti területe a maihoz képest sokkal nagyobb volt. Ezt bizonyítják az alábbi Magyarországi borvidéki térképek.

A borvidék neve tipikus. De nem azt jelenti, hogy Neszmélyen vannak a szőlők és a pincék többsége. A borvidékek elnevezés alapvetően nem ezen múlt ill. múlik. Jelen esetben a Dunai kikötő, ahol berakodták a borokat, adta a borvidék elnevezését. Hiszen minden szállítási  okmányra Neszmély „pecsét” kerül. Ez történt tulajdonképpen Villányban (itt a vasút) és Tokaj is.

A borvidék ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 02.

Egy dunaparti csónak házban 2018

írta: László Vágó
Egy dunaparti csónak házban 2018

Duna - party borpiknik a párkányi csónakházban

Egy dunaparti csónak házban 1952 - https://www.youtube.com/watch?v=Tpxh0hjhE9w

Már nem először veszünk részt a Párkányi Borklub eseményén. Minden alkalommal izgalmas, érdekes és jó hangulatú eseményt szerveznek nagyszerű társaságban, kiváló borokkal. Szeptemberben egy új ötlettel rukkoltak elő, dunaparti pikniket szerveztek. A Duna – partynak a párkányi csónakház adott helyet. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk. Így sokan összejöttünk. A környezetet a Duna parti csónakház Párkányban és a Duna másik oldalán Esztergom látványa biztosította a piknikhez. A piknikhez a finom falatokat a szerepet a párkányi Platán étterem tulajdonosa, Drubits Laci és csapat vállalta magára. Az esemény borpiknik részéhez a borokat a Burdavin - ...

Tovább Szólj hozzá

bor borkóstoló piknik boros-élmények Párkányi Borklub