2020. már 12.

Hordótól a borig nemzetközi Tokaji Túra

írta: László Vágó
Hordótól a borig nemzetközi Tokaji Túra

Akác vs. tölgy a bor ízében

Már régen foglalkoztat a hordó és a bor viszonya, egymásra hatásuk. Nagyon nehéz ebben a témában megfelelő forrást találni. A kevés információ mellett néha kellemetlen meglepetésben is volt részem. Az egyik Tokaj-hegyaljai rendezvényen egy magyar kádár cég képviselője tartott előadást. Sajnos a kapott ismeretek és az általa kóstoltatott borok, mind nagy csalódást okoztak. Már túl vagyok rajta. Azonban az információkutatásban és ismeretszerzésben most szerencsém volt. Részt vehettem egy nagyon izgalmas és érdekes eseményen, a Tokaji borvidéken. Kicsiny, de fantasztikus hölgykoszorúval látogattunk el a Kalina Gábor kádárműhelyébe Tállyára és Demeter Zoltán pincészetébe, Tokajba. A nemzetközi csapatban voltak lengyel és orosz hölgyek, valamint Ripka Gergely Tokaj szakértő és én képviseltük a magyarokat.

Kalina Gábort a tavalyi Tállyai Nyitott Pincék esemény a Homoky Dorka & TR Kóstoló programján már „megkörnyékeztem”, hogy fogadjon engem és beszéljen a hordókészítésről, valamint a hordó és bor viszonyáról. Akkor azt mondta, hogy jöjjek el a kádárműhelybe és töltsek el ott legalább két hetet. Ez talán elég lesz az alapokra. Bevallom nem vállaltam, a kíváncsiságom és információ éhségem ellenére sem.
Szerencse úgy jelent meg ebben a történetben, hogy Mary Lopatto, last minute, meghívott erre a kirándulásra. Nagyon hálás vagyok neki ezért.
Kalina Gábortól sok érdekes információt megtudtunk magáról a vállalkozásról, a hordó készítésről, valamint a hordó és bor viszonyáról.
Tállyán korábban kb. 40 kádár készített hordókat. Ma már csak a Kalina Kádárműhely maradt egyedül. Gábornak 6 testvére van. A hét fivér közül 5 van kapcsolatban a kádár mesterséggel. Hordóikat min. 120-140 éves tölgyből készítik. A különlegesen kiemelkedő minőségi hordókat ennél öregebb fából is készíthetik. Előállítanak hordókat akácból is. A kivágott fákat legalább 3 évig pihentetik, szárítják a feldolgozás előtt. Megismerkedhettünk a teljes folyamattal. Gábor elmesélte, hogy hordókat nem csak borászatoknak készítenek, hanem whisky készítőknek is. Mivel Magyarországon az első időkben nem tudtak érvényesülni, külföldön igyekeztek gyakorlati tapasztalatokat, szakmai kapcsolatokat és partnereket gyűjteni. Sikeresen. Így sikereiket és elismertségüket külföldön alapozták meg. Aztán hamarosan jöttek a magyarországiak is. Mondhatnám tipikusan magyar módra. Azóta mind a hazai, mind az export piacon jelentős szakmai elismertséget szereztek. Ma már ott vannak, és nagyon jó helyezéssel, a hordógyártók élvonalában. Remélem a jövőben lesz lehetőségem tovább folytatni az ismerkedést a hordó és bor viszonyárról és összefüggéseiről.
Köszönet Kalina Gábornak az érdekes és izgalmas élményért a kádárműhelyben.

A Kalina Kádárműhelyből egy kis tokaji belvárosi séta után érkeztünk Demeter Zoltán Pincészetéhez. A hely, ahova kerültünk az a borászat, a kóstoló terem, egyben Zoltán és családjának lakhelye is. Csapatunk tagjai között egy kis vita alakult ki az épület meghatározásában. Voltak, akik palotának hívták, egyesek kastélynak. Zoltán átvágta a gordiuszi csomót, szerinte ez egy gazdagabb polgári család lakhelye. Azt azonban hozzátenném, bárminek is nevezzük egy nagyon szép kertet övező épület együttesbe kerültünk, melynek a berendezése is csodálatos és elbűvölő. Igazi kézműves asztalos mestermunka. A beszélgetést és ismerkedést Demeter Zoltánnal és boraival a pincészet elegáns kóstolótermében kezdtük egy pezsgővel.
Demeter Brut Pezsgő 2014
Csodás welcome ital, de a beszélgetés indításához is kiváló. A szép apró simogató, csiklandozó buborékok és az ízében komplex és harmonikus ízvilágú hárslevelűből készült nedűvel Zoltánnak sikerült elérnie, hogy elhallgassunk, elmerüljünk az élvezetben és hallgassuk a történetét.
Értékelés: 8 pont
Pincészetét 1996-ban alapította és tevékenységét a családi sátoraljaújhelyi Boda dűlő szőlőterületen kezdte. Azóta több nagyon jó minőségű területet sikerült megszereznie, mint Tokajban a Szerelmi, Bodrogkeresztúron a Kakas és Lapis, Mádon a Veres, Ősz-hegy és Betsek, valamint Rátkán a Hold-völgy és Új-hegy dűlőkben. Jelenleg kb. 7 hektáron gazdálkodik. Vállalkozása egy személyes „zenekar”, mely hagyományos üzleti modellt használ. A „zenekar” irányításában az elve az, hogy a „bor nem a hang, hanem a hangszer”.
Miután elmúlt a fantasztikus pezsgő hatása a pincében a palackozásra váró borok közül kóstoltunk néhányat.
Demeter Birtokbor 2019
Ez a friss tételt illatában és ízében gyümölcsös aromák jellemzik. Illatában egy kis enyhe, nem zavaró parfümösség is megjelenik. Ízében a feszes, vibráló savak harmonikus gyümölcsös, citrusos ízekkel párosulnak. Már most is nagyon szép és mi lesz belőle a palackozás után néhány év múlva. Óriási potenciállal rendelkezik.
Értékelés: 7+ pont
A hordók és tartályok között Zoltántól megtudhattuk, hogy „a borászat kb. 90%-a mosogatás”. Igaz a tisztaság vitathatatlan. Ezt bizonyítani tudom, hiszen több évet dolgoztam gyógyszergyárban és a pincében látott higiénia ott is megállná a helyét. Azonban a termék inkább a bor legyen, mint a tabletta.
Szerelmi Hárslevelű 2019
Ez a hárslevelű egy a Szerelmi dűlőből származó dűlőszelektált tétel. Bevallom nekem a kedvencem a hárslevelű, de ez a friss tétel minden várakozást felülmúlt. Ehhez a borhoz a szőlőt 2019. szeptember 21-n szüretelték. Poharunkba kerülve illatos, virágos, hárs aromák ejtették foglyul az orrot. Becsukott szemmel egy virágos réten találtam magam, ahol a méhek dongtak a kinyílt színes virágok körül. Ízében már most is kellemesen komplex gyümölcsös, virágos és ásványos ízek jellemzik. Hosszú korttyal búcsúzik, remélhetőleg nem sokáig.
Értékelés: 8 pont
Boda Furmint 2019
Ez a furmint egy szintén dűlőszelektált ital a Boda dűlőből, mely akác hordóban lett erjesztve és érlelve. Illatában a parfümös, fűszeres és gyümölcsös aromák jellemzik. Megkóstolva még egy kicsit nyersnek tűnik. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy kevés tapasztalatom van akáchordós tételekkel. Azt gondolom, hogy a palackban még jelentős fejlődésen fog átmenni.
Értékelés: 6+ pont
A következő tételt már újra a kóstolóteremben töltötte a különleges, balerina finomságú, poharainkba Zoltán.
Kakas Furmint 2017
Ez a dűlőszelektált tétel egy kis szellőztetés után nyílt meg, de akkor kellemes fehér gyümölcsös (barack, körte) és kellemes ásványos aromák jellemezték betöltve a poharat és az orrot. Ízében számomra sokkal karakteresebb. Kortyolva már inkább a terroir-ra jellemző ásványos ízekkel és enyhe, kellemes fűszerességgel csábít el. Szájba kerülve a vibráló savak is megmutatják magukat.
Értékelés: 8+
Szerelmi Hárslevelű 2017
Nagyon szép tétel. Pohárba szagolva nagyon kedves, illatos virágos aromák bódítanak. Ízében jönnek a hárs karakterek komplexen és harmonikusan. Bevallom a friss, még palackozás előtt álló bor nekem jobban tetszett.
Értékelés: 7+ pont
Ősz-hegy Sárgamuskotály 2017
Korrekt tétel, kiváló sárgamuskotály jegyekkel. Be kell vallanom őszintén nem teljesen az én világom.

A kóstolón a következő tételekre vártam a leginkább. Ezek azért érdekesek, mert ennek a bornak az elkészítésében különösen jelentős szerepe van a hordónak és a Kalina Kádárműhelynek. Annyira, hogy a palackok címkéjén fel is van tüntetve a hordókészítő a neve is. Ez az a pont, amikor a hordó és a bor viszonya és kölcsönhatása kézzel, pontosabban szájjal, fogható vált.
Furmint 2018 akác hordóban
Illatában és ízében gyümölcsös aromák jellemzik – fehér húsú barack és citrusok –, kiegészülve enyhe fűszeres felhanggal. Nagyon szép savszerkezet, mely vibrál és elfoglalja a szájat.
Értékelés: 8+ pont
Furmint 2018 tölgy hordóban
Ennél a tételnél inkábba az enyhe fűszeres, vaniliás aromák jelentkeznek kellemes, gyümölcsös ízekkel kiegészülve.
Értékelés: 7+

Zoltán szeretné megváltoztatni a tokaji bor elnevezés terminológiáját. Így lenne száraz bor, főbor és aszú.
A főbor kategóriába, az Ő olvasatában, tartoznak az édes borok. Ezeket nem szabad összekeverni az aszúval, melynek egy önálló tokaji kategóriának kell lennie.
Ezek után áttértünk az édes nedűkre, azaz a főborokra.
Főbor (Szamorodni) Eszter 2016
Ebben a nektárban 238 maradék cukor van. Azonban nem ez dominál. Még mindig gyümölcsösen édes illatossággal csábítja a kóstolót. Kortyolva a vastag testet a gyümölcsös édesség, komplexitás jellemzi. A szép savszerkezet harmóniában tartja a bort.
Értékelés: 9+
Főbor (Szamorodni) Anett 2018
Ez a fiatal szamorodni (főbor) kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Jó ívású, ha lehet ilyet mondani egy szamorodniról. A magas cukor sem rontja a gyümölcsös ízeket, melyhez kellemes ásványosság járul.
Értékelés: 8+

A kóstolót mivel is zárhattuk volna, mint egy aszúval és nem is akármilyennel.
Tokaji Aszú 2001
Zoltán tudatosan nem ír puttony számot a palackokra.
Ez egy fantasztikus desszert bor, mely az aszúk minden kiemelkedő tulajdonságát magában hordozza. Az ünnepek csúcs bora.
Értékelés: 8 pont

Ez a kirándulás régi álmomat valósította meg. Hosszú időre emlékezetes élménnyel töltött fel.

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá