Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

Utolsó kommentek:

Rezsó72 2020.07.29. 19:43:13

Pfffffff. Látom zs-kategóriás magyar borokról is megéri még írni...Kb. 2 említésre méltó tételt csináltak az elmúlt 10 évben.

Bejegyzés: Günzer Zoltán az Ördögszántotta hegy levéből készíti nedűit

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.09.02. 11:39:38

@László Vágó: Hogy élesen vagy nem, de valamilyen szinten mindenképpen elkülöníthető.
Szerintem az elsődleges kérdés, hogy mit érthetett Prohászka Ferenc a "fűszeresség" alatt.

Én személy szerint megelehtősen szkeptikus vagyok az ilyen fajtajelleg meghatározásokat illetőleg.

Bejegyzés: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

László Vágó 2018.09.02. 09:29:52

@BZoltan:
Köszönöm szépen a megjegyzést és az elírásom jelzését. Igaza van Prohászka Ferenc a szőlőről írt. A kérdés az, hogy a szőlő és a bor aromái élesen elkülöníthetők-e.

Bejegyzés: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

Vágó László 2018.09.02. 09:24:28

K@Vágó László: K@Gabssy:
Köszönöm szépen az információkat. Igyekszem hozzájutni a megjelölt forrásokból, hogy még átfogóbb képet kapjak a fajtáról. Nagyon érdekesnek, izgalmasnak tartom.

Bejegyzés: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.09.01. 13:29:21

Ha jól értem akkor Prohászka a gyümölcsét írta fűszeresnek és nem a borát.

Bejegyzés: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.09.01. 09:30:14

Kedves Vágó úr!
Ajánlom figyelmébe Maurer Oszkár Szerémi zöldjét (amit ráadásul a Szerémségben termeszt), s ha jól tudom, az Etyek-budai Borvidéken Szentesi József is foglalkozik a fajtával, bár nála kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a pincénél kóstolható.
Talán (de ez végképp már csak szájhagyomány) Szabó Zoltánnak Hosszúhetényből is van Szerémije.
Tisztelettel:
Nagy Gábor

Bejegyzés: Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 13:03:25

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Bejegyzés: Visszakóstoltam a Rosé Királynő borait

Árva Péter 2016.05.11. 00:12:55

Köszönöm László a konstruktív hozzászólást. Örülök hogy jól érezte magát. Igen, még van mit fejlődnünk, és folyamatosan csiszoljuk az előadások tematikáját, anyagait. (Nevében is látszik : Borhistóriák 3. - még csak három előadáson vagyunk túl) Én mindenesetre csupán a fellelt dokumentumokra, és az előttem elhangzó előadáshoz harmonikusan köthető borbemutatókat tudok bemutatni. Ha bővebb a historikus rész, akkor nyilván nagyobb az én mozgásterem is. Talán észrevette, hogy információban nincs hiány, és szeretnénk mindent átadni; sajnos ez egy-két órában szintén nem lehetséges. Így is többször rám szóltak a házigazdák, hogy haladjunk..:) A borokról : 6 - 7 boron keresztül lehetetlen bemutatni egy borvidék minden fontossabb adottságát, jellemzőit. Itt mindig kompromisszumot kell kötni Éreztem, hogy a Turán és a Viognier nem lesz a társaság kedvence, de mivel egri sajátosság mindkettő, ezért beletettem. És jó az ízlése... szerintem is a Megadatik volt az est fénypontja, és ár/érték arányban is kiváló bor. Remélem még lesz közös borkóstolónk. Tisztelettel : Árva Péter

Bejegyzés: EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

Mojjo 2016.05.06. 15:37:06

Bár hónapok teltek el a cikk megírása óta, talán még mindig időszerű hozzászólni.

Egyrészt a WSET nem egy magyar intézmény, hanem egy brit, és, bár nem látok be a színfalak mögé, úgy vélem, hogy kötelezően követni kell egy irányvonalat. Ez az irányvonal lehet nagyon jól körbehatárolt, vagy csak nagyvonalakban előirányzott, nem tudhatom - de mivel külföldi intézményről van szó, természetes, hogy a világfajták és a világviszonylatban is jelentős/híres borvidékek fognak előkerülni. (Bár idehaza wset level1-en, ha jól tudom, a kárpát medencei fajtákkal történik az ismerkedés.)

Másrészt úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy egy borkedvelő ember, egy tudatos borfogyasztó képes legyen kontextusba helyezni a magyar bort. Tudja, hogy mit és hogyan csinálnak a "nagyok" a világban, és ehhez tudja mérni a magyar borokat, magyar irányzatokat, törekvéseket, trendeket. Ha a fogyasztók egy, már mérhető és valós impakttal bíró része bír valamilyen nemzetközi tapasztalattal, ha képesek vagyunk a nemzetközi borok türkében értelmezni és megítélni a magyar borokat, akkor a magyar bornak teszünk egy hatalmas szívességet. Ha nincs meg ez a tapasztalat, akkor nem tudhatjuk igazán, hogy valóban jó-e amit csinálunk, vagy csak viszonylagosan jó, de egyébként simán elvérzik, ha tágabb kontextusban próbáljuk értelmezni. És ha a fogyasztótól nincs meg ez a visszacsatolás, akkor az esetlegesen téves irányokat sem lehet igazán korrigálni - legalábbis nem lesz meg rá az igazi igény.

Harmadrészt a magyar bor az érdeklődő számára könnyen megismerhető. Egymást érik a tömegrendezvények, méginkább egymást érik a kisebb kóstolók - a maga módján és szintjén mindkettő lehetőséget nyújt nem csak a borokkal, hanem általában a borászokkal való ismerkedésre is. Egy érdeklődő fogyasztó pedig odamegy, érdeklődik, kérdez, tapasztalatot szerez - és teheti mindezt immár úgy, hogy van egy nemzetközi rálátása a borokra. És bár itt beléverik a Sauvignon blanc-t, meg a Chardonnay-t, meg a Rajnait, de ha valakit érdekel a bor, akkor annyi Furmintot, Hárslevelűt, Olaszrizlinget, bármit próbálhat ezen rendezvényeken, és hallhat a történetükről közvetlen a termelőtől (amit egy wset-en nem kap meg!), hogy az egy pillanat alatt elsöpri egy wset tananyag által nyújtott kóstolómennyiséget - és bizonyos téren ismeretanyagban is többet, de mindenképpen mást kaphatunk.

Én egyébként nem látom úgy, legalábbis a lokális mikrokörnyezetem, na meg az online boros szféra alapján, hogy a wset tanfolyamok túlzottan nagy szeletet hasítanának ki a borral való ismerkedés módjának tortájából. A bort alaposan, mélyen ismerő emberek, a borral komolyan foglalkozó emberek és a bor iránt rajongó emberek legnagyobb része, úgy veszem észre, a wset-en kívül kerül közel a borhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a wset rossz, csupán, a témánál maradva, annyit, hogy túlzottan nagy impaktja a wset tanfolyamok tematikájának nem feltétlen van.

Nagyjából ennyiben kristályosodtak ki a gondolataim egyelőre :)

Bejegyzés: SZISZIFUSZI BLUES
süti beállítások módosítása