2018. jún 20.

Malatinszky Method, avagy Malatinszky Csaba innovációja a csúcsra ért

írta: László Vágó
Malatinszky Method, avagy Malatinszky Csaba innovációja a csúcsra ért

Malatinszky Kúria Előjegyzési kóstoló 2018

Egy különleges eseményen vettem részt, mely teljes mértékben képviseli a honlapom és az én boros filozófiáját. Nagyon szép példáját láttam a bor és a vállalkozás organikus összhangjára. A program Malatinszky Csaba ars poetica-járól, a szőlő termesztés elveiről, a borkészítés filozófiájáról, a kreatív megoldásairól, az izgalmas innovációjáról, a vállalkozása céljairól és nem utolsó sorban a fantasztikus Malatinszky borokról szólt.

Malatinszky Csabát hívhatjuk a magyar bor társadalom fenegyerekének. Ez köszönhető egyedi nézeteinek a jó borról, az innovatív megoldásoknak a borászatában, a nemzetközi elismertségének és a hazai … .
Most következne azok a sorok, amit mondott Malatinszky úr a fenti témákról, de nem teszem. Hiszen az eredeti forrás az igazi és én nem tudnám visszaadni azokat az érzéseket, gondolatokat, melyek befolyásolják, irányítják tevékenységét, munkáját.

Azonban egy témát szeretnék kiemelni, Malatinszky Csaba egyedi innovációját, azaz az elmúlt években általa kidolgozott, speciális borkészítési eljárását, melynek gyümölcse a MAGHARI bor.

A SIAL (Salon International de l’alimentation) - Párizs egyik legnagyobb élelmiszeripari termék kiállítása - az Év Innovációja 2018 díjjal tüntette ki Malatinszky Csaba MAGHARI 2015 borát, amely egyik különleges eljárással hordóban erjesztett cabernet franc, mely Methode Malatinszky nevet kapta.

Kérdésemre Malatinszky úr elmondta, boldog lenne, ha a Methode Malatinszky elterjedne Magyarországon. A módszer licence köteles, de átvehető. Azonban a know how alkalmazása és járulékos költségei tetemesek. Így csak azoknak ajánlható, akik hasonló elhívatottsággal készítik saját boraikat, mint Malatinszky Csaba.

Most áttérek a program további szereplőire a kóstolt borokra, azaz egy portfolió áttekintésre. Anélkül, hogy elemezném a tételeket, néhány benyomás a bevezető és kísérő borokról.
Signature Rajnai Rizling 2017
Fehér borok közül a kedvenc fajtám. Lehet, ezért vagyok egy kicsit kritikusabb.
Nagyon friss. Még nagyon nyers. Sava már most is szép. Még érnie kell, hogy előjöjjenek az igazi rajnai-s jegyek és igazi rajnai rizlinggé váljon. Nagy potenciállal rendelkezik. Szeretném néhány év múlva visszakóstolni, mondjuk úgy 3-5 év múlva.
Noblesse Chardonnay 2015
Jól hozza a chardonnay jegyeket. Azonban közepesnél keskenyebb test, a rövid korty (lecsengés) és kicsit sav hangsúlyosság nem tette számomra a legélvezetesebb tételek körébe.
Signature Sauvignon Blanc 2016
Kicsit nehezen nyíltak meg az aromái. Kivártam. Ez egy sprint volt a hőmérséklet ellenében. Mondhatom a közös befutó szép élvezeti élményt eredményezett, ami a virágos, gyümölcsös aromákban (ízben, illatban), közepes testben, szép savgerincben és hosszan búcsúzó kortyban testesült meg. 
Signature Muscat Ottonel 2016
Már illatában is egy igazi aroma bomba – akácvirág, méz, egy kis körte aromákkal. Ezek az ízben is megjelennek. Mellettük egy különleges, de nagyon kellemes kesernye ízt is éreztem. Nehezen tudnám pontosabban mondani. (Majd igyekszem kóstolni és kóstolni és kóstolni és …, pontosabban meghatározni).  A tétel számomra a bevezető sor csúcsa volt, a közepes alkohollal harmonizáló szép savval, a közepes testtel és a különleges ízű hosszú korttyal.
 
És végül, de nem utolsó sorban 3 kiváló tétel commentek nélkül.
Kúria Cabernet Sauvignon 2008

Kúria Merlot 2007
Liliomfi 2011
– Merlot és Cabernet Franc házasítás
Az ilyen házasítás számomra mindig nagyon becses és nagy élvezeti élményt nyújt. Szerencsére a Villányi borvidéken sokat készítenek ilyen cuvée-t.
Volt egy tétel, amiről sajnos lemaradtam. Ez pedig Signature Rosé 2017 cabernet franc.

 Az esemény főszereplői a következő tételek voltak.
Noblesse Cabernet Franc 2017
Intenzív illat és íz aromákkal rendelkező már most fiatalon is elegáns, komplex benyomást keltő bor. Ami különösen tetszett, hogy a tétel krémes, lágy tanninú hosszú korttyal búcsúzott el tőlem.
Kúria Cabernet Franc 2017
Az illatoláskor fantasztikus aroma orgiával bódít el. Már alig várom, hogy megkóstolhassam. Kortyolás után, ennél a friss tételnél, még egy kis diszharmóniát észleltem az érezhető illat és íz aromák között. A bor nagy potenciállal rendelkezik. Szerintem a palackozás utáni érlelés egy kiváló, elegáns, komplex italt fog eredményezni.
Maghari (Cabernet Franc) 2016
Illata egy „fejbevágó” aroma bomba. Az előbbivel ellentétben nem akarom megkóstolni, inkább csak az illatával telítődni. Halogattam a kortyolást, élvezkedtem az illatokkal. Aztán rászántam magam. Ízében sem okozott csalódást, azonban az íz összetevőknek le kell kerekedniük és nagyobb harmóniát kialakítaniuk. Az erős tannin kicsit túl hangsúlyos, de én kedvelem ezt az ízt. A bor élvezete közben arról gondolkodtam mi lesz ebből a tételből 2-3 év, nem beszélve 5-7 év múlva. Alig várom, kivárom.

Hosszú távra gondolkodva, én is előjegyeztem több palack bort. Nem árulom el, melyikeket. Lehet találgatni!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá