2019. jún 25.

Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és a nagykövete…

írta: László Vágó
Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és a nagykövete…

Kanczler András a tarcali lokálpatrióta Tokajból

Kanczler Andrással egy kettős Tokaji borkóstolón találkoztam először februárban. Akkor már tudtam, hogy részt fogok venni a Tarcal Bűbájos Hétvége rendezvényen és megegyeztem Andrással egy látogatásban és az ismerkedés folytatásában. Ígéretemhez híven áprilisban Tarcalon voltam és részt vettem a Tarcali Tavasz - Bűbájos Hétvége programjain. Ezt az eseményt évek óta sikerrel szervezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. Több alkalommal ellátogattam a Basilicus Szőlőbirtokra és igyekeztem alaposabban megismerni Kanczler Andrást, az embert a bor mögött és a Tarcal Brand egyik nagykövetét.

A Kanczler család német gyökerekkel rendelkezik, még Mária Terézia uralkodása idejéből. Egy híres Kanczler, Karádi Katalin (született Kanczler Katalin Mária), aki András nagypapájának az unokatestvére. András a móri sváb faluban nőtt fel. Édesapja, aki Villányban tanulta a szakmát, szőlészkedett, borászkodott a kis, ½ hektáros birtokukon. András a szakmát Szegeden tanulta, ahol több szakot is abszolvált. Majd elköltöztek Tokajba és ott kezdtek 2011-ben borászkodni a megvásárolt szőlőbirtokon. Felesége nem szakmabeli, hanem minőségbiztosítóként dolgozik. A közös bennük az élelmiszeripar és a kóstolás, csak ő csokoládé és kávé vonalon tevékenykedik. András nagyra becsüli érzékszervi-kóstolási tehetségét. Szerinte a női ízvilág sokkal gazdagabb, mint a férfié, ezért néha döntőbíróként is őt hívja vitás „íz kérdésekben”.
A Basilicus Szőlőbirtokot közösen Basa Richárddal indították. András a szőlőbirtok vincellére volt és később társtulajdonossá is vált. Nagyon jó minőségű területeket is sikerült vásárolniuk a Lapis (Bodrogkeresztúr), a Mestervölgy (Tarcal), a Fekete-hegy (Tarcal), a Lónyai (Tarcal) dűlőkben. További vásárlásokban és fejlesztésekben is gondolkodnak. A borászatot Tarcalon építették fel.
Mind a Basilicus Szőlőbirtok, mind András elkötelezett híve és aktív részese a tarcali boros patriótáknak. Ennek egyenes következménye lett a Basilicus Szőlőbirtok nevének és tevékenységének kibővítése, így jött létre a Basilicus Szőlőbirtok és Borkultúra Központ. András magát vincellérnek hívja, de ő a lelke mind a Szőlőbirtoknak, mind a Borkultúra Központnak, sőt a tarcali boros társadalmi életnek is.
Számomra Kanczler Andrásban az a legszimpatikusabb, hogy a „boron” túl is van élete és érdeklődése. Igaz az életben, ahogy az övében is, minden mindennel összefügg. Egy kívülálló, amikor meghallja a célját és a tevékenységének egyik fő hajtóerejét, elakad a lélegzete és „fennakad” a szeme. András erről a következőt mondja – Célom a Tokaji borvidéket ill. Tokaj-hegyalját újra saját rangjának megfelelő helyre helyezni Magyarországon és a világ bortérképén. Ezt ő teljesen komolyan gondolja. Maga a Borkultúra Központ is egyik eszköze ennek. Amikor belépünk a borászat épületébe, ami egyben kóstolóterem is, egy óriásai asztal tele van prospektusokkal, különböző szóróanyagokkal a helyi és a környéki programokról, vállalkozásokról, a helyi termékekről, borászatokról és minden a közel és távolabb elérhető lehetőségről. A konkurencia már „a spájzban van”. Azonban erre András büszke és lelkesen mutatja. Emellett továbbra is a Basilicus Szőlőbirtok vincellérének vallja magát.
Vezetésével tettünk egy kis sétát a borászatban. Sajnos a teljes szőlőbirtokot ez alkalommal nem volt lehetőségem megnézni. Pedig szívesen megnéztem volna a Magyarország Legszebb Szőlőbirtokát 2018-ban, a kisbirtok kategóriában. Talán majd legközelebb. Az épület együttes maga is funkciónálisan szép. Több innovációt is alkalmaztak a borászati helységek kialakítása során. Ilyen pl. az üvegbeton, a napenergia panelek. A kül- és beltéri kóstolóhelységek. A magán- és céges rendezvények számára is megfelelő technikával felszerelt termek. A gyerekkel érkező családok számára korszerű játszótér. A mozgáskorlátozottak számára akadálymentes mozgás biztosítása az épületben.  Természetesen a fejlődés nem áll meg, hamarosan panzióval bővül a nyújtott szolgáltatásaik sora.
Emellett aktívan részt vesz a Tarcal Brand kialakításában. Egyike volt az első Tarcal Bort létrehozó borászoknak 2016-ban. Azóta is részt vesz ebben a projektben. Szervezője és résztvevője a Bűbájos Hétvége programnak. Ennek keretében most áprilisban adták át a Tarcal Bor 3. évjáratát. Ez is beletartozik abba a törekvési irányvonalba, hogy Tarcalt, mint turisztikai értéket megfelelően képviselje Tokaj-hegyalján.

Most, hogy visszajutottunk a borhoz, el kell mondani, hogy ebben a témában is aktív és innovatív. A Basilicus Szőlőbirtok a Tokaji borvidéken engedélyezett mind a 6 fajtával dolgozik, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar. Azon borászatok közé tartozik, melyek az összes szőlőből fajtabort is készítenek. Sőt azon is munkálkodik, hogy a régi tokaji vörös szőlőfajtát, a purcsint, újra visszahozza. Szeretné, ha ez a szőlőfajta elfoglalná a helyét a borvidéken. Hiszen Szepsi Laczkó Máté ebből a szőlőfajtából készítette az első aszúbort az 1620-as évek végén Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony számára, a sátoraljaújhelyi Oremus dűlő terméséből. András érvei elég meggyőzőek a purcsin mellett - Nagyon finom nyári bor, sem burgundi, sem bordeaux-i fajtákhoz, sőt semmilyen világfajtához nem hasonlítható. Egyedi ízvilágú, megyes, málnás, – sehol máshol meg nem található fajta.
Annak ellenére, hogy a purcsin egyike a magyar történelmi fajtáknak, sajnos a magyar borkönyvből töröltök. Remélhetőleg a hivatalos szervek is belátják az értékeit és sikerül a visszahozatala a tokaji fajták közé.
Beszélgetésünk során szoba került, hogy én kedvelem a zétaból, kövérszőlőből készült fajtaborokat és számomra ezeknek egyik forrása a tokaji Hímesudvar Borászat. András elmondta, hogy együttműködött velük ezeknek a kissé „lenézett” fajtáknak telepítésében, művelésében, feldolgozásában.
A Basilicus Szőlőbirtokon organikus művelés folyik, vagyis - A szőlőművelésben és a borkészítésben nem használunk mű-, írtó- és ölő dolgokat. Növényvédelemben csak olyan szerekkel permetezünk, melyek a természetben is megtalálhatók.
Természetesen borokat is kóstoltunk. A többszöri találkozás során a következő borsort volt szerencsém megízlelni a Basilicus Szőlőbirtok kínálatából.
Purcsin 2017
Direkt nem adok leírást és nem írom le az élményemet. Mindenkinek javaslom, hogy látogasson el Tarcal, keresse meg a Basilicus Szőlőbirtokot és kóstolja meg ezt a különlegességet.
Első Szerelem 2017, sárgamuskotály
Mind illatában, mind ízében az intenzív virágos, gyümölcsös aromák jellemzik, melyhez kellemesen harmonizál mineralitás, sósság.
Lónyai Furmint 2017
Dűlő szelektált tétel a löszős Lónyai dűlőből, mely a borászat első szürete a dűlőből.
Lapis Furmint 2017
András szerint a neves Lapis dűlő egy jolly-joker dűlő. Innen mindig sikerül olyan szőlőt szüretelni, melyből minőségi bor készíthető
Randevú 2017, késői szüret
Randevú 2017 sárgamuskotály szőlőből készült. Annak ellenére, hogy késői szüret egy könnyed, gyümölcsös, mézes karakterű, jól iható bor meglehetősen vastag testtel.
Édes Szamorodni 2015
Ez Szamorodni kabar és zéta házasítás. András almás rétessel javasolja fogyasztani.
Boldog 2017, késői szüret
Boldog 2017 kabar szőlőfajtából készült. Egy igazán egyedi élményt adó az aromabomba mind illatban, mind ízben. Ez volt az egyik kedvencem.
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Egy kitűnő aszú, mely minden porcikájában a legjobb arcát mutatja az aszúnak. Méltó képviselője a tokaji hagyományoknak
Tokaji Aszú 4 puttonyos 2010 kabar
Egy újabb kabar tétel, hiszen ez az aszú kabar fajtabor.

Még egy érdekes és szimpatikus adalék Kanczler András személyiségéhez. A kérdésre, hogy hányan értenek Magyarországon a borhoz, a következőt válaszolta – Sokan, de nem kell mindenhez értenie mindenkinek. Arra a kérdésre kell jól tudni válaszolni, mikor egy pohár bort megkóstolunk: még egy pohár bort meginnék ebből? Ha erre az a válasz – igen, akkor jól dolgoztunk. Ő meg élményként fogja meginni és megérni azt, amit kapott.

Következő borélmény beszámolóm: 
Horváth József (Ráspi) a reneszánsz fogadós és séf Fertőrákoson, azaz Fertőrákos egyedi bor(szín)foltja a Soproni borvidéknek.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá