2015. máj 31.

AZ ÉV BORÁSZA TESTKÖZELBŐL, CSALÁDI TÁMOGATÁSSAL

írta: László Vágó
AZ ÉV BORÁSZA TESTKÖZELBŐL, CSALÁDI TÁMOGATÁSSAL

BORÁSZ, AKI BORKÉSZÍTŐ, HÁZIASSZONY ÉS CSALÁDANYA IS EGYBEN

Nyulasi Gábriel Bálint Az ihatóbb Magyarországért! Klub (http://www.magyarborkulturaert.hu/) alapítója idén is bortúrát szervezet Szigetcsépre a Gál Szőlőbirtok és Pincészethez (http://galpinceszet.hu/). Ez alkalommal mi is csatlakoztunk a látogató csapathoz. Szigetcsép a Csepel-sziget középső részén, a Ráckevei-Duna-ág és a Duna főága között terül el, Budapesttől 30 kilométerre. Bortúrázókkal HÉV-vel indultunk neki a túrának. Gábriel már itt kezdte a borozást. Az első borunk cserszegi fűszeres Brill gyöngyöző bor Tarjányi Pincéből. A melegben nagyon jól esett. Gábriel a borkóstolót az utazás közben sem hagyta abba. A folytatásban következet Terefere 2013 (Rajnai Rizling) a Dél-balatoni Podmaniczky Pincészetből és Furmint 2013 a Tokaji borvidékről, Mádról a Zombory Pincészetből. HÉV-ről egy feltételes megállónál szálltunk le és gyalog túráztunk tovább a Gál Szőlőbirtok és Pincészetig. Itt nem a kenyérmorzsa mutatta az utat, hanem az út szélén álló hordók nagyon autentikusan.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi családi vállalkozás. A család minden tagja kiveszi a részét a vállalkozás tevékenységéből. Gál Csaba, fiával a szőlőtermeléssel foglalkozik, Gálné Dignisz Éva a pincészet borásza és Gál Zsuzsanna a vállalkozás marketingjével foglalkozik. A vállalkozás kb. 76 ha szőlőterülettel rendelkezik a Csepel-szigeten és kb. 10 ha-ral a Balaton-felvidéken. Ennek kb. 1/3-t dolgozzák fel bornak és a többit értékesítik. Reduktív technológiával dolgoznak. Így a könnyed, gyümölcsös borok jellemzőek a pincészetben előállított borokra. A minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Nektár, Kékfrankos, Pinot noir és a Cabernet sauvignon a meghatározók a Csepel szigeti termőhelyen és Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon a Balaton-felvidéki, Lesencefalu község dombjain fekvő dűlőkön. A birtokon állatokat is tartanak, ami sok mindenre ad a jövőben lehetőséget. Pl. saját feldolgozású, házi ételek felszolgálására. Esetleg a falusi élet bemutatására. A gyerekek elfoglalására, amíg a szülők a szőlő nedűjének hódolnak. Talán az első lépés ebben, az italok mellé házi készítésű kolbászokat tartalmazó tálat is kaptunk.

bor_logo.jpg
BOR

A borok bemutatása és kóstolása a nagyon szépen kialakított borbemutató teremben volt. A bor sor a következő volt.

3borsor0166.jpg
 A kóstolón a megígért és a pincészetre jellemző könnyed, gyümölcsös borokat kóstoltuk. 

Hamarosan jelentkezem a borok értékelésével is.

Kövessétek a blogomat a jobb felső sarokban levő követés gombra kattintva és mindig értesülni fogtok az újdonságokról.    
kovetes.jpg

Vágó László
KultúraLaBor(ász)
bor-vallalkozas.blog.hu
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá