2018. jún 28.

Visszakóstoltam a Rosé Királynő borait

írta: László Vágó
Visszakóstoltam a Rosé Királynő borait

Nálam a júniusi hónap borásza Gálné Dignisz Éva

Dúzsi Tamást, az általa készített kiváló rosék kapcsán, rosé királynak szokták hívni. Több éve kóstolva Gálné Dignisz Éva fantasztikus rosé borait, méltán hívhatom őt rosé királynőnek. Roséi több díjat is nyertek és mind a szakma, mind a fogyasztók körében nagy elismerést vívtak ki maguknak. Szakmai elismerését a bortársadalom 2013-ban az év borásza díjjal fejezte ki.
Érdekességként, a következő évben Dúzsi Tamás (http://www.duzsitamas.hu/) , a rosé király kapta ezt a kitüntető címet.

Részt vettem a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál Szakmai napján, melyet a Kunsági Női Borrend nagyon kedves hölgyei rendeztek, melyről hamarosan részletesen tudósítani fogok. Az egész program nagyon érdekes volt. Addig is néhány kép az eseményről.

A program második felében a hölgyek kapták a főszerepet. Ezek egyike Gálné Dignisz Éva borász volt. Az elmúlt években többször is sikerült kóstolni borait, sőt szerencsém volt a Gál Szőlőbirtok és Pincészetben (http://www.galpinceszet.hu/) részt venni egy nagyon izgalmas kóstolón. Éva és családja Csepel-szigeten, Szigetcsépen (Szigetszentmárton és Szigetújfalu) gazdálkodnak és készítik nagyszerű tételeiket. Éva borász és a borkészítéséért, férje Gál Csaba szőlész a szőlőtermeléséért felelős a családi vállalkozásban. A már felnőtt gyerekek is kiveszik a részüket a családi üzletből. Fiúk Csaba szőlész és növényvédő szakember és a borászat felé is kacsingat. Lányuk Zsuzsa, az ELTE-n szerzett diplomát és a francia szőlőnevekből írta diplomáját. Ő a vállalkozás adminisztrációjából és marketingjéből veszi ki a részét. Jelenleg babázik. A képek a pincészetről és a Gál család tagjairól 2015. májusában készültek. 

Az 2015. évi borsor igazán izgalmas tételekből állt össze.

 

Most térjünk át a Gál Szőlőbirtok és Pincészet aktuálisan kóstolt borokra, melyeket Éva vezetésével élvezhettem a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztiválon

  1. Pinot Noir Rosé 2017
    Illatában egy igazi aroma bomba, ami szerintem egy pinot noir esetében igazán izgalmassá teszi a bort. Rosé királynőhöz méltóan eluralkodik a fogyasztón mind illatban mind ízben. A közepes alkohol nagyon szépen harmonizál a szép sav gerinccel. Szájba véve egy közepesnél vastagabb testet élvezhetünk. Ez nagyszerű nedű hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik a kóstolótól

és a Borbázis Borkereskedés-ben

  1. Szent-Márton Rosé 2017 (Zweigelt, Pinot Noir)
    A pincészetben már hagyománnyá vált, hogy a Szent-Márton Rosé-t minden évben elkészítik. Igaz a felhasznált borfajták változ(hat)nak. Ezt a rosé-t kóstolva friss, de nem ropogós gyümölcs aromák jelentkeznek a pohárban. Nagyon jó ívású bor. Kiváló beszélgetéshez, társasági eseményekre. A Szent-Márton Rosé 2017 kellemes tanninos nem túl hosszú korttyal mond búcsút.
  2. Olaszrizling 2016
    Ez a bor a Szigetújfalu-i dűlőben termesztett szőlőből készült.
    Intenzív illat aromákkal köszönt minket a bor, mely harmonikus és szépen hozza a jellegzetes olaszrizling jegyeket. A megőrződött természetes széndioxid még izgalmasabbá teszi a bor élvezetét. A közepes korty kellemes kesernyével még fokozza az élményt.
  3. Balaton-felvidéki Olaszrizling 2016
    A bor forrását a Lesencefaluban levő dűlő adja. Szép minőségű tétel. Nekem az előző jobban ízlik.
  4. Rajnai Rizling 2016
    A rajnai rizling igazán érettebben nyújt nagyobb élvezetet. Azonban ez a 2016-s tétel is nagyon szép rajnai-s is jegyeket produkál - körtés, birses kellemes krémes aromák mind illatban és ízben is. A poharunkban közepes testű, szép savval és viszonylag alacsony alkohollal rendelkező, finom közepes korttyal búcsút intő bort élvezhettünk.

 Ennyi volt a kedvcsináló. A következő tételek is kiváló minőségűek voltak. 

  1. Szürkebarát 2016
  2. Balaton-felvidéki Chardonnay 2016
  3. Cserszegi Fűszeres 2017
  4. Nektár-Cserszegi Fűszeres Cuvée 2016 félszáraz
  5. Balaton-felvidéik Késői szüretelésű Szürkebarát 2016 édes

Javaslom mindenkinek, hogy látogasson el Szigetcsépre a Gál Szőlőbirtok és Pincészethez.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

 

Szólj hozzá