2014. dec 03.

ETYEK 360 A CSALÁDBAN MARAD!

írta: László Vágó
ETYEK 360 A CSALÁDBAN MARAD!

Apás szülésen voltam etyek(360)en 2.


1.01Etyek360_0718_1.jpg

A szülőszobát az Etyeki Kúrián rendezték be. A környezet megfelelt az újszülött nagyságának és jelentőségének.

 bor_logo.jpg
BOR

Már a fogadó italok is érdekesek voltak.
Hernyák Birtok – CO2 Gyöngyözőbor 2011 (Pinot Noir)
Etyeki Kuria – White 2014 (Királyleányka és Szürkebarát)
Rókusfalvy Birtok – Fresküvé 2012 (Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc)

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Jelenleg Magyarországon a családi vállalkozások (family businesses) nagy változáson mennek keresztül. Sok vállalkozás, mely a rendszerváltás idején alakult, és alapító-tulajdonosa is, elérte azt a kort, amikor megújulásra, váltásra szorul. Ez lehet a koncepció, stratégia újragondolása, de lehet a vezetés átadása a következő generációnak. Ez a probléma nagy sok családi vállalkozás életében egyre inkább előtérbe kerül. A váltás halogatása, elodázása súlyos gondokat okozhat a vállalkozás működésében. Extrém esetben akár a csődhöz is vezethet. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez nem tisztán gazdasági probléma. Ezt a szükséges váltást sok alapító-tulajdonos személyes válságként éli meg, mely akár a lelki állapota, az egészsége romlásához is vezet(het).

Azt tudom mondani, hogy ebből a szempontból is a jelenlevő borász-vállalkozások is kitűnőre vizsgáztak. Mind a Hernyák Birtokon, mind a Rókusfalvy Birtokon az látszik, hogy előre átgondolva készülnek a váltásra. Az új generáció már tanulta, tanulja a szakmát. Belföldön, külföldön tapasztalatokat szereztek. Aktívan részt vesznek a borászat működésében, vezetésében. Az elképzeléseiket, építő ötleteiket megvalósít(hat)ják. Összegezve tudatosan folyik a felkészítésük a „hatalom” átvételére.

Az eseményen Hernyák László írta alá az együttműködési dokumentumot, de birtok bemutatását, a jövő képet és a borokat már fia Hernyák Tomi prezentálta a megjelenteknek.

Rókusfaly Pál volt az együttműködési szerződés aláírója, ő mutatta be a birtokot. Azonban a birtok bemutatása keretében sokat beszélt a fia tanulmányairól, szakmai pályájáról és a neki szánt szerepről a birtok jövőjében. Egyben reményét fejezte ki, hogy a következő Etyek 360 eseményen már ifj. Rókusfalvy Pál fogja képviselni a birtokot.

 ----------------------------------- GRATULÁLOK!!! -------------------------------------

bor_logo.jpg
BOR

Az együttműködési szerződés megszületését követően egy nagyon érdekes és izgalmas dupla csavarú vertikális kóstolón vettünk részt, vagyis a három borászat (1) három évjáratú Pinot Noir tételeiből (2) álló borkóstolon.

2014
Etyeki Kúriától már kész bort kóstoltunk, már amennyire egy idei Pinot Noir tételt késznek ítélünk. A Rókusfalvy Birtok és Hernyák Birtok bora még szűretlen, zavaros és nagyon kezdetleges állapotban volt. Ezek hordó minták voltak. Egy kortyot kóstoltunk csak az érdekesség kedvéért.

Véleményem szerint most még nincs itt az ideje az értékelésnek.

2013
Mind három borászat tétele tiszta, közepes gránátalma színű volt. Illatában és ízében friss, ropogós, piros gyümölcs jelennek meg, mint szilva, ribizli, szamóca. Mindegyikben érezhető volt egy kis kellemes ásványosság. Ebben az állapotban mindegyik üde, jól iható, könnyű bor jellegét mutatja. Minden tételben azonban jelentős potenciál rejlik közepes testtel.

2012
Ezeknél a boroknál az üdeség, frissesség eltűnt. Ízükben hordozzák a Pinot Noir jelleget és a korábban leírt aromákat is, de még kiforratlanul. Számomra ezek a borok olyanok voltak, mintha egy nagy változás kellős közepén kóstoltam volna őket. Azaz ez az évjárat nem kóstolásra, hanem a további tartásra, érlelésre való.

 

A beszámoló első része az alábbi linken olvasható:

APÁS  SZÜLÉSEN  VOLTAM  ETYEK(360)EN
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/11/22/apas_szulesen_voltam_etyek_360_en

Vágó László

043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá