Bor és vállalkozás - Utolsó kommentek
blfr2@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2020/07/28/gunzer_zoltan_az_ordogszantotta_hegy_levebol_kesziti_neduit/full_commentlist/1#c38754910
Válasz erre: Günzer Zoltán az Ördögszántotta hegy levéből készíti nedűit
2020-07-29T19:43:13+02:00
2020-07-29T19:43:13+02:00
Rezsó72
http://blog.hu/user/1286881
Pfffffff. Látom zs-kategóriás magyar borokról is megéri még írni...Kb. 2 említésre méltó tételt csináltak az elmúlt 10 évben.
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt/full_commentlist/1#c35765521
Válasz erre: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!
2018-09-02T11:39:38+02:00
2018-09-02T11:39:38+02:00
BZoltan
http://blog.hu/user/9564
<a href="https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt?full_commentlist=1#c35764875" class="reply_nick_830099" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 35764875 );">@László Vágó</a>: Hogy élesen vagy nem, de valamilyen szinten mindenképpen elkülöníthető.<br />
Szerintem az elsődleges kérdés, hogy mit érthetett Prohászka Ferenc a "fűszeresség" alatt.<br /><br />
Én személy szerint megelehtősen szkeptikus vagyok az ilyen fajtajelleg meghatározásokat illetőleg.
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt/full_commentlist/1#c35764875
Válasz erre: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!
2018-09-02T09:29:52+02:00
2018-09-02T09:29:52+02:00
László Vágó
http://blog.hu/user/830099
<a href="https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt?full_commentlist=1#c35761037" class="reply_nick_9564" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 35761037 );">@BZoltan</a>: <br />
Köszönöm szépen a megjegyzést és az elírásom jelzését. Igaza van Prohászka Ferenc a szőlőről írt. A kérdés az, hogy a szőlő és a bor aromái élesen elkülöníthetők-e.
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt/full_commentlist/1#c35764837
Válasz erre: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!
2018-09-02T09:24:28+02:00
2018-09-02T09:24:28+02:00
Vágó László
http://blog.hu/user/830085
K@Vágó László: K<a href="https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt?full_commentlist=1#c35759953" class="reply_nick_589622" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 35759953 );">@Gabssy</a>: <br />
Köszönöm szépen az információkat. Igyekszem hozzájutni a megjelölt forrásokból, hogy még átfogóbb képet kapjak a fajtáról. Nagyon érdekesnek, izgalmasnak tartom.
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt/full_commentlist/1#c35761037
Válasz erre: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!
2018-09-01T13:29:21+02:00
2018-09-01T13:29:21+02:00
BZoltan
http://blog.hu/user/9564
Ha jól értem akkor Prohászka a gyümölcsét írta fűszeresnek és nem a borát.
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/08/29/megszegtem_a_sajat_borvasarlasi_szabalyomat_a_szeremi_zold_miatt/full_commentlist/1#c35759953
Válasz erre: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!
2018-09-01T09:30:14+02:00
2018-09-01T09:30:14+02:00
Gabssy
http://blog.hu/user/589622
Kedves Vágó úr!<br />
Ajánlom figyelmébe Maurer Oszkár Szerémi zöldjét (amit ráadásul a Szerémségben termeszt), s ha jól tudom, az Etyek-budai Borvidéken Szentesi József is foglalkozik a fajtával, bár nála kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a pincénél kóstolható.<br />
Talán (de ez végképp már csak szájhagyomány) Szabó Zoltánnak Hosszúhetényből is van Szerémije.<br />
Tisztelettel:<br />
Nagy Gábor
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2018/06/28/visszakostoltam_a_rose_kiralyno_borait/full_commentlist/1#c35473435
Válasz erre: Visszakóstoltam a Rosé Királynő borait
2018-07-06T13:03:25+02:00
2018-07-06T13:03:25+02:00
Lusuka
http://blog.hu/user/1366132
Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: <a rel="nofollow" href="http://www.internetespenzkereses.info/">www.internetespenzkereses.info/</a>
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2016/05/10/egri_bor_ozas_a_magyar_nemzeti_leveltarban/full_commentlist/1#c30269764
Válasz erre: EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN
2016-05-11T00:12:55+02:00
2016-05-11T00:12:55+02:00
Árva Péter
http://blog.hu/user/1128294
Köszönöm László a konstruktív hozzászólást. Örülök hogy jól érezte magát. Igen, még van mit fejlődnünk, és folyamatosan csiszoljuk az előadások tematikáját, anyagait. (Nevében is látszik : Borhistóriák 3. - még csak három előadáson vagyunk túl) Én mindenesetre csupán a fellelt dokumentumokra, és az előttem elhangzó előadáshoz harmonikusan köthető borbemutatókat tudok bemutatni. Ha bővebb a historikus rész, akkor nyilván nagyobb az én mozgásterem is. Talán észrevette, hogy információban nincs hiány, és szeretnénk mindent átadni; sajnos ez egy-két órában szintén nem lehetséges. Így is többször rám szóltak a házigazdák, hogy haladjunk..:) A borokról : 6 - 7 boron keresztül lehetetlen bemutatni egy borvidék minden fontossabb adottságát, jellemzőit. Itt mindig kompromisszumot kell kötni Éreztem, hogy a Turán és a Viognier nem lesz a társaság kedvence, de mivel egri sajátosság mindkettő, ezért beletettem. És jó az ízlése... szerintem is a Megadatik volt az est fénypontja, és ár/érték arányban is kiváló bor. Remélem még lesz közös borkóstolónk. Tisztelettel : Árva Péter
https://bor-vallalkozas.blog.hu/2015/10/02/sziszifuszi_blues_872/full_commentlist/1#c30237072
Válasz erre: SZISZIFUSZI BLUES
2016-05-06T15:37:06+02:00
2016-05-06T15:37:06+02:00
Mojjo
http://blog.hu/user/1126124
Bár hónapok teltek el a cikk megírása óta, talán még mindig időszerű hozzászólni.<br /><br />
Egyrészt a WSET nem egy magyar intézmény, hanem egy brit, és, bár nem látok be a színfalak mögé, úgy vélem, hogy kötelezően követni kell egy irányvonalat. Ez az irányvonal lehet nagyon jól körbehatárolt, vagy csak nagyvonalakban előirányzott, nem tudhatom - de mivel külföldi intézményről van szó, természetes, hogy a világfajták és a világviszonylatban is jelentős/híres borvidékek fognak előkerülni. (Bár idehaza wset level1-en, ha jól tudom, a kárpát medencei fajtákkal történik az ismerkedés.)<br /><br />
Másrészt úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy egy borkedvelő ember, egy tudatos borfogyasztó képes legyen kontextusba helyezni a magyar bort. Tudja, hogy mit és hogyan csinálnak a "nagyok" a világban, és ehhez tudja mérni a magyar borokat, magyar irányzatokat, törekvéseket, trendeket. Ha a fogyasztók egy, már mérhető és valós impakttal bíró része bír valamilyen nemzetközi tapasztalattal, ha képesek vagyunk a nemzetközi borok türkében értelmezni és megítélni a magyar borokat, akkor a magyar bornak teszünk egy hatalmas szívességet. Ha nincs meg ez a tapasztalat, akkor nem tudhatjuk igazán, hogy valóban jó-e amit csinálunk, vagy csak viszonylagosan jó, de egyébként simán elvérzik, ha tágabb kontextusban próbáljuk értelmezni. És ha a fogyasztótól nincs meg ez a visszacsatolás, akkor az esetlegesen téves irányokat sem lehet igazán korrigálni - legalábbis nem lesz meg rá az igazi igény. <br /><br />
Harmadrészt a magyar bor az érdeklődő számára könnyen megismerhető. Egymást érik a tömegrendezvények, méginkább egymást érik a kisebb kóstolók - a maga módján és szintjén mindkettő lehetőséget nyújt nem csak a borokkal, hanem általában a borászokkal való ismerkedésre is. Egy érdeklődő fogyasztó pedig odamegy, érdeklődik, kérdez, tapasztalatot szerez - és teheti mindezt immár úgy, hogy van egy nemzetközi rálátása a borokra. És bár itt beléverik a Sauvignon blanc-t, meg a Chardonnay-t, meg a Rajnait, de ha valakit érdekel a bor, akkor annyi Furmintot, Hárslevelűt, Olaszrizlinget, bármit próbálhat ezen rendezvényeken, és hallhat a történetükről közvetlen a termelőtől (amit egy wset-en nem kap meg!), hogy az egy pillanat alatt elsöpri egy wset tananyag által nyújtott kóstolómennyiséget - és bizonyos téren ismeretanyagban is többet, de mindenképpen mást kaphatunk. <br /><br />
Én egyébként nem látom úgy, legalábbis a lokális mikrokörnyezetem, na meg az online boros szféra alapján, hogy a wset tanfolyamok túlzottan nagy szeletet hasítanának ki a borral való ismerkedés módjának tortájából. A bort alaposan, mélyen ismerő emberek, a borral komolyan foglalkozó emberek és a bor iránt rajongó emberek legnagyobb része, úgy veszem észre, a wset-en kívül kerül közel a borhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a wset rossz, csupán, a témánál maradva, annyit, hogy túlzottan nagy impaktja a wset tanfolyamok tematikájának nem feltétlen van.<br /><br />
Nagyjából ennyiben kristályosodtak ki a gondolataim egyelőre :)