2019. dec 18.

Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

írta: László Vágó
Egy bátor erdőbényei borász Wekerléről

Csite Norbert végigjárta a boros „szamárlétrát”

Miért is bátor szerintem Csite Norbert? Azért, mert sajnos egyre kevesebb Tokaj-hegyalja borász készít száraz szamorodnit. És még kevesebben vannak azok, akik egy kóstoló sorba be is teszik. Inkább mindenki az édes szamorodnit preferálja, „mutogatja”. Persze én egy kicsit elfogult vagyok, mert egyik nagy kedvencem a száraz szamorodni és ráadásul gyűjtöm is ezeket a nedűket. Számomra fantasztikus élményt ad.
Ráadásul nem elég, hogy egy ilyen egyedi egyéniségű, bátor borász kóstolóján vehettem részt, de egy különleges helyen került sor a program szinte zárt körben. A kóstoló helye a WEKI volt. A kevésbé tájékozottaknak, minta amilyen én is voltam, felfedem a titkot a saját „szavaikkal”.

„A WEKI – Wekerlei Közösségi Iroda a wekerlei és a Dél-Pesten élő szabadúszók, távmunkában dolgozók, kismamák, kispapák, valamint átutazóban lévő digitális nomádok co-working illetve tárgyalási helyszíne. Egy otthonos, zöldövezetben található közösségi iroda, fejlődő cégek otthona és a helyi networking színtere, közel a 3-as Metróhoz, a Shopmark és a KÖKI bevásárlóközpontokhoz, illetve a Reptérhez, ingyenes parkolási lehetőséggel.

MI MEGOLDÁST KÍNÁLUNK VALAMENNYI PROBLÉMÁDRA!
Wekerle szélén, közel a metróhoz téged is vár a “slow irodánk”, ami ráadásul kutyabarát hely, ideális bicikliseknek és persze mindenkinek, aki hangulatos irodában, zöldövezetben, és baráti közegben szeretne dolgozni/tárgyalni/tanulni néhány órát vagy akár hetente több napot.”

Mielőtt rátérnék a kóstolóra néhány kép a "közös" közelmúltból a Rány aranya dűlő vertikális kóstolóról és az idei Bor, mámor, Bénye eseményről.

Tehát szűkkörben (kb. 10 fő) Csite Norbi vezetésével elfoglaltuk a közösségi irodát és átalakultunk közösségi kóstoló térré. Debreceni Zsuzsa a WEKI „lelke” sem tiltakozott, sőt csatlakozott. Kiderült benne tisztelhetjük a Csite borok egyik legnagyobb kedvelőjét, kedvence a Csite Toplec 2013. Nagy bánattal konstatálta, hogy más is kedvvel fogyasztja, és egyre kevesebb van belőle.

Norbi az 1990-s évek vége felé kezdett érdeklődni a borok iránt. Érdeklődését a sok-sok kóstolással próbálta kielégíteni. Aztán úgy döntött, hogy megossza tapasztalatait, véleményét. Elkezdte borszakírói, borszakértői pályafutását a boros világban. Kóstolt, beszámolókat, értékeléseket írt és publikált a borokról. Aztán átállt a másik (a sötét v. az igaz?!) oldalra. Szőlőterületet vásárolt 2008-ben és 2009-ben elkészített első borát, a Csite Toplec 2009 tételt.
Norbi feleségével, Zsuzsával vezeti a Csite Családi Birtokot Erdőbényén. Két fiúk van, András és Loránd. Zsuzsa és Norbi szinte mindent maguk csinálnak. Segítséget, a hiányzó helyi erők helyett, a barátoktól és kedves ismerősöktől kapnak a szükséges munkákhoz. Így ez egy igazi közösségi szőlőtermelés és borkészítés. Csite Norbert borász a munkában nem ismer tréfát. Barátság sem enyhíti szigorát, amikor a szőlőről és a borról van szó. Amíg van kiadott elvégzendő, addig nincs lazítás. Csak a feladatok elvégzése után jöhet a móka és a  kacagás, … . Az útjuk elég göröngyösre sikerült, sok felmerülő és megoldandó problémával és tanulnivalóval. Most már úgy tűnik révbe jutnak. Norbi főállása már a Csite Családi Birtok. Jelenleg 1,5 hektáron gazdálkodnak a Rány, Toplec és Lepény dűlőkben. Organikus gazdálkodást folytatnak. Mindig érett szőlőt szüretelnek. Vigyáznak, hogy zöld ízek nélküli szőlő kerüljön a puttonyba. A pincében spontán erjesztéssel, minimális kénnel hordókban érlelődnek a borok. Az édes borokon kívül nem áztatják héjon a borokat.
Norbi szerint az Csite Családi Birtok egy örömborászat. Hiszen saját ívásra készítik a bort. Szerencsére már eljutottak odáig, hogy nem tudják mind meginni, ezért eladják. A fogyasztók nagy szerencséjére.

Izgalmas borsort kóstolhattunk. Mindegyik tétel „felhasználó barát” és jó ívású bor volt. Azért nekem voltak kedvenceim.
1. Csite Furmint 2015
2. Csite Toplec Furmint 2016
3. Csite Toplec Furmint 2012
4. Csite Toplec Furmint 2013
5. Csite Rány Édes Szamorodni 2017
6. Csite Lepény Cuvée 2018
7. Csite Száraz Szamorodni 2013

Mindegyik tétel „felhasználó barát” és jó ívású bor volt. Azért nekem voltak kedvenceim.
Száraz Szamorodni 2013 az egyik. Ahogy már korábban is bevallottam, nagy száraz szamorodni rajongó vagyok. Ez a fantasztikus nedű a Rány dűlőben szüretelt szőlőből készült. Palackozására 2017-ben került sor. A pohárba kerülve és megforgatva nagy erővel kapaszkodik a pohár falára és szinte odaragad. Az orrot betöltötte az érett gyümölcs és aszalvány aromák, kiegészülve kellemes diós és enyhe ásványos illatokkal is. Már illatolni is élmény, de nagy nehezen továbbléptem és megkóstoltam. Megkóstolva a nagymama kamrájában találtam magam, ahol aszalt gyümölcsök, lekvárok, dió, befőttek, csokoládé, kakaó, marcipán desszert sorakoztak a polcokon. A kellemes ízek kavalkádja harmóniában és komplexen intéztek támadást a száj ízlelőbimbói ellen. Szerencsére ők győztek, engem teljesen elvarázsoltak. Ezek a fantasztikus aromák kóstoláskor rétegesen jelentek meg a szinte harapható testű borban. A szép savszerkezet jól összetartotta a bort. Még a magas 14,5 % alkohol sem lógott ki és nem zavarta az összképet, sőt… Búcsúnk hosszú és kellemes volt, mely egy lágy ásványos, csokis és aszalványos kortyban testesült meg.
Ez az ital egyediségével számomra külön kategóriát teremtett a száraz szamorodnik világában.
Értékelés: 8 pont.
Toplec Furmint 2012 volt a másik. A Toplec dűlő Erdőbénye és Olaszliszka között elhelyezkedő terület. Ebbe a közel száz éves ültetvénybe főleg furmint van telepítve. Kicsit nehezen nyílott meg. Illatában inkább az ásványos aromák dominálnak az érettebb fehérhúsú gyümölcsök mellett. Megkóstolva nagyon szikár, nagyon száraz bor került a szájba. Ennek ellenére nem zavaró, érezhető, ez egy csont száraz bor, de nem zavaróan. A közepes alkohol kiegyensúlyozza az összetevőket, egyben harmonizálja őket és a korához képest kellemes frissességet biztosít a kortyolás során. A szájban komplexitás érződik. A többféle réteg, az érett gyümölcsök, mint fehérhúsú barack, körte, kevés fanyar birs, enyhe citrusosság, mellett az ásványok is megjelennek a kortyban. A Toplec őserő lakozik benne. Nem egy könnyen érthető bor, de eleget kóstolva könnyen felfedezhetők az értékei.
Értékelés: 7+ pont.
Toplec Furmint 2013 a harmadik a kedvencem között. A nevéből is kitalálható, hogy szintén a Toplec dűlő termése. Az előző egy évvel korábban készült tétellel egyező módon készült. De ez az analitika szerint félédes bor, mert kb. 19 gr maradék cukrot tartalmaz. A pohárba szagolva inkább az ásványos illataromák dominálnak, enyhe gyümölcsös és felhanggal. A boros kehelyből kortyolva harmonikus, komplex ital került a szájba. Körbejáratva a szájban az érett gyümölcsös, enyhe ásványos és kellemes kesernyés ízek bódítanak. A magas (8,1 gr/l) és kiegyensúlyozott savszerkezet miatt az édesség alig érződik. Csak kellemesebbé, lágyabbá és jobb ívásúvá teszi a bort. Ez a csodás nedű hosszú, édeskeser ízzel mond búcsút a minél hamarabbi viszontkortyolás reményében. Ezzel én is így vagyok. Zsuzsa sajnálom, de én is beálltam, közvetlenül utánad a fan-ok sorába.
Értékelés: 7+ pont.

Egy újabb egyedi és ezt vállaló is borászat és borász Tokaj-hegyaljáról, Erdőbényéről.

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá