2016. máj 10.

EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

írta: László Vágó
EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

BORHISTÓRIÁK 3, AZ EGRI BORVIDÉK TÖRTÉNETE DOKUMENTUMOKBAN ÉS BORBAN

Egy újabb intézmény, mely beszállt a hazai borvidék megismertetésébe és a kulturált borfogyasztás terjesztésébe.

MEGLEPETÉS!!! - Ez a szervezet a Magyar Nemzeti Levéltár /MNL (http://mnl.gov.hu/).

Az MNL munkatársai elindították a Borhistóriák esemény sorozatot. Céljuk a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazás, történetmesélés és borkóstolás. Borhistóriák 1 – Pécs-Villány borvidékről, Borhistóriák 2 – Tokaj-hegy aljai borvidékről szólt. Az eseményen - Borhistóriák 3 -, melyen sikerült részt vennem, , az egri borvidék történelme, jellegzetességei és borai voltak terítéken. A szervezők még teljesebbé tették az eseményt az MNL „Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások” című kiállítás bemutatásával.

Mivel az előadást nehéz lenne pár mondatban ismertetni, inkább bemutatok néhány érdekes levéltári dokumentumot az Egri borvidékről. Az előadást és a dokumentumokat bemutatta, Török Ádám az MNL történész-levéltárosa.

Ezek után jött a gyakorlati rész, Árva Péter (http://www.dropstopper.hu/) előadása az Egri borvidékről és az egri borok kóstolója.

Az előadások és a levéltári dokumentumok, melyek kiegészítették egymást a következőkről szóltak.
- A papok városa és a borok szerelmese. Az egri püspökség és a bor viszonya
- Borozás Dobó István idejében. Az oszmán hatás
- Pincézés, bandázás a Szépasszony-völgyben
- Legyen közbátorság! A hegyrendészet tevékenysége a 18-19. században
- Kis mikrotörténelem: mennyit ér egy szőlőmunkás? Céhes iratok és a valóság
- „Egri” a bikavér? Viták, elméletek egy különleges magyar borfajtáról
- Az Egri borvidék a külföldiek szemével

bor_logo.jpg
BOR

A kóstolt tételek a Nyolcas és Fia Borház (http://www.nyolcasbor.hu/) és Simon Pincészet (http://www.simonbor.hu/) borai

- Nyolcas és Fia Borház  Leánykák 2014 
- Simon Pincészet Viognier 2012
- Nyolcas és Fia Borház Bikavér (szűretlen) 2013
- Nyolcas és Fia Borház Turán 2013
- Simon Pincészet Kadarka 2013                                                                                
Ezek a borok nem kiemelkedő, de megfelelő minőségű tételek. Igazán ajánlhatók.

Ami nekem a legjobban ízlett, az a
- Simon Pincészet Megadatik 2012                                                                             
Pincészet bor leírása:
„Oportó, de mégsem, de inkább mégis az, vegyes ültetvény a Gőzmalmosban. 
A legjobbat akarjuk, a legjobbra vágyunk, néhanap megadatik a jutalom.”

Az én tapasztalatom
Tiszta mély bíbor színű, már tekintetre is megragadó. Illatában is érettséget árasztó intenzív aromabomba. Érezhetők benne az kis mennyiségű, de érett gyümölcsök (szeder, fekete ribizli), kávé, fűszerek, hordó hatás és kis ásványosság. Aroma intenzitása jó, azt kapjuk ízben, ami várható az illat alapján. Kevés, de érett gyümölcsök. Megjelennek aszalványokra, sőt a gyümölcslekvárra jellemző ízek is. Ezen aromák mellett éreztem még mandulát, kávét, krémes lágyságot. Kellemes tannint is meg kell, hogy említsem. Ezt mind nagyfokú harmóniában. Érett, elegáns bor.

Az ötletet nagyon jónak tartom. Azonban a kivitelezésben van még mit fejlődni. Én azt gondoltam, hogy sokkal több dokumentumot ismerhetünk meg, pl. a régebbi borászokról, a termésről, az akkori előírásokról, stb.. Mivel a hegyközség már a XVIII. század végén megalakult, azt gondolom biztosan nagyon sok dokumentum fennmaradt abból az időből. Árva Péter előadását is meg lehetett volna támogatni levéltári dokumentumokkal. Összességében nem bántam meg, hogy elmentem. Már várom a következőt, azaz a Borhistóriák 4. eseményt.

Egészségünkre!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg


Szólj hozzá