2019. júl 02.

Horváth József Ráspi a reneszánsz fogadós és séf Fertőrákosról

írta: László Vágó
Horváth József Ráspi a reneszánsz fogadós és séf Fertőrákosról

Fertőrákos egyedi bor(szín)foltja a Soproni borvidéknek

Fertőrákoson a Ráspi Étteremben találkoztam újra  Horváth Józsi Ráspival. Azonban ez egy különleges, azaz Ráspi3, alkalom volt. Nézzük a matekot. Ráspi1 – Horváth József Ráspi, Ráspi2 – Józsi édesapja és Ráspi3 – Ráspi Étterem és Panzió

Már amikor először találkoztunk januárban a ChampionWine-ban rendezett Ráspi kóstolón, akkor is „gyanús” volt nekem ez az ember. Magáról olyan dolgokat mesélt, melyet elhittem, de … . A Ráspi étteremben, az ebéd után már tudtam, hogy minden a helyén van és én egy különleges, különc, öntörvényi, a „sorból kilógó” emberrel ülök egy asztalnál. Egy reneszánsz emberrel, aki egy személyben…
Fogadós – az étterem emeletén levő Ráspi Panzióban meg lehet szállni.
Séf – ez a tanult szakmája és Ő maga a Ráspi Étterem. A vendéglátó iskola elvégzése után „nyugat-magyarországi hagyományoknak” megfelelően Ausztriában kezdi pályáját és nem is sikertelenül. Munkaadója nagyon elégedett volt munkájával, hiszen sikerült az éttermét jól felfuttatnia. Azonban ez a munka és a körülmények nem elégítették ki. Ezért visszatért és beállt a „kalandvágyból itthon maradottak” sorába. Szerencsére és a mi szerencsénkre ezt „még” nem bánta meg. Maga készíti az ételeket és a saját, 1994-ben megnyitott éttermében megtalálta a helyét. Oly annyira sikerült „kivirágoznia”, hogy 2012-ben megkap a Gault&Millau Magyarország az Éva gasztronómusa címet. Az étteremben nem lehet colát és egyéb hasonló üdítőt kapni. Amikor rákérdeznek, azt mondja – Még 1994-ben elfogyott. Nem készít rántott sajtot, még külön rendelésre sem. Ezt nem értettem, de nem mertem rákérdezni. Az étteremben a Kárpát-medence (néha elfeledett) kincseit fedezi fel és szolgálja fel a vendégeknek. Véleménye szerint még „sima” rántott szelet is megéri a törődést és ebből is kilehet hozni az egyediséget. Ezt igazolom, mert én ezt ettem. Az étlapon viszont szűk a választék, a más „komoly” éttermekhez viszonyítva. Azonban szerintem mindenki találhat magának ételt és ezt igazán elkápráztató íz kavalkáddal kapja meg.
Szőlész, borász
– a szőlőművelésbe, borkészítésbe beleszületett. Gyerekkora óta részt vesz minden munkában, a szőlőtelepítéstől kezdve, a zöldmunkákon keresztül egészen az elkészített borok palackozásáig. Néha „szülői kényszerből”. A borkészítésben az a koncepciója, hogy nincs koncepciója. Minden legyen természetes. Amikor egy kóstolón egy borszakértő felvetette neki, hogy a borban érzi a szőlőt, a válasza csak annyi volt – Igen, a bor szőlőből készül. Minden bora fában van, nem használ fémet. A bor minőségének meghatározásánál a következő elvet vallja – A nagy bor fő tényezője az idő. A családi borászatot 2003 óta vette át és azóta készít bort.
A borkészítésben is jelentős sikereket ért el, igaz nem mindig a hivatalos magyar bortársadalom részéről. Az eredményeit azonban pl. olyan szaktekintélyek ismerték el, mint Jancis Robinson. Ráspi Máté Cuvée bekerült a The World Atlas of Wine kiadványba, melyet Jancis Robinson borkritikus és Hugh Johnson borszakíró szerkeszt. Emellett Jancin Robinson a Ráspi Zweigelt 2007 tételét nagyra értékelte a Financial Times-ban.

Az étlapon minden fogás mellé van egy bor ajánlat is. Tapasztalataim szerint érdemes megfogadni és összekóstolni.

Építő – Személyesen vezette és aktívan részt vett szülei házának átalakításában 1990-ben, ahol kialakításra került az étterem és később a panzió. Szerintem nagyon jól sikerült és kívülről nagyon jól illeszkedik az „eredeti” fertőrákosi utca képbe. Azonban a jelenlegi utca kinézete elég vegyes és nehéz lenne megállapítani melyik az igazi, odaillő épületkép.
Belsőépítész –
az étterem és panzió belső kialakítását és berendezését maga tervezte és alakította ki. A berendezési tárgyak egy jó részét sk készítette.
Kő- és fafaragó –
mind az étteremben, mind a panzióban maga készítette a dísztárgyak, használati termékek egy részét kőből és fából.
Helyi kézműves termékek készítése, felhasználása 

  • ilyen a helyi környezetben szedett gombák felhasználása, melyek megkereséséhez saját szarvasgomba kereső kutyái vannak
  • saját szörpök készítése szőlőből, bodzából és éppen aktuálisan érő gyümölcsből (hárs, akác, ringló, cseresznye, csipkebogyó, stb.) melyeket szinten családi összefogásban gyűjtnek

Biotermelő – a régi paraszti hagyományoknak megfelelően, nem használ vegyszereket. Csak olyan anyagokat, melyek a természetben is megtalálhatók.

Ezekről a legteljesebb természetességgel mesél, minden hivalkodás nélkül, mintha csak így lehetne csinálni.
Úgy éreztem, minden különcsége mellett egy elégedett ember. Pedig voltak elegen hivatalok, hivatalos szervek, emberek, akik igyekeztek megkeseríteni az életét. Mindezek ellenére egy életvidám, túlélő emberrel ittam kitűnő borait és beszélgettünk. A fentiek mellett különleges büszkesége Máté fia, aki 2004.12.12 vasárnap 23:45 jött a világra és a névadója lett a Máté Cuvée-nek.

Az ebéd, a beszélgetés mellett természetesen boroztunk is. A korábbi kóstolón és a mostani találkozásunkkor a következő borsor csúszott le torkunkon.
Ráspi Tündér 2017 Narancsbor
Ez a tétel leányka, furmint, zöldveltelini házasítás.  A narancsbor egy vörösbor technológiával készített fehérbor. Ez egy olyan típusú bor – Ráspi szerint -, melyet az emberek vagy szeretik, vagy utálják. Én biztos nem utálom, hogy szeretem, azt sem mondhatom. Egyelőre kóstolóm és gyűjtöm a tapasztalatokat, az élményeket.

Ráspi Kékfrankos 2017
Nagyon szép mély színű bor került a poharunkban. Beleszagolva az orrot betölti és elkápráztatja a gyümölcsös arombabomba. Igen érezhető a szőlő aroma, de mellette felbukkan a fekete cseresznye, a málna és egy kis szilva is. Megkóstolva, szinte harapni kell a borból. Olyan, mintha egy piros gyümölcssalátát kortyolnánk. Hosszú gyümölcsös, kellemes kesernyés korttyal búcsúzik tőlünk.

Ráspi Skadar 2013
Ez egy 100% kadarkából készült vörösbor. Viszonylag kis, öreg tőkés területen (0,5 ha) termesztik a kadarka szőlőt és kevés, kb. egy hordó készül belőle. Szép közepes bíbor színű ital világított a poharamba. Az orromban a gyümölcsös kert, piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye és a piros szőlő illata jelent meg. Kortyoláskor ezek a gyümölcsök eltelítették a szájam, az orrom és ízeikkel kényeztették. Ez a kerek tétel szép ficánkoló savaival, vibráló üdeségével, fűszeres ízeivel ívásra csábít. Nem szívesen hagytam abba a kóstolását.
A gyümölcsök szinte haraphatók. Ez a jóívású „asztali” bor hosszú gyümölcsös, bársonyos ízzel és krémes lágy tanninnal próbál búcsúzni. Én viszont igyekeztem marasztalni.

Ráspi kétezertizenhat 2016
Ez a tétel egy 80% kékfrankos, csóka, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon, zweigelt házasítás.
A 2016. évben elfagyott a szőlő és a teljes tétel egyben lett szüretelve. Egyetlen hordó készült belőle. Ezt a bort kb. 3-4 hónapja lett palackozva. Palackozáskor minden „nagy” volt benne. Egy nagy bornak idő kell. A nagy bor fő tényezője az idő. Most már szépen kisimult és még mindig jelentős potenciállal rendelkezik.
A poharamba egy mély bíbor színű ital került. Illatoláskor kellemes, közepes intenzitású gyümölcsös, fűszeres aromák töltik meg az orromat. Ízleléskor kiderült, hogy egy igazi kékfrankos került a pohárban és a szájamba. A kékfrankos gyümölcsösség és fűszeresség ízek betöltik a száj minden pontját, egészen a garatig. Közepes alkohol szépen megtartja az ízeket, a vastag testet. Ez a szép bor hosszú korttyal távozik.

Ráspi Kacsó 2015
Csóka szőlőből készült tétel. Illatában intenzív piros gyümölcsök, enyhe fűszerességgel jellemzi a bort. Megkóstolva a bort lehetne elemezni, de minek. Egyszerűen egy csóka csoda. Az élmény magáért beszél, meg kell kóstolni.
Ez a szőlő tőlünk megkapta a HŰHA ÉLMÉNY DÍJAT és felkerült a HŰHA ÉLMÉNY Díjasok listájára.

Ráspino 2013
Biztosan kitaláltátok, hogy egy pinot noir szőlőfajtából készült borról van szó. A pohárba került bor gyümölcsös aromáival csábítja mind az orrot, mind a száj ízlelőbimbóit. Harapható vastag testtel, kerek ízekkel kényeztet. Ennek ellenére egy jó ívású, bársonyosan gömbölyű ízű és krémes tanninnal hosszan búcsúzó tételt kóstolhattam.

Ráspi Kacsó 2013
Magyarországon nem túl gyakori csóka szőlőből készült bor. Régen némely rossz tulajdonságai miatt egy kicsit lenézően cigányszőlőnek, vadfeketének is hívták. Kényes, nehezen alkalmazkodó szőlőfajta. A belőle készült Rási Kacsó nagyon izgalmas mind megjelenésében, mind aromáiban. A pohárba egy szép bíbor színű bor került, látható karimával. Megforgatva a bort a nedű lassan „közlekedik” a pohár falán, mely egy testes borra utal. Illatában érettséget, komplexitást mutat. Éreztem benne gyümölcsöt, fekete cseresznyét, szilvát, kevés fekete csokoládét és egy kis szamócát. Kóstolva a száj megtelik ficánkoló savakkal, frissességet sugárzó gyümölcsökkel és ezeknek a gyümölcsöknek harapható testével. A közepes alkohol jól kiegészíti az aromákat. Búcsúzáskor közepesen hosszú lecsengésű gyümölcs íz és lágy, bársonyos tannin mond istenhozzádot.

Ráspi kétezertizenhat 2016
Ez a tétel egy 80% kékfrankos, csóka, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon, zweigelt házasítás.
A 2016. évben elfagyott a szőlő és a teljes tétel egyben lett szüretelve. Egyetlen hordó készült belőle. Ezt a bort kb. 3-4 hónapja lett palackozva. Palackozáskor minden „nagy” volt benne. Egy nagy bornak idő kell. A nagy bor fő tényezője az idő. Most már szépen kisimult és még mindig jelentős potenciállal rendelkezik.
A poharamba egy mély bíbor színű ital került. Illatoláskor kellemes, közepes intenzitású gyümölcsös, fűszeres aromák töltik meg az orromat. Ízleléskor kiderült, hogy egy igazi kékfrankos került a pohárban és a szájamba. A kékfrankos gyümölcsösség és fűszeresség ízek betöltik a száj minden pontját, egészen a garatig. Közepes alkohol szépen megtartja az ízeket, a vastag testet. Ez a szép bor hosszú korttyal távozik.

Ráspi Cabernet Sauvignon 2016
Nagyon kis területem termesztik a cabernet sauvignon szőlőt, kb. 0,3 ha-n az Újhegy dűlőben.
Kicsit nehezen nyílik. Illatában finom, lágy sauvinog-s aromák köszöntenek. A kortyban karakteres gyümölcsös ízekkel, tanninnal jelennek a csábító aromák. Nem túl vastag test, harmonikus ízekkel tölti meg a poharat. Hosszú, közepesen kesernyés tanninnal és gyümölcsösséggel csúszik le a torkomon.

Ráspi Electus 2013
Egy 100% zweigelt tétel. A nevet azért kapta, hogy a kizárja a zweigelttel kapcsolatos előítéleteket. Szerintem ez jól sikerült. Szépen hozza a zweigelt legjobb karakter jegyeit.

Ráspi Gneisz 2013
Ez egy 100% kékfrankos tétel. Bor alapját adó szőlő a borászat legrégebbi, 100 éves, szőlőterületéről szüretelték. A terület talaja csillámpala, melynek a geológiai megnevezése gneisz. Innen kapta a bor a nevét.
A pohárba való megjelenésekor mély rubin színnel mutatkozik be. Illatolva a kékfrankos gyümölcsös és fűszeres jegyei bódítanak el. Kortyolva egy izgalmas íz világba kerültem, ahol az érettbe hajló gyümölcsök szépen harmonizálnak a fűszeres karakterekkel.

Ráspi Cabernet Sauvignon 2016
Nagyon kis területem termesztik a cabernet sauvignon szőlőt, kb. 0,3 ha-n az Újhegy dűlőben.
Kicsit nehezen nyílik. Illatában finom, lágy sauvinog-s aromák köszöntenek. A kortyban karakteres gyümölcsös ízekkel, tanninnal jelennek a csábító aromák. Nem túl vastag test, harmonikus ízekkel tölti meg a poharat. Hosszú, közepesen kesernyés tanninnal és gyümölcsösséggel csúszik le a torkomon.

Ráspi Mágus 2013
Ez a bor kékfrankos, zweigelt házasítás.
A Mágus maga a természet. A bor komplexitása és mélysége beszél a küzdelemről.
Illatát közepes gyümölcsös (piros és fekete gyümölcsök) és fűszeres aromák jellemzik. Ízét vibráló savak, a közepes alkohol, a kellemes gyümölcsösség, az ízekkel harmonizáló a fűszeresség jellemzik. Ez a gömbölyű, minden ízében harmonikus és komplex bor, mely a „szakmai jellemzés ellenére” egy jó ivású, kellemes, beszélgetős bor.

Kedves Józsi visszatérek!, köszönöm az élményt, folytatjuk és én visszakóstolók!
Fertőrákoson több kiváló borászat is tevékenykedik. Ezekről hamarosan beszámolók!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá