2015. okt 06.

SZISZIFUSZI BLUES 2

írta: László Vágó
SZISZIFUSZI BLUES 2

Tényleg fel akar Magyarország kerülni a bor és párlat világtérképére!?

A fenti kérdésre minden borral és párlatokkal foglalkozó IGEN-t mond és kifejti, ő küzd, de … Hát bevallom, nekem kétségeim vannak.
Számomra, mint nem bennfentes, csak egy bor és pálinka kedvelő ember, a következő látszik. Magyar borok hellyel-közzel sikereket érnek el a nemzetközi versenyeken. Vannak hivatalos szervek, melyek bírálják és minősítik a magyar borokat, párlatokat és kinyilatkoztatják a kóstolt tételek kiválóságát. Minden évben elkészül a borkiválóságok könyve, magyarul és angolul. Sajtó azt visszhangozza, hogy rengeteg pénzt költenek az állami marketing szervek a magyar bor és párlatok népszerűsítésére, …. Folytathatnám még sokáig. Azonban az eredmény a mai napig elmaradt, sőt azt hiszem az alagút végét is nagyon nehéz felfedezni.

Ahogy már az előző részben is írtam - http://bor-vallalkozas.blog.hu/2015/10/02/sziszifuszi_blues_872 - a fentieket részben az oktatásban látom. Továbbra is minden, ami hazai az futottak még, de ami külföldről jön, az az igazi. Mint a WSET többszintű boros tanfolyami kurzusa is.
A tematika külön részt szán a párlatok számára. Gulyás Csaba a téma előadója, sem lógott ki a minőségi sorból. Kitűnő előadó volt, nagyon nagy tudással a témában. Rengeteg információt és sok érdekes dolgot megtudhattunk tőle a párlatok előállításáról, marketingjéről, forgalmazásáról. A WSET tematika beszélt a whiskyről, a ginről, a tequiláról, a cognac és armagnacról, brandyről, a vodkáról, a rumról és a likőrről. Nekem hiányérzetem van és nektek (remélem igen)?
sziszifuszi blues 
A pálinkáról egyetlen egy szó sem eset, vagyis sajnos nem része a WSET tematikának. Annak ellenére nagyon kevés olyan párlat van a világon, melynek az alapja gyümölcs. Vagyis a magyar pálinka hasonló cipőben jár, mint a magyar bor. Azaz nincs fent a világ párlat térképén. De miét?

A szakemberek szerint a pálinka a párlatok piacán egy egyedülálló termék. Ahol a párlatok nemzetközi versenyein megjelenik, majdnem mindig kitűnő eredményt ér el. Még is nagyon kevesen isszák és keresik külföldön. Annak ellenére milyen sokat harcolt a pálinka szakma, hogy Magyarország egyeduralmat kapjon a pálinka név használatára. És sikerült. Boldogok lehetünk a pálinka név védelmében elért siker miatt. Azonban ettől sajnos még nem lett a világ párlat térképének a része. Pedig ezt a sikert az EU-ban a magyar pálinka 2004-ben érte el. Tíz év nem volt elég, hogy eredményre, esetleg haszonra váltsuk a kiérdemelt győzelmet. A bor kiválóságok könyve mellet már van pálinka kiválóságok könyve is. Rengeteg kiváló főző mesterünk is van. Többféle nagyszerű ízű, aromájú pálinka készül, több minőségi pálinkafőzdében.

Talán itt is az alapoknál, az oktatásnál van a gond. No nem a főző szakember képzésre gondolok alapvetően, hanem a szakértő képzésre. A WSET típusú és tematikájú képzésre van szükség, csak nem a vodkáról, ginről, whisky-ről, hanem a pálinkáról. Hiszen olyan egyedi, minőségi, gyümölcs alapú termékről van szó, amelynek feltétlenül a világ párlat térképén van helye, sőt nem a futottak még között. Ha tehetnék valamit szívesen megtenném. Természetesen nekem nincs eszköz a kezemben. Azonban remélem, hogy akinek igen, végre tesz valamit. 

Cheers!!!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

 

Szólj hozzá