2019. sze 17.

Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

írta: László Vágó
Évezredes grúz borkészítési hagyományok a Champion Wine-ben

Chigogidze grúz borokat kóstoltunk hordóból és kvevriből

A Chigogidze Borászatot a tulajdonos mutatta be. A Chigogidze borokat a pincészet borászának értő irányításával kóstoltuk. Céljuk a ritka, elveszett helyi grúz szőlőfajták újra felfedezése és elterjesztése, pl. Tavkveri, Shavkapito, Chinuri. Ennek érdekében olyan földrajzi helyekre telepítették ezeket a ritka fajtákat, melyek ideálisak számukra. A borászat alapítását a grúz hagyományoknak megfelelően, a következőképpen jellemzi a tulajdonos Zurab Chigogidze –„Chigogidze Borászat története úgy kezdődött, mint több minden Grúziában, a fehér asztal mellett zajos, bensőséges családi ünnepségek keretében, illatos házi borok kíséretében.”

A családban több évtizede óta készítenek bort. Gyűjtötték a recepteket, a megszerzett és megtapasztalt titkokat szívükben őrizték generációkon keresztül, mint pl. a szőlő és egyéb nyersanyagok, valamint technológiai jellemzők kiválasztásának finomságait. Idővel ezek a borok rászolgáltak a helyi fogyasztók bizalmára. Ezek alapján Zurab Chigogidze úgy döntött megosztja másokkal a családja által összegyűjtött titkok, tapasztalatok eredményeit és saját borászatot indít.
Zurab célja családja és Grúzia bor művészetének bemutatása az egész világnak. Ennek egyik, számunkra fontos lépése az Ő és borainak megérkezése Magyarországra.
Zurab a grúz borkészítésről azt mondta –„ A grúz emberek énekelve, szívvel lélekkel készítik a bort, gondosan megtartva a hagyományokat, szeretve az életet. Kitárják szívüket, az ajtóikat mindenkinek, hogy ők is otthon érezzék magukat.

Így terem a szőlő és készül belőle a bor Grúziában, a hegyoldalakon napsütéssel és kristálytiszta levegővel feltöltődve. Évezredekkel korábban született meg Grúziában egy unikális borerjesztési és érlelési technológia, a kvevri, vagyis a több hektoliteres, földbe süllyesztett agyagkorsók technlólogiája.
Ezek alapján már érthető, hogy miért nevezi az UNESCO hivatalosan Grúziát a Bor Bölcsőjének.

Nagyon izgalmas kóstoló sort hozott számunkra a Chigogidze Borászat. Miért nem borsor? Ezért!
1. Goruli Mtsvane – Chinuri 2018 száraz fehér
2. Tavkveri Rose 2018 száraz rosé
3. Khikhvi Qvevri 2017 száraz fehér
4. Kisi Qvevri 2017 száraz fehér
5. Tsarapi Qvevri 2017 száraz fehér
6. Manavis Mtsvane Qvevri 2017 száraz fehér
7. Saperavi Kashmi 2017 száraz vörös
8. Separavi félédes vörös 2016 (Khutsishvili Testvérek Borászata)
9. USAKHELOURI 2016 - Sztálin kedvenc bora (másik grúz borászat)
8. Cherry wine édes vörös
9. Chacha párlat, grúz törkölypálinka
10. Tamar Grúz Brandy

Mindegyik nagyon érdekes, számomra különleges, minőségi tétel volt. Most még nem szeretnék leírást adni, mert egyszeri, kis mennyiségű kóstoló után csak benyomást tudtam a borokról szerezni. Még fel kell dolgoznom a borélményeket. Azonban egy tételt szeretnék kiemelni. Ez pedig a következő.
Tsarapi Qvevri 2017 száraz fehér
A tétel a Kakheti régióból és a Kardenakhi dűlőből származó rkatsiteli szőlőből készült. Ez a nedű világos borostyán színnel világított a pohárban. Megszagolva kellemes, kesernyés fűszerek és dió aromák töltötték be az orrot, kiegészülve érett sárga gyümölcsök aromáival. A szájban a fűszeres, diós aromák mellett határozottabban megjelentek az érettségbe hajló citrusok is, melyek igazán komplexebbé teszik az ízek harmóniáját. A kiegyensúlyozottságát a magas alkohol sem rontja, hiszen a szép savak nagyon jól összetartják a bort. Ha analógiát akarnék keresni egy magyar borral, akkor azt mondanám, hogy ez egy nagyon jó évjáratú száraz szamorodni.
Értékelésem: 8+

A BorYssza Krónika értékelési rendszerének leírása itt érhető el. mely alapján pontozásra kerültek a borok.
A tulajdonos Zurab Chigogidze meghívott Grúziába a Chigogidze Borászatban, hogy a saját környezetében kóstoljam meg ezeket a csodás borokat és megismerkedjek a grúz borkészítéssel. Remélem sikerül szaván fognom.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dícsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá