2018. sze 05.

Neszmélyi borvidéket látni, és bort kóstolni Bajon

írta: László Vágó
Neszmélyi borvidéket látni, és bort kóstolni Bajon

BorჄssza Baráti Kör a Neszmélyi borvidéket felderítő túrán volt 1.

A magyar borkedvelő társadalom többsége természetesen ismeri a Neszmélyi borvidéket. Sajnos ez az ismertség csak egy nagyon kicsi szeletét érinti a borvidéknek és ez igaz a településekre, a borászatokra, borászokra és a borokra is. Hiszen a Neszmélyi borvidékhez 27 település tartozik, melyek 2 körzetre (Ászári és Neszmélyi) oszlanak.
Ezért kedves borbarátok ismerjük meg és tegyük méltó helyre a teljes Neszmélyi borvidéket.
altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgEzen az úton engedjétek meg, hogy a BorYssza Baráti Kör és én legyek az egyik idegenvezetőtök és egyben útitársatok.

Már korábban is igyekeztem ismerkedni és bemutatni a Neszmélyi borvidék borait. Az ismerkedés stációi voltak a II. Kvaterka Tatán az Esterházy Pezsgőgyárban, a Neszmélyi borvidék borkóstoló Budapesten a Gellért Hotelben, a IV. Neszmélyi Borünnep és halnapok, Tatán a Kastély parkban és az utolsó egy borvidéki bortúra  Fröccs Özön avagy Nyitott Pince Napok keretében Bajon. Első állomásom a Neszmélyi borvidékkel való ismerkedésben Baj lett.
Augusztusban a Baji Nyitott Pince Napokon öt helyi borászat várta a borkedvelőket – Borboléta Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Stróbl Borház, Turay Családi Pincészet, Wéber Családi Pincészet. Tervem az volt, hogy végigjárom az öt borászatot, megismerkedem a hellyel, a borászokkal és természetesen megkóstolom a boraikat. A célt sajnos nem sikerült teljesítenem, csak 3 pincébe jutottam el. De nem adom fel és feltétlenül tiszteletemet teszem a Borboléta Pincészetnél és a Wéber Családi Pincészetnél is. Őket is bemutatom és beszámolók a tapasztalataimról. A célom továbbra is segíteni, hogy a Neszmélyi borvidék és borászatai megérdemelt helyre kerüljön a magyar bortérképen.
Az ismerkedési túrám során elsőként a Stróbl Borháznál (http://stroblborhaz.hu/) jelentem meg, ahol nagyon szívélyesen fogadott Stróbl Ferenc és felesége Márti. Meséltek a borház történetéről, a helyről. Következett a Turay Családi Pincészet (http://www.turaypince.hu/), ahol Turay István borász fogadott és mutatta be borait. A felderítő túra „utolsó” állomásaként a Hauser Bormanufaktúrához tértem be (https://hauzer-bormanufaktura.hu/). Náluk Hauzer Tibor mutatta be pincét és Hauzer-Prém Zsuzsa.

Ezt az írást bevezetőnek szánom. A következőkben igyekszem részletesen bemutatni minél jobban a Neszmélyi borvidéket. Tudom nem kis feladat. Kedvcsinálóként néhány kép.

Tartsatok velem és Ti is kezdjétek az ismerkedést. Kóstoljátok meg a Neszmélyi borvidéket. A pincék szívesen várnak és fogadnak mindenkit.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá