2019. máj 21.

Bor és gasztro élmények a Kikelet Pincében, à la Stéphanie

írta: László Vágó
Bor és gasztro élmények a Kikelet Pincében, à la Stéphanie

Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 03

A Kikelet Pincészet borait többször is kóstoltam és Berecz Stéphanie-val is találkoztam különböző kóstolókon. Amikor úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Tarcal Bűbájos Hétvége eseményen és összeállítottam a tervezett programunkat, a Kikelet Pince kiemelt helyen szerepelt ebben.
A Tarcali Tavasz hivatalos megnyitására kicsit megkésve érkezve, milyen véletlen, először Stéphanie-val találkoztunk és érdeklődtünk a meghirdetett Vezetett pincelátogatás Berecz Stephanie-val program iránt. Mondta persze lesz, mi meg jeleztük – megyünk.

Az eseményt Butta László polgármester nyitotta meg. A helyiek mellett több látogató, köztük jelentős számban lengyel borkedvelők is jelen voltak. Számukra a fordítást is megoldották. Az eseményt Tarcal város közösségi borával, a Tarcal Bor 2017 köszöntötték a megjelentek. A bort kilenc borászat összefogásával hozták létre, mely a részt vevő pincék legjobb tételeiből készült, többségében furmintból és hárslevelűből házasított száraz bor. Az idei, áprilisi Bűbájos Ezen a Hétvégén mutatták be a Tarcal Bor új, 2018. évi, évjáratát, melyhez újabb tarcali borászatok is csatlakoztak.
A 2014-ben alakult Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel és az általa szervezett tarcali eseményekkel, kiegészülve a Tarcal Borral már több lábon áll a Tarcal Brand - Az ötletgazdák egy hosszú életű „brand-t” akarnak ezzel kiépíteni és bíznak abban, hogy a bor a település hírét is vinni fogja az országban és a határokon túl. A borral pedig Tarcal kedvességét és szakmai alázatát akarják kifejezni.
A Tarcal Érzésnek, Brandnak közösségi helyet is biztosítottak a tarcaliak a város központjában levő „6 puttonyos Borfalu”-ban, mely turisztikai, borturisztikai és közművelődési helyszín is egyben. A megnyitón volt beszéd, bordalok, koccintás, sajtkóstoló és májusfa díszítés a város vezetői és borászai közreműködésével.

Mikor a megnyitó után elindultunk, Stéphanie nagyon kedvesen elvitt minket autóval. Evvel folytattuk kalandozásunkat Tarcalon. Ennek keretében Stéphanie és férje, Zsolt vezetésével pincetúrán vettünk részt és megismerkedtünk a pincészet érdekes történetével. A Kikelet Pince egy családi pincészet. A szőlőkezelési munkák Zsolt, a borkészítés Stéphanie része, melyeket főleg maguk nagyon kevés segítséggel végeznek. Stéphanie a Loire völgyéből származik és tanulmányai alatt gyakorlatra érkezett Tokaj-hegyaljára. Itt kétszeresen is szerelembe eset, Zsolttal és Tokaj-hegyaljával, a tarcali szőlőkkel. Így itt maradt és itt készíti fantasztikus borait. A mi szerencsénkre. Kikelet Pince kb. 7 hektár területen gazdálkodik, ebből jelenleg 5 hektár termőterület. Fő fajtáik többségégében a furmint és a hárslevelű. . Szőlőültetvényeik a Tarcal körül levő, Lónyai, Lantos, Kassai, Váti, Lestár és a Jézus-szobor alatti Farkas dűlőkben helyezkednek el. Stéphanie minden dűlőt „személyesen ismer”és borait ezen ismeretek birtokában készíti. Elmondása szerint most palackozzák a 2018-s évjáratú borokat.
Zsolt elmondta - számukra a 2018-s év a szárazság miatt a „Nyúl éve” volt. Az időjárást túlélték nagyobb kár nélkül. de a nyulak szőlőszeretetére képtelenek voltak megoldást találni.
Pezsgő készítésre egy másik természeti kár hatására adták a fejüket 2013-ban. Ebben az évben nagy vihar volt, mely tönkretette Lónyai dűlő hárslevelű termését. Azonban októberben a szüretkor, megmaradt szőlőt kb. 17,5-18 mustfokkal tudták leszedni úgy szemenként szüreteltek. Az így begyűjtött hárslevelű szőlőből a magas sav és viszonylag alacsony alkohol miatt, Stéphanie a pezsgő készítése mellett döntött. Azóta még két évben 2015-ben és 2017-ben készült pezsgő furmint és hárslevelű házasításával a Kikelet Pincében.
Az Épített örökség túrán megtudtuk Erhardt Gábor Pro Architectura díjas építésztől, hogy ő újította fel a házaspár által megvásárolt parasztházat, mely Tarcal belterületének határán, közvetlenül a szőlő mellett helyezkedik el.
Gábor elmondta - A borászat kialakításánál a település képhez való illeszkedés, illetve a terepadottságok kihasználása volt az elsődleges. A meglévő parasztházhoz kapcsolódó borászat gravitációs elven működik, a szőlő és a bor minél kíméletesebb épületen belüli mozgatása érdekében. Azóta is fejlődik a borászat, kóstoló- és vendéglátóhelységgel, sőt szállás lehetőséggel is.
A Kikelet Pincében évente kb. 8 000-18 000 palack bor készül évente. A Pincészet csak palackos borokat forgalmaz.

A pincetúra után ebédelni szándékoztunk valahol Tarcalon. Azonban amikor kiértünk a felszínre, kiderült, hogy a kóstoló teraszt csodálatos illatok lengik be és valami készül. KicsiZso ízletes BBQ ebédet készít a pincészet boraihoz és élőzenés koncert is készülődik. Hát ezt nem hagyhattuk ki! Legalábbis az ebédet, hiszen nem regisztráltunk előzetesen. Az ebédhez egy három tételes borsort kaptunk. A
Tarcal Bor 2016
Igazán jól esett az étel előtt. A szép, a bort jól összetartó sav, a közepes alkohol és a fűszeres és citrusos ízek jól előkészítettek minket az étkezéshez.
Kikelet birtok furmint 2017–t ittunk a BBQ töltött dagadóhoz.
A fantasztikus BBQ hús és töltelék enyhe fűszerességét igazán harmonikusan egészítette ki a száraz furmint. Nagyon jól passzoltak egymáshoz. Gömbölyű gyümölcsös ízek kerültek a poharainkba, melyekkel nagyszerűen harmonizál az enyhe sós és minerális íz jegyű nedűk. Párosítása a BBQ füstös hússal és töltelékével fantasztikus élményt nyújtott számunkra.
Jól is laktunk, jót is ittunk.
Kikelet Késői Szüretelésű 2011-vel zártuk az ebédet. Ez a bor furmint, zéta, sárgamuskotály és hárslevelű házasítása. Gondolkodtunk valamilyen édességgel lezárni az ebédünket, de megkóstolva ezt a nedűt, elvetettük az ötletet. Az első kortyok után egymásra néztünk és kitört belőlünk a HŰHA. Illatában és ízében is egy friss és egyben érettebb gyümölcsök ízét kombináló csodás ital került a poharunkba. Az édessége nem tolakodó, kellemes friss és érettebb gyümölcsösség volt rá a jellemző. Már nem is gondoltunk más desszertre az étkezés után.

Ebben a pillanatban megszületett az első BorYssza HŰHA Élmény Díjas bor, a Kikelet Késői Szüretelésű 2011. Pedig ekkor még meg sem született a BorYssza HŰHA Élmény Díj.

Mivel a kóstoló helyiség és a terasz is televolt és még mindig érkeztek emberek, átadtuk a helyünket másoknak. Viszont olyan élménnyel távoztunk, Berecz házaspár kedvessége, a pince és az izgalmasan felújított borászati épületek, ízében elbűvölő KicsiZso BBQ és végül, de nem utolsó sorban az elképesztő borélményt nyújtó Kikelet Pincészet által készített tarcali dűlők leve, melyek bearanyozták napunkat.
Stéphanie és Zsolt köszönjük a csodás tarcali délelőttöt a Kikelet Íz Műhely-ben.
Nem fenyegetésként, de visszatérünk további borokat, pezsgőket és ízeket kóstolni, visszakóstolni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá