2018. aug 22.

Duna borrégió borainak kóstolója a Duna partján

írta: László Vágó
Duna borrégió borainak kóstolója a Duna partján

Megint egy borvidéket választottam

Újra borvidéki eseményt, kóstolót választottam a borászokkal és boraikkal való ismerkedésre. A Duna Borrégió tételeit kóstoltam és többségében élveztem a Gellért Hotelben a Duna partján. Ez így elég bonyolultan hangzik. Ezért előzetesen néhány információ a tisztánlátáshoz.
A borkedvelők többsége tudja, hogy Magyarországot 22 borvidékre osztotta az agrárpolitika. Az talán kevesebbek számára ismert, hogy a 22 borvidéket 7 borrégióba csoportosították. A Duna borrégió, melyet néha Alföldi borrégiónak is szoktak nevezni, a Duna és a Tisza közötti területen három egymással összefüggő nagykiterjedésű borvidék - Kunsági, Csongrádi és Hajósi-Bajai borvidék – együttese. Ezek hasonló talaj és éghajlati adottságokkal rendelkeznek. A borrégió nagyrészt síkvidéki, többnyire homokkal, itt-ott lösszel borított területen fekszik. Ma ez a régió Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe. A régióban keresztmetszetét kaphatjuk a Magyarországon megtalálható összes szőlőfajtának és az ezekből készült boroknak. Éghajlata alapvetően kedvez a szőlőtermesztésnek, de gyakoriak az időjárási szélsőségek.
Mint látjuk nagykiterjedésű földrajzi területről (kb. 133 048 ha melyből a szőlőterület 29 280 ha), több körzetről (12), alkörzetről (4) és településről (kb.131) beszélünk.

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgEzért ennek a borrégiónak és borvidékeinek megismerésére javaslom a BorჄssza Baráti Kör által kidolgozott BorჄssza Borvidék Túra koncepciót, mely egy mondatba sűrítve: 5 borvidéki település, 5 borászat, borászatonként min. 5 bor kóstolása.

A Dunai borok kóstolóján 12 borászat képviseltette magát 2 borvidékről, a Kunsági és Hajós-Bajairól. Voltak nagyobb és kisebbek pincészetek is. A borkínálat csak egy részét sikerült megkóstolnom. Választásom középpontjában a kedvencek rajnai rizling és kékfrankos, a kövidinka, a régi és új magyar fajták, mint a generosa, nektár, zalagyöngye, arany sárfehér, néró. Sikerült néhány érdekes és izgalmas tétellel megismerkednem. Összefoglalva elmondhatom, hibás és rossz tétel nem került a poharamba. Volt néhány tétel, mely igazán élvezetessé tette a kóstolást. Nagyon jó volt, hogy nagyrészt maguk a borászok töltötték meg a poharakat. Egy valami feltűnt. A férfi borászok itt is igazi férfiak maradtak. Mindenkivel szóba álltak, válaszoltak a kérdésekre és büszkélkedtek a boraikkal. Azonban, ha csinos hölgyek kértek kóstolót és kérdeztek, már nem igazán borászként viselkedtek. De ez nem volt zavaró csak, mint egy kicsit kilógó sav vagy alkohol a boroknál.
A kóstolt merítésből számomra a legnagyobb élvezetet a következő borok jelentették.

Olasz Módi Cuvée 2017 Koch Borászat
Koch Csaba 2017-ben egy izgalmas újdonsággal rukkolt elő. Számomra egy teljesen ismeretlen tétel, ezért kicsit utánanéztem és a következőket találtam az Olasz Módi-ról.
„Csaba arról mesél, amikor ő gyerek volt, a nagyapjától mindig kapott egy pici pohárba fröccsöt. Nagyszerű, friss, illatos rizlingszilvániból készült. Emlékszik az ízére, és arra, hogy akkor ő is „nagynak” érezte magát. Hasonló nagyszerű bort készített Csaba 2017-ben: egy rizling alapú házasítást rajnai rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel. Elő is vesszük a borhűtőből, nézzük, ízlelgetjük. Teszünk bele egy kis szódát. Megvan! Tökéletes! Kiülünk a teraszra, és ezzel a borral koccintunk az idei nyárra. Friss gyümölcsösség, játékos savak. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Micsoda mediterrán életérzés, lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. Dolce far niente. Az édes semmit tevés.”
Nem fröccsként kóstoltam az Olasz Módi-t, de nekem így is bejött. A házasítás nagyon izgalmas zamat kombinációt eredményez és nagy élvezetet a pohárban. Az első találkozáskor a cserszegi fűszeres virágos, üde aromái köszöntenek, mert az az aromabomba elnyomhatatlan és felejthetetlen. A bor ízében az összetevők kisimítják egymást és harmonikus olasz életérzéssel csábítanak. A végén a rajnai rizling hosszú korttyal hagyott el. KÁR!!!

Rajnai Rizling 2015 Béla Borászat
„Ez a borunk 500 l-es fahordókban érlelődött egy évet finomseprőn tartva, házasítási partnere ugyanebből a feldolgozott tételből tartályban várta a házasítást. A bor illatában az érlelési és mézes jegyeket mutatja. Ez az évjáratú borunk egy gazdag illatú, telt és ásványos ízű bor lett, reményeink szerint hosszú élettartammal.” Írta Béla Zoltán tulajdonos borász a pincészet 2015-s évjáratú Rajnai Rizlingjéről. Magam is egyetértek evvel az értékeléssel. Ez a tétel már a pohárban való megjelenésével is elragadó és csábító szép közepes arany színével. Korához képest mind illatában, mind ízében gyümölcsös. Ízében megjelenik a rajnais ízek mellett egy kellemes édesség, mézesség. Ez talán lehet egy kis, nem zavaró maradék cukor. Még mindig ficánkoló nedű. Ezt a szép savgerinc és a vele harmonizáló alkohol teszi. Szinte már harapnivaló vastag testű bor került a pohárba, ami igazi finom rajnai kesernyével búcsúzik. Nagy potenciállal rendelkezik. Nagyon jó lenne néhány év múlva visszakóstolni és figyelemmel kísérni a fejlődését. Azt gondolom, hogy pár éves viszontlátáskor már nem egy ficánkoló ficsúrral találkoznánk, hanem egy elegáns, komoly gentleman-nel találkoznánk.

EGY KIS KITÉRŐ!
Rábeszélésre beküldtem egy cikkemet a korábban meghirdetett Borszakírói versenyre. A zsűri sajnos nem találta méltónak az írásomat és nem jutottam tovább. Ez az ő döntésük. Az elutasító levélben a szervezők javasolták, olvassam el az elődöntőbe bejutott cikkeket, mert lehet tanulni belőle. Én szót fogadtam és az egyik résztvevő módszerét "igyekszem" alkalmazni. A módszer lényege az, hogy idézem másvalaki gondolatát. Az nem számít, hogy talán nem nekem mondta, hanem valahol olvastam, esetleg valahol hallottam.
Most előjön belőlem a közgazdász. Az egyik cikket elemeztem (a „példaképemet”). A szerző által leírt mondatok száma 69. Ebből az idézet 33 mondat. Hát ez igazán hatékony írási módszer és még saját
gondolatok, vélemények, tapasztalatok sem szükségesek.
Erről a témáról a későbbiekben még fogok írni. Szeretném megosztani a tapasztalt "érdekességeket" véleményemet és benyomásaimat a jövőben résztvevők és szervezők okulására.
HAMAROSAN OLVASHATÓ!!!
Nekem a " fenti módszer" nem jön be. A zsűrinek talán igen!?
Cikkeimben csak saját tapasztalatok és megélt élmények jelennek meg, más tollával soha nem ékeskedem. Előfordul, hogy irigykedem, de…

Kékfrankos 2015 Font Pincészet
Evvel a tétellel egy szép mély bíborszínű bor került a poharamba. Első illatolásra gyümölcsös, fűszeres illat aromák ingereltek kortyolásra. A kóstolás nem is okozott csalódást. A gyümölcsös, fűszeres ízek is visszaköszöntek, de ízében valami több és plusz is megjelent. Ez szerintem a hordóból jön, egyáltalán nem zavaróan. Sőt komplexebbé, harmonikusabbá tették a bort és fokozták az élvezeti értékét. Szép savval, közepes alkohollal, megfelelően vastag testtel nagyszerű élmény és élvezet került a poharamban, mely andalító hosszú krémes tanninos korttyal búcsúzott. A viszontlátásra. 

Minden tétel a kóstolón jó minőségű és élvezhető volt. A következő tételeket szeretném kiemelni, mert nagyszerű élményt nyújtottak és említésre méltóak.
- Kövidinka 2017 Béla Borászat
- Regős Kövidinka 2015 Dimenzió Borászat
- Kékfrankos 2017 Gedeon Birtok

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá