Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2019. ápr 16.

BorYssza Krónika – Kékfrankos Április 2019

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Kékfrankos Április 2019

Blaufränkisch vs. Kékfrankos, nem a győzelem a fontos!

Ebben az évben a határon túlról is érkeztek kékfrankos, azaz blaufränkisch borok. Sőt a Weinhäusel Borászat (Sopronnyék/Neckenmarkt)  Blaufränkisch Sonnensteig 2017 bora beverekedte magát a TOP10-ben. És nem is méltatlanul. A blaufränkisch-ket bemutatta és a pincét képviselte Zsanett Wienhäusel, Christian Weinhäusel borász felesége képviselte. Mivel korábban jártam náluk, mindenki figyelmében ajánlom a Weinhäusel Borászatról vagy a linken található a cikkemet.

A Kékfrankos kóstolón 68 borászat, 13 borvidékről hozta el kékfrankosát. Eljöttek az ismert kisebb és nagyobb borászatok. Két pincészetet is találtam, melyek számomra teljesen ismeretlenek voltak és igen csak izgalmas tételeket kóstoltattak. Az egyik a Toronyi Pincs ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 19.

BorYssza Krónika – Magyar Sommelier Bajnok rögös útja

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Magyar Sommelier Bajnok rögös útja

Sommelier Bajnokság döntőseinek feladatai

A Magyar Sommelier Bajnokság döntőjébe 3 kiváló felkészültségű fiatal szakember – Angerman László, Evans Viktória és Tűű Péter – került az egri elődöntő 7 résztvevőjéből.

Mivel a magyar éttermek kis hányadában tevékenykedik sommelier, nagyon érdekes volt közelről figyelni sommelier-k munkáját és az életből ellesett feladatok megvalósítását. A sommelier bajnokság döntőjében a finalistáknak az alábbi 7 különböző feladatot kellett megoldaniuk elég szűkös - felkészülés+végrehajtás - időbeosztással.

1) a vendég fogadása és pezsgő felszolgálása
2) étel és borpárosítás
3) egy megkapott borlap értékelése, ellenőrzés, szükség szerint a hibák javítása
4) klasszikus dekantálás
5) 3 bor és 5 párlat vak ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 12.

BorYssza Krónika - BorÉRT

írta: László Vágó
BorYssza Krónika - BorÉRT

Bor-Érték-Régió-Turizmus

Idén először került megrendezésre a BorÉRT, Magyarország első borturisztikai kiállítása. A rendezvénynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMM) biztosított teret és helyszínt a Vajdahunyad-várában. A szervezésben a Mezőgazdasági Múzeum mellett részt vett a http://koccintas.hu/ . Az esemény megvalósítását szakmai partnerként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és partnerként a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége segítette és támogatta. A kiemelt meghívott a Pannon Régió, azaz a Pécsi borvidék, Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék és a Villányi borvidék volt.

A program két fő részből állt. Az első felvonásban igazán érdekes szakmai konferencián szakemberek beszéltek a bor és turizmus helyzetéről Magyarországon és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 05.

BorYssza Krónika – Grúz hétvége

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Grúz hétvége

Megcsodáltam a grúz tájakat, megkóstoltam a grúz konyhát és a grúz borokat

Február utolsó hétvégéjét Grúzia bűvöletében töltöttem. Hétvégi elfoglaltságként két izgalmas grúz bor- és gasztronómiai programot is találtam, melyekről kiderült, bizonyos fokig összeértek.
A két eseményben egyik közös a csábítás volt, hogy ismerkedjünk meg Grúzia csodás tájaival, érdekes helyeivel, különleges ételeivel és egyedi italaival, köztük a grúz borral. A másik egy grúz pár, akik egyenesen Grúziából hozták el számunkra a borokat, Daria és Zviadi .

A grúz hétvégém 3 felvonásban.
1. felvonás - Grúz borok 1
Főszereplők: Daria és Zviadi és a grúz borok. Helyszín: Aragvi Grúz Étterem
Az első rész jól indult, több borral.
Winery Marani of Georgia Tsinandali 2016
Kakheti régió
Ez 80% Rkatsitelit és 20% ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 26.

BorYssza Krónika Villa Tolnay megújul testben és lélekben

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Villa Tolnay megújul testben és lélekben

Philipp, László, Csobáncz

Akik már voltak Gyulakeszin a Villa Tolnay Borházban, azok tudják, korábban sem volt egy csúnya hely és a boraik is magas minőséget képviseltek. Philipp Oser és Nagy László tulajdonosok elmondták, hogy úgy érezték – itt a megújulás ideje. Meg kell mondjam, nem aprózzák el. Azonban ezt mind nagyon céltudatosan, átgondoltam tették és teszik meg. Erről számoltak be.

Villa Tolnay megújulása szinte teljeskörű. A tulajdonosok büszkeséggel mutatták be az újdonságokat – új arculat (címke, logo, dugó, kapszula), Villa Tolnay brand-k (Panoráma, Tavasz, Tenger, …), új éttermi menü (borkísérő hideg fogások, levesek, saláták), új pince (gravitációs elven működő feldolgozó).
Ami nem változik a csodálatos panoráma, szeretetteljes ...

Tovább Szólj hozzá

Csobáncz

2019. feb 19.

BorYssza Krónika duális tokaji kóstolóról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika duális tokaji kóstolóról

Tokaji borok jazz zenei kísérettel

A furmint havában két Tokaj-hegyalja pincészettől kóstoltam borokat a ChampionWine borbárban, köztük természetesen furmintokat is. Sőt egy kis vertikális kóstolót is becsempésztek a borsorba. Kanczler András ( Basilicus Szőlőbirtok ) és Bihari Ákos Ferdinánd ( Ferdinánd Pincészet ) hozta el és mutatta be borait.

Mind a két pincészet a kíméletes, bio művelést alkalmaz. Ez Kanczler András olvasatában azt jelenti, hogy mű-, irtó- és ölő dolgokat nem használnak a szőlőművelésben és a borkészítésben .

A Basilicus Szőlőbirtok tevékenységét 2011-ben kezdte meg Tarcalon. Az összes Tokaj-hegyalján engedélyezett 6 szőlőfajtát – furmint, sárgamuskotály, hárslevelű, kövérszőlő, kabar, zéta – termesztik. Emellett egy szinte ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 12.

BorYssza Krónika a Kékfrankos Toros Bortúráról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika a Kékfrankos Toros Bortúráról

Torost ettünk, kékfrankost ittunk és ismerkedtünk a borászokkal

Idén másodszor rendezték meg a Kékfrankos Toros Bortúrát. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a tavalyin, mind az idei eseményen részt tudtam venni. Nem célom összehasonlítani a két programot. A szervezés mindkét alkalommal teljesen rendben volt. A borászatok felkészülten és nagyon szívélyesen fogadták a kékfrankost kedvelő borbarátokat. A kóstolóknak helyt adó pincék már maguk is impozáns épület együttesek, kúriák, tuszkulánumok ( tusculanum )

gasztro05.jpgHogy az esemény nevének második – Toros – részét értsük, ismerjük meg a borok mellé adott ételspecialitásokat.

Bodri Pincészet: vaddisznótoros téli erdő ihletésével
Takler Borbirtok: bőrös karaj, hagymás törtburgonyával, darabos vegyes savanyúsággal
Fritz Pincészet: ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 05.

BorYssza Krónika Horváth Ráspi Józsefről

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Horváth Ráspi Józsefről

Házhoz jött a Ráspi Pincészet borásza

Már régen készülők, hogy megkóstoljam a Ráspi Pincészet borait. Eddig valahogy nem került rá sor, de most sikerült. Hiszen a ChampinonWine Borbárban Házhoz jön a borász , jelen esetben Horváth József Ráspi.

A borász család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Ő is ebbe született bele. Ennek ellenére kezdetben inkább a vendéglátás irányában indult. A szülői házat 1990-évek elején alakította át étteremmé Fertőrákoson. Tehetsége már ekkor és ebben a szakmában is megmutatkozott. Az Év Gasztronómusának választották 2012-ben. Csak természetes, nagy részben saját készítésű termékeket használnak a kínált fogásokhoz. Ide tartoznak az üdítők, a szörpök is → cola mentes hely! Az ételek ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 29.

BorYssza Krónika a Párkányi Borklubról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika a Párkányi Borklubról

Zsirai Pincészet három borvidék borait kóstoltuk

Nem először veszek részt a Párkányi Borklub boros eseményén. Minden alkalommal kiváló borokkal, finom falatokkal és kitűnő társaságban töltöttük el az időt. De mi is ez a klub.

Három felvidéki borász, úgy döntött tesznek valamit a felvidéki bor kultúra fellendítéséért. Hozzájuk csatlakozott egy vendéglátós is a helyi gasztrokultúra fejlesztéséért. Így a csapat 2017. elején megalapította a Parkan-Granum Terroir-t, azaz a Párkányi Borklubot . Az eltelt időszakban igen intenzíven tevékenykedtek a kitűzött célok elérésében. Szerintem jó munkát végezt(n)ek. Nem tudom a kitűzött célok mind megvalósultak. A programok, melyeken részt vettem és többnyire teltházasak voltak,  kiválóan sikerültek. De ne felejtkezzünk el az ...

Tovább Szólj hozzá

Tokaj Tokaj-hegyalja magyar borvidékek

2019. jan 22.

BorYssza Krónika Ság- és Vas-hegyi borokról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Ság- és Vas-hegyi borokról

Dénes Hegybirtok és Garger Pince kóstolója a VANBORIS Borbárban Zuglóban

Elfogult vagyok, ha meghallom a Garger nevet. Garger Imre Kékfrankos 2015 bora az egyik kedvencem és Imrét is nagyra becsülöm. Szerencsére már a hivatalos boros közönség is elismeri. Így nem volt kérdés számomra, hogy elmegyek a Garger Pince borait is bemutató kóstolóra. Hab a tortán, hogy megismerkedhetek egy számomra még ismeretlen borászattal és boraival, Dénes Hegybirtokkal és tulajdonosával, Dénes Tiborral. A kép pince két különböző borvidéket képvisel. Dénes Hegybirtok a Nagy Somlói, Garger Pince a Soproni borvidékhez tartozik.
A kóstolónak a Vanboris Borbár adott helyet, melyet Molnár Roland sommelier vezet feleségével.  Egy hangulatos boros ékszerdobozt hoztak létre Zuglóban. Igaz nincs a központban, de remélhetőleg azért sokan ...

Tovább Szólj hozzá