2019. máj 14.

Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 01

írta: László Vágó
Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 01

MYRTUS nem bor, hanem pincészet és virág

Az időjárás Janus arcot mutatott a Bűbájos Hétvégén, Tarcalon. Pénteken érkezésünkkor felhős, borús arcát mutatta. Szombaton a szép, derűs arcát fordította felénk. Vasárnap ismét a borult, esős képére ébredtünk. Azonban az idő nem tántorított el minket semmitől. Célunk továbbra is a minél több élmény begyűjtése, legyen az boros, legyen az kulturális vagy gasztronómiai.

Az élmény gyűjtögetést a Myrtus Pince Vigyorgó dűlőjében kezdtük a Zempléni Sajtműhely sajtjaival kísérve. Vendéglátóink Myrtus Pince borásza Keresztes Ákos és névadója Keresztesné Pataky Orsolya kertépítész voltak. Myrtus nem egy szőlő- vagy borfajta, hanem egy virág, mely Orsi egyik kedvence.

myrtus_flowering.jpg

Még egy név szorul magyarázatra, a Vigyorgó dűlő. A legenda szerint ebben a dűlőben mindig olyan szép volt a szőlő és a termés, hogy a gazda mindig mosolygott, vigyorgott örömében. Talán Innen kapta a dűlő a nevét.
Ákos több neves Tokaj-hegyaljai borászatban is dolgozott. Saját pincéjüket Orsi családi pincészetét átvéve 2008-ban indították, már Myrtus Pince néven. Kiforrott borkészítési elképzeléseit 2014 óta már csak a saját pincészetükben valósítja meg. Szőlőterületeik Tarcalon a Vigyorgó-, a Mestervölgy- és Lestár dűlőkben kb. 2,5 hektáron helyezkednek el. Mindkettejük családjában van hagyománya a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek. Mind ezek mellett mi egy két gyermeket nevelő, nagyon kedves házaspárt ismertünk meg bennük. Azon a 4 napon, amíg Tarcalon tartózkodtunk minden nap találkoztunk velük a különböző rendezvényeken és jó ismerősként üdvözöltük egymást. Pl. Orsi nagyobbik fiával végig sétált velünk és Erhardt Gábor Pro Architectura díjas építésszel Tarcalt az Épített örökségünk: mesélő utcák és házak helytörténeti sétát vagy egy másik napon Ákos vezetett minket a Tarcal Dűlőtúra vezetéssel, boros piknikkel túrán szakadó esőben. Most visszatérek az első programunkhoz a Myrtus Pincében, a „Kvaterka a Vigyorgóban” - 7 boros kóstoló száraztól édesig, a Zempléni Sajtműhely sajtjaival.  Orsi és Ákos segítségével megismerkedtünk a családi pincészet történetével, egy kicsit a család életével és természetesen a Myrtus borokkal. A borkóstoló a Vigyorgó dűlőben nem hagyományos módon zajlott.
Myrtus Furmint 2008 édes botrytis-s szemekkel
Myrtus Furmint 2013 száraz
Myrtus Furmint 2018 tartályminta Vigyorgó dűlő
A pohárba kerülve ez a tétel egy aroma bombát robbant. A friss gyümölcsös illatok töltik be az orrban – barack, körte és citrusok. Színe halvány, de tiszta. Ízében is üde, friss gyümölcs aromák jellemzik. Nagyon jó állapotban  van már, de óriási potenciállal rendelkezik. Vissza kell térni visszakóstolni!!!
Myrtus Furmint 2015 száraz
Myrtus Késői Szüret 2015 furmint, kövérszőlő, zéta
Szép, közepes aranyszínű ital kerül a poharunkba. Beleszagolva kicsit nehezen nyílik, de aztán az orrot betöltik az édes gyümölcsaromák. Kortyolva minden visszajön, amit az illat előre vetít. A 75 gr maradék cukor kellemes, lágy gyümölcscukrossággal árassza el az ízlelőbimbókat. Ez az édesség hosszan velünk maradt.
Myrtus Édes Szamorodni 2016
Myrtus Tokaji Aszú 6p 2013

Nagyon szép tételeket kóstoltunk Ákos bemutatásában és a sajtok ízei nagyon jól kiegészítették a borok aromáit.

Még egy fontos dolog. Igaz, hogy Ákos és Orsi a Bűbájos Hétvége „minden kilométerénél” ott volt, de emellett Orsi  aktív szerepet vállalt a szervezési munkákban is. Gratulálok és köszönjük az élményt.

Bűbájos Hétvégém következő élménye: Szedmák Sándor a BorYssza HŰHA Élmény Díj ötletadója

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá