2018. aug 29.

Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

írta: László Vágó
Megszegtem a saját borvásárlási szabályomat, a Szerémi Zöld miatt!

Medvebor zalai borászat borait kóstoltam

A szabály a következő: kóstolás nélkül nem vásárolok bort. Csak nagyon-nagyon ritkán, mint ebben az esetben. A szabályszegésem oka, az alábbi FB bejegyzések.

Medvebor zalai borászat
Július 26. · 
A hét végén Pesten is!!!
Ahogy már korábban írtam, forgalomba került az első borom. 
A hét végén (és a következő hét elején …) Pesten és talán Vácott is járunk, így ha valakit érdekel, tudunk vinni pár palackkal.
A bor egyébként egy Szerémi zöld fajtából készült félédes borkülönlegesség (részletesebben lásd a honlapon, itt: 
http://www.medvebor.hu/…/index.…/boraim/82-szeremi-zold-2017 ) fél literes (0,5l) palackban…
Június 24. · 
Végre!
Első forgalomba hozott borom - egy Szerémi zöld - péntektől (...) kapható a Pampetrics borkereskedésnél Keszthely sétálóutcáján. (Tudom, ez a Pesten, Szegeden élőket nem nagyon vigasztalja: nekik tudunk vinni belőle, mikor arra járunk!)
Ez egy mikrotétel (101 palack készült belőle).
Amúgy a polcon nagyooon jól mutat Veressék (vinumveress.hu) Pintese mellett (jobb szélen). Egyelőre még árcédula nélkül. 
:-)
A borról bővebben itt: 
http://medvebor.hu/si…/index.php/boraim/82-szeremi-zold-2017

Különösen igyekszem odafigyelni a régi (néha elfeledett) magyar szőlőfajtákra és a belőlük készült borokra. Eddig nem volt szerencsém a Szerémi Zöldhöz. Talán az én hibám. De most itt a pillanat.
Egyeztettem Nagy Gáborral a Medvebor pincészet (www.medvebor.hu) borászával és tulajdonosával és kissé kalandos módon megkaptam a borokat. Sőt egy meglepi is volt kartonban. A borászat Medvetánc Cuvée-je. A palackok nálam. Ebédre haza is értem. Jöhet a kóstolás. Ekkor jött a meglepetés. A palackok nem a hagyományos módon vannak lezárva, hanem pecsétviasszal. A kinyitás nem volt egyszerű.

Medvetánc 2017
Ez a bor egy Olaszrizling, Cserszegi fűszeres házasítás. Illatában a cserszegi fűszeres a domináns, az olaszrizling aromák a háttérben maradnak és éppen csak jelzik „mi is itt vagyunk”. Az első kortyolás egy kis meglepetést okoz. Ízében már az olaszrizling aromák a jellemzők. Ekkor a cserszegi vonul háttérbe, de nem tűnik el. A kissé magas, nem zavaró alkoholhoz (13%) megfelelő sav társul és egy közepesen vastag test. Így a harmónia nem bomlik fel. Összefoglalva ez a bor egy kiváló asztali bor és fröccsnek is igazán üdítő ital a hőségben is. Én az ebédhez egy nagyfröccsöt ittam, azaz 2 dl bor 1 dl szódával.

Szerémi Zöld
Egykor az egyik legjobb fehérborszőlő fajtának tartották. Különleges ízvilágú, a filoxéravész idején majdnem eltűnt ősi, magyar fajta. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében valamint a Szerémségben néhány régi telepítésű dűlőben megtalálható, innen szaporított magának néhány elkötelezett borász.
Prohászka Ferenc írja a szerémi zöld szőlőfajtáról –„Október elején, közepén érik. A talaj iránt nem igényes, homokon is jól fejlődik. Rövid csapon is bőven terem, de hosszú csapra is metszethető. Fürtje középnagy, vállas, tömött. Bogyói kicsinyek vagy középnagyok, gömbölyűek, kissé megnyúltak, zöldek vagy zöldessárgák, vastag héjúak, fűszeres zamatúak. Bora finom, illatos, zöldfehér asztali vagy pecsenyebor.”

Medvebor Szerémi Zöld 2017 félédes
Színe halvány zöldes sárga, tiszta. Illatában virágos, üde aromákkal üdvözöl a bor, mondhatjuk egy aromabomba. Ízében már nem annyira intenzív aromákkal büszkélkedhet, a gyümölcsösség megmarad. A félédesség jól áll neki. Az alacsony alkohol (11%), a megfelelő sav, a közepes test és a hosszú korty igazán kellemes fogyasztási élvezetet biztosít. Prohászka Ferenc által említett fűszeres zamatok nem jelentkeztek. Azonban a bor érdekesen izgalmas sós kesernyével búcsúzik.

Keresni és kóstolni fogom a szerémi zöld borokat. Az első tapasztalat érdekes, de nem elégséges. Szeretnék  további szerémi zöld borokat kóstolni. Várom az ötleteket szerémi zöld forrásokra.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá