2016. nov 22.

Aranka Piroska 6:3

írta: László Vágó
Aranka Piroska 6:3

Születésnapot ünnepeltünk

Ez most egy személyes blog, mely egy kicsit enged betekinteni az életembe. Szeretett feleségem nem régen ünnepelte születésnapját. Egy ékszernél vagy valamilyen ajándéktárgynál igyekeztem mást, talán(szerintem) kreatívabbat kitalálni. Nem panasz képen, de a kreatív ajándékaim több utánajárást követeltek, mint a hagyományosak. Az összes ajándékról nem szeretnék beszélni. Kiemelek kettőt.

Az első
Nejem, Aranka nagy kedvelője a kitűnő Tokaj-hegyaljai boroknak. Az nem lett volna valami ötletes, ha veszek egy palack kiváló Tokaji bort. Én inkább 8 nagyszerű bort kóstoltattam vele a Királyudvar Borászat (http://kiralyudvar.com/) borkóstolóján a Pesti Vigadó Étteremben (http://pestivigadoetterem.hu/). Így egyből több kiváló Tokaj-hegyaljáról, Mádról a Betsek, a Percze, a Nyúlászó dűlőkből és Bodrogkeresztúrról a Lapis, a Henye dűlőkből kóstolhattunk csodálatos tételeket. Anthony Hwang a Királyudvar tulajdonosa évek óta megrendezi a hagyományos évjárat bemutatót, vagyis ez volt az egyik ajándékom egy kis extrával. De erről egy kicsit később.
A borsor a következő volt.
1. Pezsgő 2013
2. Sec 2015
3. Lapis Teraszok 2011
4. Lapis Teraszok 2007
5. Lapis Hárslevelű 2009
6. Patricia cuvée 2012 (meglepetés tétel)
7. Patricia cuvée 2006
8. Lapis Aszú 2005

Mindegyik tétel hibátlan volt és nagy élvezetett nyújtott. Nejem is nagyon élvezte a tételsort. Két tételt emelnék ki.
3. Lapis Teraszok 2011
Késői szüretelésű furmint 12% alc., 56 g maradék cukorral.
Tiszta, mély aranyszínű bor. Kora ellenére még érződik a kellemes gyümölcsösség, melyet harmonikusan kiegészítenek furmint karakterjegyek és a terroir aromajegyek. A Lapis Teraszok 2011 egy komplex, harmonikus és elegáns tétel. Az édessége sem egyszerűen cukrosság, hanem finom, krémes gyümölcscukor édesség. Egy jól iható, nagyon szerethető tételt kóstolhattunk.
6. Patricia cuvée 2012
A bor sárgamuskotályból készült birtokbor 12% alkohollal és 130 gr maradék cukorral. Friss, elegáns, komplex bor. Aromáira jellemző a vibráló gyümölcsösség, barack és nektárin, a hársvirág és a mézesség. A 130 gr cukor nem nyomja el a szép savakat és a magas, de nem bántó alkoholt. Egy olyan bort kóstolhattunk, amelynek az összetevői harmonikusan egészítik ki egymást és ez teszi egy igazán nagy élvezeti értékkel rendelkező nedűvé.

És az extrák. A Királyudvar borásza Juhász Szabolcs személyesen köszöntötte Arankát és Krasznai András étteremvezető jóvoltából a Pesti Vigadó  Étterem gyertyás süteménnyel ajándékozta meg  őt.

A második
Aranka egyik kedvelt színésznője és énekesnője Malek Andrea (http://malekandrea.hu/). Már édesanyja Toldy Mária is a kedvencei közé tartozott. Az Café Astoria (http://www.cafeastoriabudapest.hu/) Cool Túra néven kulturális sorozatot indított. A következő ajándék a belépőjegy volt erre az eseményre, vagyis Malek Andrea és Kónyai Tibor közös koncertjére. Itt most az extra az volt, hogy az asztalon pezsgővel és virággal vártak minket a Café Astoriában. Ide idősebbik lányunk, Boglárka is elkísért és közösen köszöntöttük édesanyja születésnapját. A képek az előadásról készültek.

Hát ez a története az ez évi születésnapnak. Köszönet mindenkinek az extrákért.

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg



Szólj hozzá