2014. júl 22.

BOTT FRIGYES ÁTKÖLTÖZÖTT A BUDAI VÁRBA

írta: László Vágó
BOTT FRIGYES ÁTKÖLTÖZÖTT A BUDAI VÁRBA

Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda_logo.jpgEgy rendkívüli KultúraLaBor rendezvény a város feletti kulturális központban. Ahonnan csodálatos a kilátás. Ahol izgalmas borokat lehet kóstolni. Amelyen nagyszerű művészeket lehet látni és hallani. És végül, de nem utolsó sorban izgalmas kiállításokon és tárlatvezetéseken lehet részt venni.

kultúra_logo.jpg


KULTÚRA

Tárlatvezetés

-  Mednyánszky László és a Tátra

A Magyar Nemzeti Galériában csak 3 db Mednyánszky kép van. Azonban mégis nagyon élvezetes előadást és tárlatvezetést tartott Gimesy Péter. Szerintem őt mindig érdemes meghallgatni, az előadás témájától függetlenül. És meg is tettünk, meghallgattuk nagyon impresszív tárlatvezetését. Így természetesen megismerkedtünk a 3 Mednyánszky képpel, a korszakkal mikor készültek, a kor egyéb művészeivel és sok érdekes sztorival is.

Kiállítások

-  Dada és szürrealizmus - válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből: Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí + Átrendezett valóság - magyar köz- és magángyűjtemények műveiből: Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában

Bevallom nem vagyon igazán műértő a képzőművészet terén. Azonban az MNG két legújabb kiállításának megtekintése nagyon élmény volt. Valami nagyon különlegeset, izgalmasat és egyben elképesztő benyomást adott nekem. Lehet, hogy később még visszatérek az élményeimre. Most még emésztem a látottakat.

dada_0339.jpg

Tánc

-  Nemzeti Táncszínház bemutatja: Lippai Andrea és Pirók Zsófia a FlamenCorazonArte Táncszínház vezető művészei

A színpadon egy ritka bemutatót láthattam a nagyszámú közönséggel együtt. Az egyediségét még jobban kiemelte, hogy anya – lánya produkciót láthattunk. A bemutató lenyűgöző volt. A hölgyek, Lippai Andrea vezetésével igazi andalúz hangulatot varázsoltak az MNG kupolacsarnokába. A hely méltó volt a táncukhoz. 

 Zene

Balogh Adri quintett
Sajnos magát a koncertet nem hallottam, Bott Frigyes előadásán voltam. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam meghallgatni az előadást. Azonban a koncert előtt a próbán készítettem néhány képet és az ott hallottak még jobban elkeserítettek, hogy hogy nem élvezhettem Balogh Adri quintett zenéjét.

 

bor_logo.jpg

 
BOR

BORTÁRSASÁG szervezésében: Arcok, borok, beszélgetések – négy égtáj borászai      

-       Bott Frigyes, Garam mente

Nagyon érdekes és izgalmas beszélgetés volt. Azt gondolom, hogy sok más borásznak is meg kellett volna hallgatnia. Bott Frigyes sok olyan dologról beszélt, ami számomra nagyon logikus és fontos alapelvnek tűnnek. Nagyon tetszik az az elve, hogy régi magyar szőlőfajtákat akar telepíteni. Csak olyanokat, melyek arra terroir-ra valók szerinte és ezekből is csak korlátozott számút. Például Bott Frigyes Pincészet Super Granum 2012 prémium birtokbora Furmint, Hárslevelű és Juhfark fajtákból és a Granum 2012 birtokbora Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Tramini és Olaszrizling fajtákból készül. Nagyon szimpatikus benne, hogy szerintem izgalmas, komplex, egyensúlyban levő borokat készít és még sem „szállt el”. Tudja, hogy a borkészítésben eltöltött 10 év még csak az út egy része és még sok minden van előtte is. Remélem folytatja az útját. Én nagyon szeretném a további eredményeit is megismerni.

 

Bemutatott borok
-  Granum 2012
-  3 Vörös Cuvée 2012
-  3 Fehér Cuvée 2012
-  Rajnai Rizling 2012
-  Sauvignon Blanc 2012

Általam kóstolt borok
-  3 Vörös Cuvée 2012
Szentlőrinci, Pinot Noir és Kékfrankos alkotja ezt borházasítást, melyet a muzslai Öreghegyről szüretelt szőlőből készítettek a Bott Frigyes Pincészetben. Színe mély vörös. A 14,5% alkohol ellenére könnyed, friss, kellemesen testes bor. Az íze lágy, gyümölcsös és egy kis édes íz is felüti a fejét. A bor könnyen iható még a forróságban is.

-  3 Fehér Cuvée 2012
Olaszrizling, Zöldveltelini és Királyleányka házasításából készült bor, melyet muzslai löszös, agyagos öreghegyen termett szőlőkből alkottak meg a Bott Frigyes Pincészetben. Nagyon szép színű búza aranysárga fehérbor. Illata aromatikus és behizelgően kellemes. Ízét a gyümölcsök közül elsősorban a barack jellemzi. Szép savgerinccel rendelkezik. Kicsit melegen szolgálták fel. Ennek ellenére jól eset meginni. Íze hosszan megmaradt.

-  Granum 2012
Pinot blanc, Sauvignon blanc, Tramini és Olaszrizling alkotja Bott Frigyes Pincészet birtokborát.

Az Iván-völgyi Kadarkatúrán a Granum 2013 bort kóstolhattuk. Az nagyon érdekes, kellemes illatú, gyümölcsös (barack és hársfavirág) friss ízű bor.

A Granum 2012 már nagyon izgalmas bor. A színe érett. Az illatában a barack, különösen a fehér húsú, megjelenik, de éreztem egy kis ásványosságot is. Íze könnyed a 14% alkohol ellenére. Érződnek benne a barack és némi citrusos ízek. Sajnos ez sem volt megfelelően hűtve.

A borkóstolóért a résztvevőkkel együtt köszönetet mondok a Bortársaságnak, a biztosították kóstolóhoz szükséges palackokat.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Újra meggyőződtem róla, hogy a Magyar Nemzeti Galéria Borszerda rendezvénye egy nagyszerű vállalkozás. Jelen esetben nem gazdasági szempontból mondom ezt. Igaz nem tudom a pénzügyi részleteket. Én abból indulok ki egy jól menő vállalkozás nem terméket, szolgáltatást árul, hanem egy életérzést vagy egy titkos vágyat teljesít. Ebből a szempontból a Borszerda egy ilyen vállalkozás. Július 4 szerdáján rendezik meg a Borszerdákat. Ez igazolva én azokat a napokat választottam, amelyeken a Garam völgyből Bott Frigyes és Tokajból a Sauska Pincészet borait lehet megkóstolni.

Bott Frigyes Granum birtok borának 2013. évjáratát az Iván-völgyi Kadarkatúrán sikerült megkóstolnom.  A bor nagyon ízlett és ezek után szívesen megkóstoltam volna a 2012. évjáratot is. A Borszerdán sikerült.

Tudom, hogy egy vállalkozás célja a nyereség, a haszon elérése. Azt gondolom a Borszerda ebből a szempontból is siker. Több száz embert sikerült egy nyári estén becsábítani a kultúra szentélyébe. Ahol nagyon jól szervezett és kellemes körülmények között élvezhettük a kiállítások képeit, a tárlatvezetéseket, a koncertet, a táncbemutató és felszolgált finomságokat és Bott Frigyes borait.

Köszönöm a szervezőknek, hogy élvezhettem Borszerda vállalkozásuk eredményeit.

Szólj hozzá