2019. jan 29.

BorYssza Krónika a Párkányi Borklubról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika a Párkányi Borklubról

Zsirai Pincészet három borvidék borait kóstoltuk

Nem először veszek részt a Párkányi Borklub boros eseményén. Minden alkalommal kiváló borokkal, finom falatokkal és kitűnő társaságban töltöttük el az időt. De mi is ez a klub.

Három felvidéki borász, úgy döntött tesznek valamit a felvidéki bor kultúra fellendítéséért. Hozzájuk csatlakozott egy vendéglátós is a helyi gasztrokultúra fejlesztéséért. Így a csapat 2017. elején megalapította a Parkan-Granum Terroir-t, azaz a Párkányi Borklubot. Az eltelt időszakban igen intenzíven tevékenykedtek a kitűzött célok elérésében. Szerintem jó munkát végezt(n)ek. Nem tudom a kitűzött célok mind megvalósultak. A programok, melyeken részt vettem és többnyire teltházasak voltak,  kiválóan sikerültek. De ne felejtkezzünk el az alapítókról. A három borász Mészáros Henimuzslai H&V Pincészet, Geönczeöl Attilagaramkövesdi Geönczeöl Pince, Környi Csabagaramkövesdi Burdavin,  és a gasztrofelelős Drubits László vendéglős a párkányi Platán Étterem séfje és tulajdonosa. 

alapitok01_1.jpg

Kedvcsinálónak a Párkányi Borklub eddigi impozáns programja.
2017
- Rajnai rizling est a Párkányi Borklubban
- Borok bolondjai, bolondok borai - barbecue fogásokkal, vendégborász a kürti Sütő Zsolt
- Rozékacsa és társai, vendégborász Drozdik József
- Nyári borok estje Párkányban, vendégborász az ipolynyéki Zsigmond Gábor
- Márton-napi vacsora, a a Parkan-Granum borászainak újboraival
- Adventi Borklub - vendég az egri Gróf Buttler Borászat

 2018
- Két testvér, két pince, két borvidék: Csopak és Kürt, Molnár Szabolcs és Molnár János
- Sajt és borkóstoló - vendég a Georgina sajtműhely és borászat
- Húsvét a neszmélyi Kősziklás Borászattal
- Vesztergombi Csaba a Párkányi Borklubban
- Heni&Viktor, azaz a H&V Pinczészet
- Duna-party borpiknik - Vínny piknik pri Dunaji
- Házasítás-cuvée-coupage
- Márton-napi Újborkóstoló és libavacsora
- Adventi Borklub est a Hegyi-Kaló Pincével 

2019
- Tokaj, Somló és Villány - a Zsirai lányok

Néhány élmény fotó a régebbi, melyeken részt vettem és a mostani borklubról.

A Zsirai lányok közül Kata mutatta be a Zsirai Pincészet három borvidék borait. Lányok, Zsirai Petra és Zsirai Kata, az édesapjuk örökébe léptek és folytatják az ő általa megkezdett szőlészeti-, borászati tevékenységet, azonban már a saját elképzelésük szerint. Nem kóstolhattam az édesapa borát, de azt gondolom a most készülő tételek olyan minőséget képviselnek, melyekre Zsirai papa is büszke lehet. Kata elmondta, hogy édesapja ragaszkodott a tokaji hagyományokhoz és főleg édes bort készített Mádon. Ő már száraz bort is készít, de a hagyományokat sem vetette el teljesen. Azon kevesek közé tartozik, aki Tokaj-hegyalján még mindig készít, fordítást és máslást is.
A Zsirai Pincészet területei a Tokaji, Villányi, Somlói borvidéken helyezkednek el. Érdemes részletesebben beszélni a területekről is, mert szőlőik igazán kitűnő adottságú dűlőkben növekednek. A Tokaji borvidéken szőlőültetvényeik kb. 16 ha-n vannak Mádon (a Betsek, a, Középhegy, a Holdvölgy, az Úrágya dűlőkben), Tállyán (a Boholmály, a Patócs dűlőben), Rátkán a Padihegy dűlőben, Tokajban a Teleki dűlőben, Tarcalon az Előhegy dűlőben. A Somlói borvidéken szőlőterületük kb. 1,5 ha-n Somlóvásárhelyen az Apátsági dűlőben vannak. A Villányi borvidéken kb. 2 ha-n Palkonyán a Weingarten-dűlőben szüretelik a helyi szőlőtermést. A pincészet munkáját két borász is segíti az egyik ingázik Somló és Tokaj között, a másik Palkonyán végzi a szőlészeti-, borászati tevékenységet. Kata pedig ingázik a 3 borvidék között. Azonban a különböző szakmai kérdésekben ő a döntéshozó, övé a végső szó. Állandó lakhelye 2013 óta Mád. Itt már vendégeket is el tudnak szállásolni. Kata idejének egy részét a kutatás köti le. Kutat az új módszerek, az új lehetőségek és minden után, ami biztosítja az elhatározott minőség biztosítását és megkönnyíti a munkát. Ide tartozik az a törekvés, hogy minél jobban megismerje a termőterületeket, dűlőket. Ennek a munkának a célja a területek tulajdonságainak, adottságainak minél alaposabb megismerése. Ezt szolgálja az is, hogy 2011 óta főként dűlőszelektált, fajtaborokat készítenek. Természetesen készítenek különböző házasításokat is különböző szőlőfajtákból és különböző dűlőkből, területekről. Ami azonban közös - a kíméletes szőlő- és borkezelés, a spontán erjesztés, a minimális technológia és hozzáadott adalékok használata, többségében hordós érlelés, a bor karakteréhez igazodó különböző méretű hordók használata. A pincészet 2013. óta tölti mádi palackba a borait.

Az ilyen három borvidéki kóstoló a Zsirai Pincészet életében is elég ritka. Ezért nagyon örülök, hogy sikerült részt vennem ezen a különleges kóstolón. A borvacsora keretében lehetőség volt azonos évjáratú, azonos szőlőfajtából készült más-más borvidéken készült Zsirai borok kóstolására.

A következő borsort kóstoltuk.
Tokaji Hárslevelű 2016
Pohárba szagolva intenzív gyümölcsös, virágos, mézes aromák kavalkádja fogad. A kellemes illattól nehéz elszakadni, de kíváncsi vagyok a csodás illat után milyen lesz a korty íze. Nem csalódom a kortyolt bor aromái a szájban is elbűvölők. Teljesen elárasztja az összes ízlelőbimbómat és nem ereszti. Igazság szerint nem is akarom, hogy eleressze. Olyan mintha egy virágos mezőn lennék és harapnám a mező ízeit. Az utolsó korty hosszan kényezteti a torkomat.
Somlói Hárslevelű 2016
Ennek a tételnek az aromái mind illatban, mind ízben nem annyira intenzívek. Illatában inkább az ásványosság a jellemző enyhébb gyümölcsös illatokkal. Ízében is a mineralitás a jellemző, enyhe gyümölcs jegyekkel. A Somlóra jellemző magas sav szépen összetartja a bort. Még a maradék cukor sem ront a helyzeten. Egy igazi somlói hárslevelű került a poharunkban.

A hárslevelű párból nekem a Tokaji Hárslevelű tetszett jobban. A Somlói Hárslevelű is hibátlan tétel.

Tokaji Furmint 2015
Birtokbor, azaz több dűlő házasításából készült. Illatában a mineralitás és az enyhe gyümölcsösség, citrus, barack, mandula aromák jellemzik. Ízében a friss savak jól harmonizálnak a gyümölcs aromákkal és a közepes alkohollal. A furmint mandulás kesernye a közepes kortyban búcsúzik.
Nagy-Somlói Furmint 2015
Nagyon szép furmint jegyek jellemzik mind illatban, mind ízben. A kevesebb gyümölcsös aromák ellenére egy nagyon kerek bor, nagyon szépe vibráló somlói savakkal.

A furmint párosból a Nagy-Somlói Furmint volt nálam a nyerő. Ezt a véleményemet elősegítette a furmintokhoz felszolgált cukkini-mártással, jázminrizzsel. A dunai szürkeharcsa cukkini mártással és a Nagy-Somlói Furmint egy nagyon jó párosítás. Ízeiben nagyon jól kiegészítik egymást. Összekóstolva egy fantasztikus ízharmónia keveredett a szájunkban.

Villányi Múzsa 2017
Ez a bor 100% kadarka. Tartályos erjesztéssel és érleléssel készült. Színe bíbor, azaz igazi kadarka szín. A pohárba kerülve nem mutatott sokat az illataiból. Azonban egy kis melegítés és szellőzés után, már jöttek a kadarka fűszeres és málnás gyümölcsös aromák. Ízében már sokkal intenzívebben jelentek meg ezek az ízek. Egy jól iható, kellemes fűszeres és gyümölcsös karakterrel rendelkező bor, melyhez szép savak és nem túl magas alkohol társulnak.

Tokaji Fordítás 2008                                        
„Az aszútészta második áztatásával készített, aszú jellegű édes tokaji borkülönlegesség, több dűlő terméséből.”
Ez a tétel kora és készítési módja ellenére is gyümölcsös, kiegészülve diós, mandulás aromákkal. Ízében megjelenik a kő, a mineralitás. A terroir-ból adódó jellemző savak egyensúlyban tartják a magas cukor tartalmú bort.

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
„A külön szüretelt aszúszemek feltárásával készült aszútészta újborral történő áztatásából született tokaji borkülönlegesség.
A 2013-as évjárat kivételes volt mind a száraz, mind az édes borok tekintetében. Az első osztályú aszú szemekből készült borunk meg mutatja, miért tartják sokan a tokaji aszút a világ legjobb édes borának.
Illatban és ízben is végtelenül komplex bor, aminek az íze még hosszú percekig elkísér minket.”

A Párkányi Borklub következő eseménye a BBQ – Borklub lesz 2019.03.08-n a Platán Étteremben Párkányban (Sturovo). Ez csak kb. 60-70 km-re van Budapesttől, ami időben max. 1,5 órát jelent.
A menü a következő
- Borkorcsolya
- Barbecue sertésborda, ahogy illik: sültburgonyával és majonézes káposztasalátával
- Csokis desszert
Az ételekhez a borokat a Parkan-Granum Terroir tagjai adják. „Garammenti pezsgővel nyitunk, aztán: rozék, Kékfrankos, Pinot noir, Szent Lőrinc, Alibernet, Cabernet sauvignon, Dunaj és egy kis Fekete Otelló... meg amit még találunk a pince mélyén.”

Találkozzunk ott. Biztosan jó buli lesz.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá

Tokaj Tokaj-hegyalja magyar borvidékek