2020. júl 21.

Csobánc hegy lábánál a Villa Tolnay-ban

írta: László Vágó
Csobánc hegy lábánál a Villa Tolnay-ban

Badacsonyi borászat, mely kihagyhatatlan borélményben részesít

Egyik kedvenc helyem a Badacsonyi borvidéken a Villa Tolnay Borház. Ezt a helyet belengi Tolnay Klári színésznő szelleme. Ez az érzés kiegészül Philipp Oser, Nagy László és párjaik Adriana és Bea által kialakított új, barátságos, vendégszerető hangulattal és miliővel. Érdemes ide betérni, hogy a fáradt vándor a Csobánc-hegyi túra előtt vagy után egy kicsit megpihenjen, egy jó pohár Csobánczi bort igyon, esetleg eltöltsön néhány napot egy ilyen csodás környezetben.
Ismeretségem a Villa Tolnay boraival és Nagy László társtulajdonossal, birtokigazgatóval néhány évre tekint vissza. A rajnai rizling borok szeretete miatt lettem Villa Tolnay rajongó. Mindig jó vele találkozni, elbeszélgetni és persze kortyolni nagyszerű nedűiket.

Nemrégiben sikerült újra eljutnunk Gyulakeszire és természetesen kötelező programom volt a Villa Tolnay Borház meglátogatása. Érdeklődésemet és kíváncsiságomat az is fokozta, hogy megnézhessem a 2018-ban befejezett borászati fejlesztések eredményeit. Nagy szerencsémre, Nagy László maga mutatta be az új épületeket, gépsorokat, fejlesztéseket és tájékoztatott a jelenlegi állapotokról. Egy sajnálatos káreseményről is kénytelen volt beszámolni. Az EON elektromos hálózatból keletkezett túlterhelés túlterhelés elég sok kárt okozott az elektromos berendezésekben. A helyreállítás azonnal elkezdődött. Remélhetőleg sikerült minden berendezést helyreállítani és a károk sem okoztak végzetes veszteséget.
László elmondta, hogy gépészeti fejlesztések nem csak a szőlőfeldolgozási és a borkészítési folyamatokat támogatja, hanem a munkatársak munkáját is megkönnyíti. Az új borászati üzem megmaradt a régi is, melyben jelenleg bort tárolnak. A műszaki fejlesztések mellett, folytatják az új telepítéseket is. Idén 4,1 hektár olaszrizling és rajnai rizlinget ültettek.
A megújuláskor két, a fogyasztók és az értékesítése szempontjából, fontos dolgot is bevezettek. Az egyik egy speciális Villa Tolnay logóval ellátott viasz kapszula. A másik a Villa Tolnay borok megújult címkéi, melyek a borkedvelők jobb tájékoztatását szolgálja, a csillagokkal jelzett besorolással.
A tavalyi szüret egy igazi kihívás volt a borászat minden munkatársa számára. A munkát augusztus kezdődött a munka és szeptemberben már be is fejeződött, azaz munkálatok összecsúsztak és minden ebben a két hónapban sűrűsödött. A szüreti és borászati tevékenységek eleve nem egyszerű jól megszervezni, de ez a „rohammunka” igazi próba elé állította a kollégákat. Szerencsésen megoldották.
Ezt bizonyították a megkóstolt hordóminták, rajnai rizling, furmint, chardonnay.
A furmintot, László elmondása szerint, a Moric Project keretében házasítják. Általában rajnai rizlinggel. Villa Tolnay Furmint 2018 azonban már most olyan szép állapotban van és olyan komplex, összetett, íz és illat harmóniát mutat, hogy László elmondása szerint ezt a tétel fajtaborként fogják palackozni. Sőt egy új saját nevet is fog kapni, amit nem árulhatok el. Mindenki megtudhatja, amikor forgalomba kerül a bor. Én nem vagyok egy nagy furmint fan, de megértem és támogatom a borászat döntését. Már most is egy fantasztikus tétel. Nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen lesz ez a bor, amikor a borász is késznek mondja. Remélem lesz módom kóstolni, mert nem sok van belőle.

Lezárásként még kóstoltunk néhány nagyszerű tételt. Rajnai Rizling 2019
1. Zöldveltelini 2019
2. Olaszrizling 2019
3. Kéknyelű2019
4. Balaton 2018 – rajnai rizling, frumint házasítás (Moric Projekt)
5. Tenger 2017
Mindegyik nagy szép, hibátlan tétel volt és igazi borélményt nyújtott.

Azonban szeretnék kiemelni egy bort a sorból, amit már nem először kóstoltam és most is elbűvölt. Sőt újra megbizonyosodtam, Villa Tolnay-tól a rajnai rizlingek mellett mást is érdemes és kell kóstolni. Ez pedig…
Tenger 2017
Ez a nagyszerű tétel chardonnay túlsúlyos, olaszrizling, rajnai rizling és zöldveltelini házasítás.
Kicsit nehezen nyílik. Egy kis szellőztetés után még mindig virágos, friss gyümölcsös, citrusos illatok töltik be az orrot. Belekóstolva, az illatban megjelenő aromák, a szájban is feltűnnek. Egy harmonikus, kerek ízkavalkád tölti be a szájat és bódítja el az ízlelőbimbókat. Tenger 2017 közepes alkohollal, szép savakkal és megfelelően vastag testtel csábít további kortyolásra és ízlelésre. Nehéz elválni a fantasztikus illatoktól és ízektől. Ez a fantasztikus nedű hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik és jelzi, hogy visszavár. Biztosan nem fogom cserbenhagyni.
Értékelés: 9 pont
Tenger 2017 kóstolása után azt gondoltam, az élmény már nem fokozható. A kis kóstolós és pincetúra után kértem egy kis harapnivalót. Kacsa rillettet kaptam, ami nagyon finom volt és a Tenger 2017 borral egy újabb elképesztő dimenzió nyílt meg. Együtt a bor és étel kitűnő harmóniában, kiegészítve egymást, elképesztő élményben részesített.
Értékelés (Tenger 2017+kacsa rillette párosítás): 9+ pont.

Nagyszerű délutánt töltöttem a Villa Tolnay-nál. Úgy döntöttem, hogy feltétlenül sűrűbben kell ide ellátogatnom. Hiszen csak így tudok lépést tartani a borház borkészítőinek kreativitásával és innovációival.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

 

 

 

 

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Szólj hozzá