2020. jún 30.

Villány bornagykövete Fiakeren érkezett

írta: László Vágó
Villány bornagykövete Fiakeren érkezett

Monarchia válogatott borai egy helyen

Magam villamossal érkeztem a Belváros egyik nem rég nyílt borbárjába, a Fiakerbe. Aki nem tudja mi a fiáker, az a képen láthatja.

fiaker01.jpg

Most azonban nem a járműről beszélünk, hanem a Fiaker Bisztróról, ahol jó borokat lehet inni és jó falatokat lehet enni reggeltől estig.

Többek között ezt írják magukról:
„Gyűjts be egy Fiakernyi élményt!
Közvetlen eleganciát, kedves odafigyelést, izgalmas ételeket, italokat kínálunk.
A Monarchia korabeli területének borai köré szerveződünk. Kóstolj ritkaságokat szőlőfajtára, területre, évjáratra vonatkozóan; megnyitjuk neked Bortrezorunk kincseit is. …
Egy Fiakerbe rengeteg élmény, ajándék fér, vigyél haza borainkból és térj vissza egy következő kocsival”

Miután helyet foglaltam a teraszon azonnal elkezdtem az élménygyűjtést (ld. fent). Gomolai Attila, cég egyik vezetője, bemutatta a helyet. Beszélt arról, hogy a Fiaker koncepciója szerint az Osztrák-Magyar Monarchia volt területéről gyűjtötték és gyűjtik össze válogatott boraikat. A borlapon, azaz a BORKÖNYV-ükben vannak fehér borok, rosék, vörösborok. Van egy külön kategóriájuk a BORTREZOR borok. Itt van a különleges és a muzeális borok portfoliója. Igazán impozáns választékot hoztak össze. Mindenkinek ajánlom, hogy személyesen csemegézzen belőlük! A pincér hölgyek és urak is borértők, otthon vannak a kínált italaikban. Szívesen segítenek és adnak (és tudnak) tanácsot adni a borok kiválasztásában.

Én dupla élmény reményében mentem el a Fiaker-be és nem is csalódtam.

Az első felvonásban 4 rajnai rizlinget kóstoltam a volt Monarchia területéről.
1. HUBER Riesling Terassen 2018 (Ausztria, Traisental)
Szép zöldessárga nedű került a pohárba. Nagyon friss, ropogós gyümölcs aromák árasztják el az orrot a pohárba szagolva, főleg a fehér húsú barack íze. Csak az illatából nehéz lett volna kitalálni, hogy a kóstolt tétel rajnai rizling. Sajnos a bor. Tudom, a testesebb rajnaikat nem kell túl hűteni, de ez a tétel sajnos nem volt igazán megfelelő hőmérsékletű. Megkóstolva az illatban érzett aromák az ízben is megjelennek, egy kis ásványos felhanggal. Én éreztem benne egy kis édességet is, ami egyáltalán nem volt zavaró, sőt. A fiatalsága ellenére érdemes volt egy kicsit szellőztetni, mert percről percre vált izgalmasabbá a bor. A rajnai rizlingnek megfelelően szép sav jellemezte, közepes alkohol és nem túl vastag mellett.
Értékelés: 5+ pont
2. FRITSCH Riesling Wagram 2018 (Ausztria, Wagram)
A Weingut Fritsch biodinamikus módszer műveli a szőlőterületeit és készíti a borait. Kicsit nehezen nyílt a bor. Azonban egy kis szellőztetés után kellemes, friss gyümölcs – zöldalma, rét, körte – illatok töltik be a poharat és az orrot. Ízében egy nagyon kiegyensúlyozott, de még mindig friss, ropogós ízek dominálnak. Jönnek az illatban érzettek, kiegészülve egy kis trópusi gyümölcs ízzel, talán ananásszal. A szép savszerkezet jól összetartja a bort, melyet a közepes test és alkohol jellemez.
Értékelés: 6+ pont
3. FISCHER Riesling Ried Steiger Federspiel 2018 (Ausztria, Wachau)
Illatában egy kissé testesebb. Inkább ásványos és kevésbé gyümölcsös. Ízében is az ásványosság dominál, de itt már jobban megjelennek a gyümölcsös aromák, fehér és sárga húsú őszibarack, egy kevés körte és ott figyelnek a trópusi gyümölcs ízek is. A közepesnél kicsit vastagabb test, közepes alkohol jellemzi. Ezeket jól harmóniában tartja a savszerkezet. A sav nem lóg ki, de egy kissé eluralkodik a nem túl hosszú ásványos lecsengésen.
Értékelés: 6 pont
4. DVERI PAX Renski Riesling 2016 (Szlovénia)
Szép aranysárga színű nedűt forgattam a poharamba. Nem túl vastag miatt a pohár falán nagy mozgás, kapaszkodás nem volt. Illatában a „klasszikus” petrolos rajnai rizling aromák dominálnak. E mellett megjelennek a az érett barack és jelekben a trópusi gyümölcs illatok és egy kis fűszeresség is. Megkóstolva az illatban jelentkező aromák a szájban is intenzíven jelentkeznek.
Ez a szlovén ital egy nagyon karakteres rajnai rizling. Igazán kellemes élményt nyújt. A sorban a „legöregebb” tétel, de még jelentős potenciál van benne.
Értékelés: 6+ pont.

Ezek után következet az „igazi program”, nálam a második felvonás, amikor is színre lépet Villány bornagykövete, Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője. Halkan jegyzem meg, sokak között én is nála tanultam és WSET oklevelet szereztem több szinten. Megjelentek vele együtt a villányi borászok és boraik is.
A második felvonás Villány két arca.
Villány egyik, már nagyobb hagyományokkal rendelkező, arca a Cabernet Franc.
Pontosabban az utóbbi években kialakított új brand a Villányi Franc. Külön, egyedi termékleírás is készült a Villány Franc számára. Ami a borbarát szempontjából fontos és a kóstolásnál érdemes odafigyelni rá. A Villányi Franc-kat 3 kategóriába sorolják. A Villányi Franc-kat és a besorolásokat szigorú a borászokból és szakértőkből álló zsűri ellenőrzi és hagyja jóvá.
„Cabernet franc fajtából készült Villányi premium és super premium bor csak „Villányi franc” jelöléssel hozható forgalomba. A Villányi Franc - super premium minőségben - azt jelenti, hogy 100% franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban.”
A Villányi Franc nevet először a 2014-ben szüretelt szőlőből készült borra lehetet kérni.
A brand szlogenje: Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány! 
A Villányi borvidék honlapján sok hasznos és érdekes információ is megtalálható. Sőt egy kis film is készült, ahol neves, elismert külföldi szakértők mondják el véleményüket a Villányi Franc-ról.
Teljesen véletlenül én is bekerültem a filmbe. Vagyis tényleg érdemes megnézniJ.

A Villányi Franc arcát két borász egy-egy bora képviselte.
1. Stier Pincészet Villányi Franc 2015 Premium
A bort Lőrincz Norbert borász mutatta be. A bor nagy testét már a forgatáskor a pohár faláról nedű lefolyásának lomhasága is jelezte. Színe mély rubinba hajlik. Október közepén lett szüretelve a szőlő, kb. 1 kg tőketerhelés mellett. Az érlelés során a bor 18 hónapot töltött francia tölgyfa hordóban, 30-40% első töltésű, 30% másod töltésű, a maradék 3 töltésű hordókban. Az érlelés második évében lettek társítva. Ez a Villányi Franc tétel 2019-ben lett lepalackozva. Az tavalyi év vége felé és az ide év elején került forgalomba.
Pohárba szagolva is már a komplex aromák kábítják az orrot. Megjelennek a piros és fekete bogyós, érett gyümölcsös illatok. Emellett egy kis csoki, fűszerek is gazdagítják az illat komplexitást.
Belekortyolva a borba hasonló íz kavalkád tölti be a szájat. Az érett gyümölcs és fűszer ízek kiegészülnek étcsokis, dohány aromákkal. Együtt, szépen harmonizálva nagyon szép élményt nyújt a kóstoláskor. A bor kora ellenére, nagy potenciállal bír.
Értékelés: 6+ pont
2. Riczu Tamás Borászata Villányi Frank 2016 Super Premium
A tételt Riczu Tamás a borászat tulajdonosa és borásza ismertette meg velünk.
Ezt a nedűt már kóstoltam az egyik korábbi Franc&Franc eseményen Villányban. Már akkor is tetszett. Nagyon örültem, hogy visszakóstolhattam.
A borászat organikus módszerrel termeszti a szőlőt és készíti a borait. Ezt a tételt 21-26 hónap érlelték hordóban, 75% első és 25% másod töltésű magyar és francia tölgyfahordóban.
A pohárban megforgatva az italt úgy kapaszkodik, mintha megelégelte volna „testmozgást”, érezve az erejét, rögtön a szájunkba akar ugrani. Már ekkor kiderül, hogy egy igazán nagy testű bor került elénk kóstolásra.
Pörgetéskor a szép, mély rubin színe magára vonja a figyelmet. Illatában az érett gyümölcsök jellemzik. Mellettük megjelennek a fekete csoki és lágy, füstös dohány illatok is. Megkóstolva egy komplex, érett gyümölcsös italt kortyolhatunk, melyben kiegészülnek még a fűszeres, csokis és füstös jegyekkel is. Vastag teste szinte harapható. Az összetevőket, a magas alkoholt, a kerek, lágy tannint jól integrálja, harmonizálja a kifinomult savszerkezet. Ez az elegáns, fiatal úriember hosszú gyümölcsösen tanninos korttyal búcsúzik.
Nagy potenciállal rendelkezik. Még sok-sok év áll előtte, hogy komoly úriemberré váljon.
Értékelés: 7+

Villány egy másik, újabb, arca a REDy.
Ez egy villányi classicus portugieser alapú házasítás. Ennek a bornak is saját védjegy szabályzata van. A koncepció szerint

Villány „Y” generációs közösségi bisztróbora, amely nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben.
A portugieser (leánynevén kékoportó) szőlőfajta aránya 50-66% között kell lennie, a blauburger, a kadarka, a kékfrankos, a zweigelt szőlőfajták 20-40% között kell lennie, az egyéb szőlőfajták arányának 0-14% között kell lennie.

Nekem vannak kétségeim az elnevezés és a marketing kérdésében. Azonban a készült borok igazán szépek.
Most már több mint 13 villányi pince készíti a REDy-t.
1. Jackfall Bormanufaktúra REDy 2019
Nagyon gyümölcsös, friss, még ropogós aromák jellemzik. Mind illatában, mind ízében a piros bogyós gyümölcsök dominálnak.
Értékelés: 6 pont
2. Günzer Tamás Pincészete REDy 2019
Az előbbihez hasonló karakterjegyekkel.
Értékelés: 5+ pont

Úgy tűnik számomra érdemes visszatérni az Osztrák-Magyar Monarchiába, de csak a borok szintjén. Ebben nagyszerű fiakeres társ a Fiaker minden munkatársa!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá