2019. okt 22.

Borbély Roland varázsvesszője a Zenit és csodákat művel vele

írta: László Vágó
Borbély Roland varázsvesszője a Zenit és csodákat művel vele

Boutique borász a SZÖVETSÉG A BÜKKI BORVIDÉKÉRT alapító tagja

Bevallom Borbély Rolanddal és boraival múltunk van. Ennek kiemelkedő mérföldköve a kb. egy éve Pécset megtartott I. Zé Feszt volt. A tavaly decemberben első alkalommal megrendezett konferencián és kóstolón a Gallay Kézműves Pince zenit szőlőfajtából készített Nyékládháza 2015 bora Champion díjat kapott. Nem véletlenül. Az első Zé Fesztről, eredményeiről, borairól itt olvashattok bővebben.

Azt is el kell ismernem, hogy nagy rajongója vagyok a Z boroknak, melyek „születési” sorrendben a következők - Zenit, Zengő, Zefir, Zéta, Zeus. Ha evvel más is így van, akkor találkozzunk a 2. Zé Feszt-n 2019. december 7-n Pécset. Az idei Zé Feszt-t az Adventi Borszalon keretében rendezik meg. Jelenlegi állapot szerint 48 kiállító borászat hozza el borait 15 borvidékről és külföldről is.

A Gallay Kézműves Pincészet kis családi borászat, a Bükki borvidéken készíti kiváló borait. Borbély Roland borász és testvére Borbély József szőlész kb. 11 hektáron gazdálkodnak Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben. A magyarországi termőhely besorolás egy 400 pontos skálán történik. A területeik Nyékládházán 386 pontos értékelést kaptak. Jelenleg nem túl széles szőlőfajta szortimenttel dolgoznak, de tervezik bővíteni. A meglevők a zenit, a pinot blanc, a cserszegi fűszeres, a zweigelt és a kékfrankos. Néhány borukhoz felvásárolják a szőlőt.

Roland nagyon hisz a Bükki borvidék értékeiben és szeretné méltó helyen tudni Magyarország bortérképén. Ezért hárman – Borbély Roland, Hajdú Roland, Sándor Zsolt – 2018-ban létrehozták a Szövetség a Bükki Borvidékért civil érdekközösséget, „melynek célja, hogy összefogja és koordinálja azokat, akik közös szívügyünkért, az önálló Bükki Borvidékért aktívan tenni kívánnak.” Az indulás óta többen csatlakoztak a bükki közösséghez.

Roland a borozás és beszélgetés során néhány érdekes titokról is fellebbentette a fátylat, mint pl.
Miért hívják a borászatukat Gallay Kézműves Pincének?
A Gallay név az anyai nagymamától ered. Nagymamának csak lányai voltak és szerette volna, ha a Gallay név fennmarad. Ezért döntöttek úgy, hogy a pincészetük neve Gallay Pincészet lesz, a nagymama „kérésére” és emlékére.
Honnan jön a Bisztronauta borok elnevezése?
Roland célja borait bemutatni az egész borkedvelő világnak. Borait elsősorban a gasztronómiában, főleg minőségi bisztrókban forgalmazza. Szándéka szerint a bora világkörüli pályára áll és űrutazó bor lesz, ahogy meghódítja a borozók galaxisait. Ezekből az elképzelésekből jött a Bisztronauta név. Szerintem igencsak jól halad a megvalósításban.
Milyen állat látható a Gallay borok címkéin?

gallay_logo_madar_01.jpg

Ez egy régi sárközi népi motívum és egy madarat ábrázol, forrása a 100 éves magyar népi motívumok gyűjteménye
Roland eredeti végzettsége szerint gépész, de ebben a szakmában nagyon keveset dolgozott. A szőlész-borász szakmát a Gyöngyösi Főiskolán tanulta. Az iskola után Kaliforniában, a Napa völgyben tanulta a gyakorlati borászatot. Másfél éves gyakorlat után hazatért és több nagyobb borászatnál is kamatoztatta tudását, mint Pajzos Pince, Kovács Nimród Borászat. Majd belevágott a saját pince grundolásába és 2012. óta hivatalosan is forgalmazza palackos borait. A Gallay Kézműves Pince a bükki borvidék első családi boutique borászata és így ő az első bükki boutique borász. A Gallay borászat környezet tudatos, organikus gazdálkodást folytat.

A következő Gallay borsort kóstolhattuk és élvezhettük Roland bemutatásában a Van Boris Borbárban.

1. Gallay Blanc Zero Dosage 2016
Ez a Gallay Pince első pezsgője, mely tradicionális methoddal készült. Az alapbor pinot blanc és zenit házasítása. Gasztronómiába szánt pezsgő.
2. Kabar 2018
Pohárba szagolva friss gyümölcsös - hárs, citrus, körte – behízelgő aromák töltik be az orrot, melyet egy kis ásványosság fejel meg. Megkóstolva már enyhébb gyümölcsös ízek jellemzik, de még mindig friss üdeséggel. Szájban már inkább a komplexitás, gömbölyűség dominál lágy ásványos, sós felhanggal. Közepesen vastag test és alkohol, szép sav adja meg a bor jó ívású, barátságos karakterét. Kellemesen hosszú, gyümölcsös édességű korttyal búcsúzik. A jó értékei mellett, még van benne potenciál. Szerintem érdemes folyamatosan visszakóstolni.
Értékelésem: 7 pont+
3. Bistronauta fehér 2015
Ez a tétel pinot blanc, zenit házasítás. Illatában még mindig a gyümölcsös aromák jellemzik, melyek igazán harmonikusan és kereken visszaköszönnek a kortyokban is.
Értékelésem: 6+
4. Nyékládháza 2015
100% zenit. A pohárba kerülő bor gyümölcsös, virágos – barack, körte, hárs – bukéja teljesen betölti és elvarázsolja orr érzékeit. Megízlelve, egy még mindig gyümölcsös ízvilágú harmonikus, komplex nedű vette be a száj ízlelőbimbóit. A szép sav, a közepesen magas alkohol, a harapható vastag test egy kivételes italt eredményez. A kiegyensúlyozott bor hosszú, édes-sós korttyal köszön el, ami különösen izgalmassá teszi a búcsút. Ezt csak még tetézi, hogy egy kis szellőzés után a lecsengésben száraz szamorodni ízhatás is megjelenik.
Értékelésem: 8 pont
5. Fehérburgundi 2015
Más néven pinot blanc. Egy kellemes, gyümölcsös, harmonikus bor. 3 hónapot töltött hordóban
Értékelésem: 6+
6. Blanc 2013
Ez a tétel zenit, pinot blanc házasítás. Szinte kitörve, intenzív, édes gyümölcsösséggel lengi körül a poharat és táncra vonzza az orrot. Ízében már inkább a lágy, sós ásványosság jellemzi gyümölcsös felhanggal.
Értékelésem: 6+
7. Bistronauta vörös 2015
Zweigeltből készült könnyű vörösbor. Illatában még mindig enyhe, piros gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében már laposabb. Vékony test, közepes alkohol, rövid lecsengés jellemzik.
Értékelésem: 5+
8. Lippa Zweigelt 2013
Dűlő szelektált bor. Illatolva is már kerek, harmonikus fekete bogyós gyümölcsös aromák jellemzik. Kortyában a gyümölcsösség minimumra csökkent, de megjelennek a másodlagos íz aromák, melyhez közepesen vastag test szép savszerkezet és közepes alkohol társul. Lecsengése megfelelően hosszú.
Értékelésem: 7+
9. Zúgó Zweigelt 2013
Zweigelt szintén a 2013. évből, de másik dűlőből. Értékeiben hasonló az előzőhöz. Nekem, a korábbi, egy hajszállal jobban tetszik.
Értékelésem: 7
10. Kékfrankos 2013
Ez a bor egy igazán érett, komplex, enyhén gyümölcsös fűszeres ital, mely vastag testtel, szép savval, közepes alkohollal és hosszú, kellemes tanninos lecsengéssel kápráztat el.
Értékelésem: 8 pont

Idén először a Bükki borvidék is elkészíti a bükki közösségi borát, melynek a neve BÁLVÁNY  lesz, ami egy száraz chardonnay, olaszrizling és zenit házasítás. Az összetevők aránya 1/3-1/3-1/3. A bor tartályban készül és hosszabb ideig finom seprűn tartják. A bükki közösségi bor, a BÁLVÁNY, készítésének szabályait rögzítették és jövőben rendszeresen tervezik előállítani.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá