2016. aug 30.

SZAKRÁLIS BORDALOK TOKAJ-HEGYALJÁN, HERCEGKÚTON

írta: László Vágó
SZAKRÁLIS BORDALOK TOKAJ-HEGYALJÁN, HERCEGKÚTON

VIVAT BACCHUS ÚJRA TÖLTVE

kultúra_logo.jpg
KULTÚRA 

Előzetesen vallomást kell tennem.

NAGY RAJONGÓJA vagyok a VIVAT BACCHUS ÉNEKEGYÜTTESNEK. (http://www.vivatbacchus.hu/).
Az acapella zenekar tagjai: Balásy Szabolcs, Szentgyörgyváry Károly, Szentgyörgyváry Péter, Szentgyörgyváry Gergely, Bognár Szabolcs, Kőszegi-Papp Sámuel. 

Ha csak lehetőségem adódik, mindig meghallgatom őket. Már sokszor részt vettem koncertjükön és mindig fergeteges volt és minden alkalommal nagyon élveztem zenéjüket, előadásukat. Sőt az egyes tagok művészetének is lelkes híve vagyok. Ilyen volt egy Karádi Katalin est az Andante borpatikában (http://bit.ly/2bfWlen). 

A Zemplén Fesztivál egyik utolsó eseményét Hercegkúton tartotta meg a Vivát Bacchus Bordal Mise címmel. A koncert színhelye a Kőporosi Pincesor melletti Római Katolikus templom volt.

Az 1788-ben épült Római Katolikus Templom, amely egyik fontos helyszíne mélyen vallásos közösségünk életének. A templombúcsú napja szeptember 8. Kisboldogasszony ünnepe, melyre a községből elszármazottak többsége is hazalátogat. A kötelező egyházi ünnepek mellett 16 „fogadott ünnepet” még ma is megtartunk.( http://hercegkut.hu/

A település két szélén elhelyezkedő, a népi építészet remekeiként számon tartott emeletes Kőporosi pincesor és Gombos-hegyi pincesor 2002. óta a világörökség részéve vált a kultúrtáj kategóriában. A pincesoron találhatunk 1870-s évekből származó pincét is. Sajnos ott jártamkor egyik sem volt nyitva. Azonban az látszik, hogy egyre többet állítanak helyre, igaz nem lehet tudni milyen rendeltetéssel. Remélem borospinceként!

A Zempléni Fesztiválon a Vivat Bacchus új oldaláról mutatkozott be és szakrális jellegű összeállításuk ősbemutatójával lepett meg minket. Nem vagyok nagy zeneértő, inkább csak kedvelő. nekem nagyon tetszett. Ebben az új stílusban is nagyszerűt alkottak. Balásy Szabolcs szakértelme és a Vivat Bacchus tagjainak tehetsége és odaadása újra egy egyedi produkcióval lepett meg minket.
Igazán nehéz leírni egy zenés előadást szövegesen. Értékelni meg nem szeretném, mert nem értek hozzá. Nekem maradéktalanul tetszett a Vivat Bacchus az új stílusban is. Ezért mindenkinek javasolom a fiúk előadásának meghallgatását személyesen.

Novemberben lesz Pécset a 15. éves Jubileumi Koncertjük. Ott találkozzunk!!!

Egészségünkre!!!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá