2019. ápr 23.

TORMA PINCE ÉS MAGYAR BORÁSZATOK NEMZETKÖZI SIKERE

írta: László Vágó
TORMA PINCE ÉS MAGYAR BORÁSZATOK NEMZETKÖZI SIKERE

BOR TORMÁVAL ARANYBAN, EZÜSTBEN

A Húsvéti ünnepek alatt Torma Zsolt hívott és meghatottságtól elcsukló hangon mesélte, hogy két boruk a CHALLENGE INTERNATIONAL DU VIN megmérettetésen Franciaországban arany- és ezüstérmet nyertek.

ZSOLT-AR 2013 syrah, cabernet franc, merlot házasítása - ARANYÉREM
NABUCCO – Pinot Noir 2016 bora – EZÜSTÉREM

A Torma Pince és a Torma testvérek mind emberileg, mind borszakmailag közel állnak hozzám. Együtt örültem velük és nem csodálkoztam az eredményen.
Korábban készítettem egy interjút is velük, melyből kiderül kinek, hogyan készítik boraikat, mi a borkészítési ars-poetica-juk és az útjukat a nemzetközi elismerésig.

Kedves Zoltán és Zsolt gratulálok! Szerintem nagyon jó helyre kerültek az érmek!!!

Természetesen mind a két borról van élményem. Be kell vallanom, a kóstoláskor nekem a NABUCCO – Pinot Noir 2016 tétel tetszett jobban.
A bor történetéről Zsolt a következőket mesélte.
Nem a gázvezetékről lett elnevezve. A NABUCCO név két vonalból indult. Az egyik sajnos egy szörnyű esemény kapcsán, idén a Torma testvérek elvesztették édesapjukat. Az ő kedvelt operája volt a Nabucco. Különösen a rabszolgák kórusa volt a kedvence. A testvérek nagy vágya volt, hogy a papának készítsenek bort. Már korábban is készítettek neki, de csak olyanokat, melyek neki szóltak és nem is kerültek piacra. Azonban most szerettek volna egy bort, mely piacra is kerül, és amivel a édesapára emlékeznek. A másik vonal is kapcsolódik a Nabucco operához. Szerintük a pinot noir szőlőfajta és bor egy kicsit rabszolgasorsban van Magyarországon. Esmeraldának, Rabszolgasorsnak és Isaurának sem nevezhették el a bort, így maradt a Nabucco. Pinot-tól sokan félnek és inkább más világfajták felé fordulnak. Azonban Zsolték azt gondolják, hogy a pinot noir jelenti nagyon sok borvidéknek Magyarországon a jövőt. Évről évre növekszik a napsütéses órák száma, a nyarak is egyre melegebbek. A borászoknak is alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez. Olyan szőlő fajtákkal kell elkezdeni dolgozni, melyek tűrik a meleget, a szárazságot. Pinot noir szőlőfajtának meg van a maga kényessége. Azonban ha jól van kezelve hihetetlen játékos borokat lehet belőle készíteni. Szerinte az Egri borvidéknek a jövőjét fogja jelenteni az elkövetkezendő 25-30 évben.
A tétel különböző hordókból lett házasítva. Illatában közepes intenzitású piros gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében is megjelennek a piros gyümölcsök. A kortyára a komplexitás, harmónia és az elegancia a jellemző. A gyümölcsös savhangsúlyosság nagyon jó összhangot ad a magas alkohollal. A bort a vastag test, az alig érezhető krémes tannin jellemzi. Hosszú, gyümölcsös korttyal mond búcsút.

A ZSOLT-ÁR 2013 syrah, cabernet franc, merlot házasítás is egy igazán figyelemre méltó tétel. Szakmai értékelések szerint az Egri borvidék TOP5 borának egyike. Tavaly az Egri Borvidéki borverseny 2018 szintén aranyéremmel jutalmazta, Lengyelországban a Galicja Vitis borversenyen szintén aranyérmet kapott.
A pohárba kerülve szép, mély rubin szín néz velünk farkasszemet. Ő győzött, a bámulás helyett inkább a kóstolás mellett döntöttem. Illatában, a szellőztetés hiánya miatt, kicsit nehezen nyílik. Megfelelő idő elteltével, közepesen erős gyümölcs és egy árnyalatnyival erősebb fűszeres aromák töltik meg az orrot, tovább csábítva a kóstolásra. Megkóstolva izgalmas ízek kezdik ingerelni az ízlelőbimbókat. Ízében már inkább a gyümölcsös aromák a dominánsak. A kiváló hordókezelés kiegészíti az íz orgiát csokis, kávés ízekkel. Ezek az ízek harmonikusan, egymást kiegészítve kiváló komplexitást nyújtanak a száj minden érzékének. Korához képest a még mindig vibráló savak is támogatják az egyensúly megtartását és a magas alkohol „elkendőzését”. A harmóniához a „harapható” vastag gyümölcsös test is nagyban hozzájárul. Az utolsó kortyot lenyelve hosszú, fűszeres tanninnal búcsúzik. Én remélem ebben benne volt a viszontlátásra is.
Egy korábbi bor-csoki kóstolón, ahol volt szerencsém a MyChoccy Csokoládémanufaktúra bonbonjaival összekóstolni a Torma Pince borait.

A VERSENY
A rendező szervezet CDV (Concours Des Vins), melynek székhelye Bourgban, Bordeaux (Franciaország) közelében van. A szervezet küldetése a világ minden tájáról a legjobb borok kiválasztása és népszerűsítése.
Challenge International du Vin, egy olyan verseny, amely új tehetségeket fedez fel! Magukról a következőt írják: The largest and oldest Wine Competition organized in France.
A Challenge International du Vin egy vakkóstoláson alapuló értékelés, verseny. A megmérettetés nyitott minden palackozott bor és bor alapú párlat számára. Az értékelés a International Code of Oenological Practices for Vines and Wines szabályai szerint történik. Ez a világ egyik legnagyobb és leghíresebb francia nemzetközi borversenye, ami teljes mértékben független és nem tartozik semmilyen sajtó vagy kereskedelmi szervezethez.
Ami a sikert biztosítja:
- 40 éves tapasztalat
- több mint 4000 mintát vakkóstoláson 800 borszakértő és szakértő borkedvelő kóstolta, értékelte
- sokszínűség – minden fajta bor termék
- nemzetközi környezet – több mint 38 ország képviselteti magát
- fogyasztói ízléseket tükröző eredmények
- elismerő medál – az egész világon elismert medál Bordeaux-ból

A Torma Pince borai nem egyedüli magyar résztvevői voltak a Challenge International du Vin 2018 borversenynek. Magyarországról 8 borvidék 19 borászat 29 borát 19 arany-, 8 ezüst- és 2 bronzéremmel díjazta a zsűri.

challangeduvin_2019_magyar_ermesek01.jpg

Továbbra is követem Torma Pince és a Torma testvérek, Zoltán és Zsolt életét. Ha Te is kíváncsi vagy rájuk, időnként néz vissza!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá