2019. jan 08.

BorYssza Krónika Jandrasics Gáborról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Jandrasics Gáborról

Ember a bor mögött a Jackfall Bormanufaktúrában Kisjakabfalván

Jandrasics Gáborban - Jackfall Bormanufaktúra társtulajdonosa és ügyvezetője - engem az őszintesége fogott meg. Amikor a Jackfall Bormanufaktúráról beszél és bemutatja a borászat borait, akkor nincs mellébeszélés, fényezés, jó pont szerzés mások kárára, csak az őszinte valóság. Ez adja hitelességét. Először 2017-ben a Franc&Franc Fórumán találkoztam vele és hallottam a kóstolt Jackafall Cabernet Franc 2012 borról, a Jackfall Bormanufaktúráról és a borkészítési ars-poetica-járól nyilatkozni. Azóta többször találkoztam vele és minden alkalommal meggyőződtem hitelességéről. Lehet egy kicsit részre hajló vagyok Jandrasics Gáborral szemben a közös gyökér, az informatika miatt.
Minden szerénytelenség nélkül mondta, hogy a Jackfall Bormanufaktúra egy villányi prémium borászat és ezt nem csak szlogenként használta. Villány és a borvidék adja a lehetőséget és feladatot is, melynek meg kell felelni. Komolyan veszi a borkészítést – olyan borokat kell készíteni Villányban, melyet máshol nem lehetséges. Elengedhetetlen, hogy arca legyen egy borászatnak, melyet a saját stílussal határoz meg. Gábor is megfogalmazta a saját ízlésvilágát, a Jackfall stílust - „Nem akarunk más ízeket kihozni a borból, mint amit a szőlő ad. Minél kevesebb hozzáadott íz jelenjen meg a borban. A borban a szőlőt, a jól kezelt gyümölcsöt és annak aromáit mutatjuk meg. A stílust meghatározzák a használt szőlőfajták és az adott szőlőfajtákhoz kialakított kezelési módok és technológiák. Az érett, gyümölcsös karaktereket akarjuk a borban is megjeleníteni. Nem engedjük, hogy a hordó rá üljön a borra. A bort a legjobb állapotban hozzuk forgalomba.” Hozzáteszi, ez a legutóbbi a legnehezebb. A fogyasztók folyamatosan (el)várják a pincészettől a megismert, megszokott és megkedvelt borokat. Nem, ill. nehezen értik, hogy elfogyott és a következő évjárat még nem tart ott. Gábor és csapata tudatosan több éves korukban hozzák forgalomba tételeiket. Szerinte ennyi idő kell, hogy kiteljesedjenek a Jackfall stílust meghatározó finom tanninok, kellemes gyümölcsízek, bársonyos jó testesség, azaz a rájuk jellemző jó ívású borok.

Gábor csapatáról sem szabad megfeledkezni és Ő sem hagyja ki megemlíteni őket.
Burger Ottilia kereskedelmi vezető. Őszintén bevallja, „Eladni csak olyan bort tud, amit jónak tart és amiben hisz”.  A Jackfallnál megtalálta ezt a hitelességet.
Kőszeli András borász, sőt főborász. Nemcsak a borászati technológiáért a felelős a Jackfallnál. Amióta a pincészetnél dolgozik, aktívan részt vesz a Jackfall stílus kialakításában – „A Jackfall bor-arculatának következetes alkotója. A rend és tisztaság kíméletlen hívője”.

Utoljára egy kóstolón találkoztunk a Börze Étteremben. Itt Gábor és Ottilia közösen beszélt a Jackfall Bormanufaktúráról és mutatta be a következő borokat.

bor_logo.jpg


BOROK

Elöljáróban el kell mondanom nagyon szép, hibátlan tételeket kóstolhattunk. Mindegyik borról írok néhány jellegzetességet. Azonban van néhány tétel, mely teljesen meghódított. Ezekről egy kicsit részletesebben számolók be az elbűvölés borélményéről.

Chardonnay Prémium 2015
Ez a tétel részben acéltartályban, részben burgundiából vásárolt új hordókban lett erjesztve és érlelve.
„Kora” ellenére intenzív, üde, gyümölcsös aromák fogadják orrunkat a pohárban. Ízében már inkább chardonnay. A kortyolásnál szájunkat betölti a kellemes fűszeresség, a friss citrusos gyümölcs ízek. A finom hordójegyek szépen kiegészítik a bor komplexitását, testességét. Ez a Jackfall Chardonnay Prémium 2015 is bizonyítja, hogy a fehérbornak is van létjogosultsága Villányban.

REDy 2017
Ez egy kiváló cuvée több szempontból is. Először is a REDy szabályok szerint legalább 51% portugieser, kékfrankos és kadarka házasítás. Másodszor ez a tétel Jackfall Bormanufaktúra (portugieser) és Heumann Pincészet (kékfrankos és kadarka) együttműködésében készült. Az általam eddig kóstolt REDy-k közül ez az egyik legjobb.

Syrah Classic 2012
Forgalombahozatal éve 2015. Másfél évet töltött kis hordóban. Jellemző rá a könnyedség, gyümölcsösség. Ez annak ellenére így van, hogy 6 éves Syrah-t kóstoltunk. Szinte hihetetlen, de igaz. Kedvenc mondatom a Jackfall leírásából – „A tannin külön szám: egyszerre puha, csiszolt, de gerinces”.

Cabernet Sauvignon Classic 2012
Forgalombahozatal éve 2015. Jackfall leírása tökéletes, nem tudok hozzátenni. Ezért csak idézem egy részletét – „A Pillangó kistestvére. Lendületes életerős bor. Illatában málna- és áfonyalekvár, szép gyümölcsösség érezhető, a háttérben visszafogott hordóhasználattal.”

Cabernet Franc Prémium 2012
Forgalombahozatal éve 2017.  A legutóbbi villányi 5. Franc&Franc Kóstolónapon a Jackfall Cabernet Franc 2015-t, a tavalyi Franc&Franc eseményen a Jackfall Cabernet Franc Classic 2012-t kóstoltam. Ez utóbbi egy igazán kiemelkedő tétel. Annak ellenére, hogy „csak” classic, bőven megállta helyét az eseményen bemutatott többi franc között. Sőt a prémium tételek mellett sem kellett szégyenkeznie. Azonban a Cabernet Franc Premium 2012 még ezen is túltesz. Kicsit nehezen nyílik, de kinyílása után nagyon szép illataromákkal töltötte meg az orromat. Első benyomásom az volt, meg sem kóstolom csak illatolom, illatolom, illatolom,…, mert ez elég a megismeréshez. A kellemes, érett gyümölcsösséget a megy és a fekete cseresznye illatok jellemzik. Az illatot átlengi egy enyhe citrus jelleg, kiegészülve egy kis édes fűszerességgel. Aztán elszakadtam ettől az illat orgiától és belekóstoltam a poharamba. Jól tettem. Így lett az élmény teljes. A szájamba vett korty után elakadt a „garatom”. Az aroma orgia elfoglalta az érzékelő bimbóimat, kényeztette őket. Már nem tudtam mit élvezek jobban a bor illatát vagy az ízeit. A pohárban levő nedű az érett fekete és piros bogyós gyümölcsök uralták. Az enyhe fűszeres ízek kellemesen kiegészítik ezeket. Éreztem benne a hordót, de ez is csak javított az összhatáson. Azt kell mondjam, ezt is szerettem benne. A bársonyos, krémes tannin volt a korona az ízek harmonikus rétegein. A komplex illat és íz aromáinak hatására csak illatoltam és kortyoltam. Aztán elfogyott. Hosszú barátságos, felejthetetlen korttyal búcsúztatott. Remélem nem végleg, ha előbb nem áprilisban a BBQ party-n találkozunk. Én nem felejtelek el! Összefoglalva ez egy jó ivású, „wine lover friendly” bor.
Nem szoktam az általam adott pontokat (tízes értékelési skála) kiadni, azonban most megteszem, pont: 8+.

Grand 2008
Forgalombahozatal éve 2017. Vinagora-n aranyérmet kapott. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon 50-50% házasítás. Közepes aroma intenzitással köszöntött a poharamban. Illatolva még mindig megjelennek a gyümölcsös illatok, de már érettebb, már-már lekváros formában. Ehhez hozzásimul a hordós fűszeresség. Sőt az a kellemes meglepetés ért, hogy a cabernet sauvignon nem vette át az uralmat már az első pillanatban és kiderült, hogy ez ízekre is igazak. Viszonylag könnyebb volt az elszakadás a bor illatától és a szájamban mutatta meg igazán magát. Harapható test elbűvölt. Az illatban megmutatkozó aromák összeérett ízként bódítottak el a kortyoláskor. A bor ízében teljesedik ki igazán. Kora ellenére a friss üdeség és az élénkség jellemzi. Kerek, visszafogott tanninja szép keretbe foglalja az ízek harmóniáját és ezzel a krémesen bársonyos ízzel, hosszan köszönt el tőlem a Grand 2008. A legelképesztőbb az volt, hogy egy ilyen elegáns, komplex, testes bor kóstolása után azt éreztem, hogy szeretnék még. Ez az elegáns úriember igazán belopta magát a szívembe vagy inkább a torkomba, azaz ez is egy jó ivású, „wine lover friendly” bor. Én szívesen felvállalom ezt a barátságot. Most jut eszembe, nem is búcsúztunk el. Legközelebb pótolom. Pont: 10

Pillangó 2009
Forgalombahozatal éve 2016. Dűlőszelektált 100% cabernet sauvignon a Pillangó dűlőből. Poharamba egy intenzív, másodlagos aroma jegyeket, érett már-már lekváros gyümölcsöt, csokoládét, dohányt és fűszereket tartalmazó illatbomba került. Kibontakoznak a cabernet sauvignon fajtajelleges aromák, melyekkel harmonizál és összesimul a hordó fűszeres és vaníliás jegyei. Nehezen szakadtam el a poharamban felrobbant illatbombától. Ízében visszajönnek az illatban megmutatkozott aromák. Azonban belekortyolva a borba, a szájamban egy lekerekedett és kibővült íz kavalkád jelent meg. Az ízek sora kiegészült egy kis mandulás kesernyével. A legnagyobb meglepetést és élményt a harapható vastag test mellett a még mindig élénk, vibráló savak okozták. Ez kiegészül bársonyos, krémes tanninnal. A számba került kortyban levő ízek elkényeztettek és elringattak. Nem akaródzott lenyelni a kortyot. Még szerencse, hogy volt másik. Ez azért is jó volt, mert ahogy telt az idő a bor más és más rétegeit sikerült megismernem. Úgy látszott, hogy a finom rétegek száma végtelen. Ezt nem tudhattam meg, mert a Pillangó 2009 hosszú kellemes, kesernyés búcsú korttyal adta tudtomra – még nincs vége, de a poharam már üres volt. Pont 9+

Gábor ezen a kóstolón is hitelesnek, őszintének bizonyult. Azt kaptuk, amit ígért. Jackfall stílusú borokat, amely megmutatta a szőlőt, gyümölcsöt minimális hozzáadott ízekkel. A hordó sem dominált egy tételnél sem, de harmonikusan kiegészítette.

Gábor szerint a borkészítésben hosszútávon kell gondolkodni. Ma Magyarországon a bor businesst nem veszik elég komolyan. Ez egy bizalmi kérdés. Nincs egységes bizalmi színvonal a bortársadalomban. Biztos bizalmi színvonal nélkül jelenlegi bor üzlet elég káoszos. A bor ára nem fejezi ki értékét. A bor készítést, a bor businesst komoly bizalmi kérdés. Nem lehet hibázni, nem lehet blöffölgetni, szélhámoskodni. Egyszerűen jó bort kell készíteni, őszintén kell beszélni róla és ez lesz a bizalmi puttony, amiből építkezhet a borkészítő. Ehhez tartozik a borászatok tiszta lelkiismerete. Csak minőségi, vállalható tételek kerüljenek a piacra. Ha valami nem sikerül azt nem szabad minden áron beledumálni, ráerőltetni a fogyasztóra. Csak nem kell forgalomba hozni. Erre jó példa a 2014. katasztrofális év Villányban. Ebben az évben Jackfall nem készített prémium bort, classic-t is nagyon keveset. Ezek az elvek alapján Jackfall felépített egy bizalmi rendszert a vevők felé, mely a bizalom a minőségre és bizalom a stílusra épül. Jackfall Bormanufaktúra minden kollégája, minden idegszálával prémium bort akar készíteni, de hogy tényleg prémium bor van a hordóban, az akkor derül, amikor a bor elkészült. A kész bort házi, belső minőség ellenőrzési folyamatban minősítik. Vagyis a prémium minősítés náluk nem előre elhatározás, hanem a hordónkénti értékelés, minősítés eredménye, mely során derül ki mely tételek tartoznak a classic és melyek a prémium kategóriába.
Gábor kihangsúlyozta, Jackfall nem egy borgyártó üzem, hanem egy manufaktúra. Ahol egyedi borkészítés folyik Jackfall stílusban és a kialakított minőségi és bizalmi színvonalon. Jandrasics Gábor teli bizalmi puttonya garancia a Jackfall borkedvelők számára.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá

Jackfall Villányi borvidék ember a bor mögött