2018. okt 16.

Libák a Neszmélyi borvidéken is gágognak!

írta: László Vágó
Libák a Neszmélyi borvidéken is gágognak!

Márton Napi Nyitott Pincék Bajon

Folytattam a kutatásomat a Neszmélyi borvidék történetéről, hagyományairól, borászairól és borairól. A Neszmélyi borvidék történeti hagyományai szerint az egyik legpatinásabb borvidékek közé tartozik, melynek az eredeti területe a maihoz képest sokkal nagyobb volt. Ezt bizonyítják az alábbi Magyarországi borvidéki térképek.

A borvidék neve tipikus. De nem azt jelenti, hogy Neszmélyen vannak a szőlők és a pincék többsége. A borvidékek elnevezés alapvetően nem ezen múlt ill. múlik. Jelen esetben a Dunai kikötő, ahol berakodták a borokat, adta a borvidék elnevezését. Hiszen minden szállítási  okmányra Neszmély „pecsét” kerül. Ez történt tulajdonképpen Villányban (itt a vasút) és Tokaj is.

A borvidék jelentőségéről és az ott termelt borok minőségéről az Esztergom Könyvek 1938. évjáratából mellékelek idézeteket.

Vagyis érdemes megismerkedni a Neszmélyi borvidékkel. Ehhez javasolom ellátogatni a Neszmélyi borvidékre. Mivel közelebbi benyomást sikerült szereznem a Baj településén levő pincészetekről - Borboléta Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Stróbl Borház, Turay Családi Pincészet, Wéber Családi Pincészet -, ajánlom látogatást tenni az idei novemberi Márton Napi Nyitott Pince Napokra. Hiszen Budapesttől vonattal egy órányi utazás, majd egy kis kényelmes séta és jöhet az élmény.

baji_pincek.jpg

Emellett a borvidéken Márton-nap jegyében több esemény is lesz, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül.
- Márton Napi Nyitott Pincék Bajon
- Márton napi libanapok & bormustra – Kostel Pincészet
- Márton napi libalakoma és újbor kóstoló – Petőcz Pincészet
- Horváth Családi Pincészet élőzenés borest
- Libalakoma és Újbor kóstoló – Turay Családi Pincészet

Akik fogadják és kóstoltatják a minőségi borokat.

Irány a Neszmélyi borvidék! Senki sem fogja megbánni.

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgA BorYssza Baráti Kör hamarosan ellátogat a borvidékre és lehet csatlakozni BorYssza Neszmélyi  Túrához. 

 

Magyar bor inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

 

Szólj hozzá