2019. dec 08.

Jövőre sem maradok étlen, szomjan

írta: László Vágó
Jövőre sem maradok étlen, szomjan

Koch Borászat liba vacsorája és borai gondoskodtak erről

Biztosan sokan ismerik a mondást (fenyegetést!?) : Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, és Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.
Nem ijedtem meg, de biztos, ami biztos… Ezért amikor Koch Borászat meghirdette Márton napi újborkóstolót és liba vacsorát, gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal.
Kedvelem a Koch borokat és többször találkoztam és beszéltem is Koch Csabával is. Legutóbb az idei Franc & Franc Forumon Villányban. Ennek ellenére még sosem jártam a Koch Borászatban. Pedig izgalmas hely lehet. Hiszen Koch Csaba egy több laki életet élő ember. Dolgozik a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán és bort készít a Villányi borvidéken Nagyharsányban is. Elismeréseit is elég nehéz felsorolni, pl. az ideiek közül a Villány Hegyközség Borversenyén 3 nagyaranyat és 5 aranyat nyert, a 40. Országos Borversenyen Koch Csaba Borászat lett a legeredményesebb pince, 1 nagy aranyérmet, hat aranyérmet és két ezüstérmet kapott. A jutalmazott borokból három készült Hajós-Baján, hat pedig a Villányban. A díjak, eredmények sorát lehetne folytatni, de… Azt gondolom, az igazi arcát a borai mutatják meg a borkedvelőknek.
Különösen nagy kedvenceim az Olasz Módi és Francia Módi cuvée-k. A borászat nem csak fantasztikus borokat készít, de bőkezű sponzorként támogatja a művészetet is. Így találkozhattam a kedvenceimmel a Bata Éva Kamrák című önálló estjén Ciróka Bábszínházban Kecskeméten. A borok is nagyon izgalmasak voltak, de Fehér Anna, a Koch Borászat marketing vezetője, élvezetes előadásával a borokról, a borászatról, Koch Csabáról, a munkájáról egy igazi élményt kaptunk. Képzeljétek és még csak ez után következett Bata Éva fergeteges estje.

Tehát elutaztunk a Koch Borászatba Borotára a Márton napi újbor és liba vacsorára. Megnyugtató, hogy a jövő évi bor és étel ellátásunk biztosítva.
Szép képet kaptunk Koch Borászat választékából és részletesen megismerkedhettünk a Koch Csaba igazi arcával, azaz boraival.
Nagyszerű esténk volt finom liba falatokkal, nagyszerű nedűkkel, jó zenével kitűnő társaságban.

Kezdve az elején. Az előétel libamáj pástétom, birsalma chutney-val, savanyított hagymával.
Hozzá kaptunk Koch Chardonnay Brut pezsgőt. Nagyon szép ital, melyet kellemes, harmonikus chardonnay aromák jellemeztek. A pezsgő finom ízeit fokozták az aprón sűrű buborékok, melyek vibrálóan elvitték az aromákat a száj minden szegletébe, kényeztetve az ízlelőbimbókat. Azonban a csoda akkor jött, amikor összekóstoltuk a libamáj pástétomot és pezsgővel. A pezsgő és a libamáj pástétom együtt egy elképesztő utazás adott ízharmóniák világába. Ahol az aromák nem harcoltak egymással, nem csak egyszerűen megvoltak egymás mellett, hanem segítették egymást és mintha azt akarták volna bizonyítani, a másik az igazi. Ettől az „íz kéz a kézben” érzéstől mi kóstolók éreztük magunkat egyszerűen fantasztikusan.
Az est séfje Csaba kedves anyósa, Julika volt. Ő készítette a liba vacsora ízletes fogásait.

Az estebéd tételei a következők voltak.
- libamáj pástétom, birsalma chutney, savanyított hagyma ld. fentebb
- liba becsinált leves
- kemencében sült libacomb, vele sült rozmaringos burgonya, almás pezsgős lila káposzta
- lúdláb torta házi meggylekvárral

Ezekhez a pompás étkekhez az alábbi szabadon választott Koch borokat kortyolhattuk.
Chardonnay Brut 2017
ld. fentebb
Értékelés: 6+ pont
Étel-pezsgő párosítás: 8 pont
Cserszegi fűszeres 2019
üde, illatos, gyümölcsös friss bor.
Értékelés: 5+
Irsai Olivér 2019
Egy karakteres, üde, kellemes és jóívású asztali bor mindennapi fogyasztásra, akár víz helyet és fröccsnek is.
Értékelés: 6 pont
Cabernet Sauvignon Rosé 2019
Szép halvány, hagymahéj színű bor került a poharunkba. Illatában és ízében az intenzív fekete bogyós gyümölcsösség jellemzi. Közepes testtel, szép savval, kerek cabernet sauvignon aromákkal teszi nehezen felejthetővé a kortyot ez a tétel. A kevés igazán jól sikerült rosé-k egyike, kiemelkedő értékekkel.
Értékelés: 6+
Frisch Rosé 2019
Kékfrankos, merlot házasítás. Izgalmas tétel, de nálam elhomályosította a CS Rosé.
Értékelés: 5 pont
Olasz Módi 2018
Rajnai rizling, Olaszrizling házasítás
Ezt a cuvée-t korábban már kóstoltam, igaz egy kicsit más fajták házasításából. Az általam nagyra értékelt tétel összetevői a rajnai rizling, a chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeres volt.
Értékelés: 6 pont
Francia Módi 2016
Bordeaux-i házasítás. Ez eddig bármelyik évjáratban lenyűgözött. Még mindig, mind illatában, mind ízében kellemes gyümölcsösség jellemző rá. Az aromák harmóniában csábítják és bűvölik el a kóstolót, így engem is. Francia eleganciával tapaszt minket a pohárhoz és nehezen enged.
Értékelés: 8 pont
Villányi Csanád 2015
Bordeaux-i házasítás. Nálam a Francia Módi nyerte a „versenyt”. Tulajdonképpen egyazon fajtákból készült cuvée, de mégis valami más. Elképesztő!
Értékelés: 6+ pont

Kapacitásom végessége miatt sajnos további tételek kimaradtak. De ígérem, igyekszem minél előbb pótolni!
Bennfentes információ Szekszárdról. A vacsorán találkoztam Schieber-Horváth Anitával is a Schieber Pincészettől. Néhány szót sikerült váltanunk. Ekkor elmondta a még titkot, hogy a 2020. évi Bikavér Borongoló Bortúra a május 7-i hétvégén lesz Szekszárdon. Már most érdemes felírni a naptárba.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá