2020. júl 14.

Csobánc-hegyi bortúra első állomása, von Beöthy Pince

írta: László Vágó
Csobánc-hegyi bortúra első állomása, von Beöthy Pince

Csirkefarmtól Paul Bocuse-ig

János von Beöthyt korábban személyesen nem ismertem. Azonban a járvány ideje alatt, sorra mutatta be borait on-line a ZOOM-n. Szerencsére rátaláltam a bejelentkezéseire. Ezeket az bor ismertetéseket érdekes, izgalmas történetekkel fűszerezte az életéből, az életfilozófiájáról, a borászati ars-poetica-járól. Nagyon élveztem ezeket az on-line ön- és bor bemutatókat. Ezért, amikor már kevesebb korlátozással lehetet mozogni országszerte, megkerestem Jánost és kértem egy lehetőséget, hogy megismerhessem Őt, a pincéjét és persze a borait. Megegyeztünk és nagy kíváncsisággal mentünk ismerkedni vele és nedűivel.

A von Beöthy Pince nagyon szép helyen van a Csobánc-hegyen. Már a megközelítés sem könnyű. Igaz mi egy kicsit könnyebb helyzetben voltunk. Szállásunk a Csobánc egy, a von Beöthy Pincénél, magasabb részén volt. Így csak le kellett sétálnunk a pincéig. Viszont a 13 tételes fehérboros, majd a második felvonásban 9 tételes vörösboros kóstoló után felmenni a hegyre, sötétben elemlámpával elég kalandos volt. Megoldottuk.

A von Beöthy Pince Organikus Bio gazdálkodást folytat, melyről hivatalos papírja is van. A lényeg, hogy minél kíméletesebben művelik a szőlőt és készítik a bort. A vegyszereket minimálisan, irtó és ártó szereket pedig egyáltalán nem használnak.
János élete is annyira kalandos és izgalmas (volt), mind túrázni és felfedezni a Csobáncot. Bejárta a világot és nagyon sok mindent kipróbált. Egyszer csak úgy döntött, hogy vidéki életet akar élni. Ekkor éppen Németországban élt. A vidéki élet számára azt jelentette, hogy vett kb. két tucat csirkét és tenyésztésbe kezdett. A „vidéki élet” annyira jól sikerült, hogy miután a barátai „beleszerettek és felfalták” kitűnő nívójú termékeit, a híre hamar elterjedt. Hamarosan a vevői között találta a német csúcsgasztronómia éttermeit. A minőségi munkála és húsárúja hamarosan nagy sikereket hozott számára. Az üzletei kapcsán került kapcsolatba a neves német és francia szakácsokkal és általuk került kapcsolatba a minőségi borokkal.
Elmondása szerint gyerekkorában nem volt kellemes élményei a borról. Pedig nagyszüleinek a Balaton-felvidéken nagyparaszti gazdasága volt és nagyapja természetesen bort is készített.
Azonban amikor kapcsolatba került a csúcsgasztronómia éttermeivel, akkor megtörtént a fordulat. Paul Bocuse éttermében megkóstolta az általa szállított csirkéből készült ételcsodát és hozzá Paul Bocuse által javasolt bort. Ekkor az életébe paradigmát váltott. Elkezdett főzni tanulni és borokkal is foglalkozni. A XX. század végén visszatért Magyarországra, de nem a volt családbirtok helyére. Hosszabb kutatás után a Csobánc mellett döntött. Szerinte ez a hely a legmegfelelőbb, hogy az általa elképzelt borokat elkészíthess. Az első borát 2004-ben készítette el. Azóta folyamatosan kreálja csodálatos nedűit. Bosszantja a helyi és hazai borászokat egyediségével, különcségével és nagyszerű hazai és nemzetközi eredményeivel. Nem tud beállni a sorba és nem is akar. A szabályok néha megnehezíti az életét, de az elképzeléseinek megvalósításában nem tűr határokat. Mindig megtalálja, nem a kiskapukat, hanem megoldható lehetőséget.
Erre példa az egyik borának elnevezése. János szerint ez egy Balatoni Bikavér. Persze ezt nem írhatta rá a palackra. Ekkor Drága Párja ötletére Kurucvérnek nevezte el. A hivatal ezt is elutasította, mert be volt jegyezve egy ilyen nevű borszőlőfajta. A szabályok mentén találta meg a megoldást, megvásárolta a Kurucvér névhasználati jogot. Egy ilyen hivatalos dokumentum birtokában már nem volt probléma a „Balatoni Bikavért” Kurucvér néven forgalomba hozni.
A rengeteg story-t még oldalakon lehet folytatni. Inkább igyunk, mert még kiszáradunk.
Nagyon impozáns borsort kóstolhattam végig.
1. Pinot Noir Rosé
Provance rosé method. Nagyon szép, mély pink színű. Kerek gyümölcsös aromák. „Roséhoz” képest vastag test.
Értékelés: 5+ pont
2. Rózsakő 2017
Rózsakő önálló szőlőfajta, a kéknyelű és budai zöld hibridje. Közepes szalma sárga szín. Illatában enyhe intenzitású fehér húsú gyümölcsösség, barack és körte. Ez megfejelve réti virágossággal. Ízében szintén jönnek az illatban már megismert aromák. Nem túl vastag test. Harmonikus, összeérett ízek.
Értékelés: 6 pont
3. Olaszrizling 2017
Illatában kellemes, közepes intenzitású gyümölcsaromák jellemzik – körte, mandula, citrusos felhanggal és ezekhez csatlakozik egy kis ásványosság. Ízében inkább a gyümölcsösség dominál. Az ásványos ízek ott vannak, mutatják magukat. Komplex, harmonikus, vastag testű bor szép savszerkezettel.
Értékelés: 7 pont
4. Pinot Pink 2017
Szép hagymahéj, egyesek szerint lazac, színű nedű került a poharamba. Illatában kicsit visszafogott, de egy kis idő múlva már megnyílik.
Nagyon szép komplex, testes bor. A szép savak jól harmonizálják a bort.
Értékelés: 7+ pont
5. RIESLING 2016
Kellemes karakteres rajnai rizling. Megjelenik benne egy kis petrolosság, ami egyesek számára zavaró. Én kedvelem ezt a fajta ízt a borban, a lecsengésben.
Értékelés: 6+ pont
6. HEGYIBESZÉD 2017
Ez is egy rajnai rizling szőlőfajtából készült bor. Testes, harmonikusan komplex, (számomra kellemes) enyhe petrolossággal.
Értékelésem: 7+ pont
6. Hárslevelű 2019
Ez egy hordóminta. Sőt János párjának iskolai vizsgamunkája. Mint kiderült az iskolában és nálam is nagy sikert aratott. Illatában behízelgő hársvirág aromák dominálnak. Ízében a hárs mellett megjelennek még citrus és ásványos aromák is. Ezeket nagyon szép savgerinc tartja össze.
8. SPIRIT 2017
A Spirit név furmintot takar, melyhez kb. 15% chenin blanc lett házasítva. Hibátlan, jó minőségű bor.
Értékelésem: 5+
9. QUADRIGA 2018
Poharamba egy furmint, szürkebarát, chenin blanc, rajnai rizling házasítás. Roby Lakatos hegedűművész kedvenc fehérbora. Már illatában is elvarázsló kellemesen összetett illataromáival. Ízében meglepetés ért. Megkóstolva a friss gyümölcsös ízek mellett felbukkantak érett gyümölcsös aromák is. Annak ellenére, hogy ez egy fiatal nedű. Azonban nagyon jól áll neki.
Értékelésem: 8+
10. Chardonnay 2019
Egy újabb kellemes meglepetéssel szolgált ez a hordóminta is. Egy ilyen „még nem kész” borról nehéz véleményt mondani. Az biztos, hogy igazi chardonnay. Már most is vastag, „harapható” testtel rendelkezik. Ami számomra érdekes volt, hogy ízében a klasszikus chardonnay aromák mellett, valami más is megjelent. Meghatározni nem tudtam, de kellemes volt. Talán még tovább kellett volna kóstolnom. Nagy potenciállal rendelkező tétel.
11. QUADRIGA 2013
Ebben a házasításban a szürkebarát helyett chardonnay került. A többi összetevő a furmint, a rajnai rizling, a chenin blanc maradt. Ez is egy kiváló, nagy testű, komplex bor. Nekem az adott pillanatban a fiatalabb évjárat jobban tetszett. Lehet, ha újra kóstolóm majd, másképp látom.
Értékelés: 7+ pont
12. GLAMOUR 2015
100% chenin blanc, mely két évet töltött harmad töltésű hordóban. Ezt a szőlőfajtát János hozta Magyarországra és csak ő készít belőle bort. Érdekes módon és meglepően, illatában nem túl intenzív piros gyümölcsös aromák, cseresznye és egy kis ribizli érződik. Mellettük felbukkan egy kis ananász illat is. Ízében nagyon harmonikus és a komplex gyümölcsösség jellemzi. Illat és íz aromák összhangban bódítják el a fogyasztót.
Értékelés: 8+ pont
13. Novemberi szüret 2017
Ez egy badacsonyi édes-nemes fehérbor, melyben 110 gr a maradék cukor. Kellemes jóívású tétel, melyet a szép, kiegyensúlyozott savszerkezet jól összetart.

02fehérborok feherek03.jpg

Amikor elértünk a 13. borhoz már elmúlt 23 óra és természetesen besötétedett. Elindultunk a hegyre. Még szerencse, hogy volt elemlámpánk. Szerencsésen megérkeztünk és így hamarosan tudom folytatni az élménybeszámolót.

A kóstoló második felvonásában, a következő napon, a következő vörösborokat kóstoltam a von Beöthy Pincében.
1. Kékfrankos 2012
2. Könnyűvér 2018
3. Kurucvér 2016
4. Petit Rhone 2015
5. Kékfrankos 2017
6. Kékfrankos 2018
7. Pinot Noir 2015
8. Chaman 2017
9. Avimed Merlot

A vörösek is nagy élmény volt.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

 

 

 

 

Az értékelések mindig az adott időpontban, adott körülmények közötti élményt tükrözik.
BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Szólj hozzá