2020. jún 16.

Bükki BÁLVÁNY ott van Magyarország térképén

írta: László Vágó
Bükki BÁLVÁNY ott van Magyarország térképén

Terroir Bükk-i borvidéki közösség és Miskolc város együttműködése

Az alábbi FB bejegyzés indította el az érdeklődésem lavináját.

01fb_bejegyzés fb_szovetseg_bejegyzes.jpg

Ezután, ahogy korábban is írtam, meghívót hozott a posta, a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület meghívóját. Ezt nem lehetett kihagyni. Természetesen elfogadtam a meghívást és ott voltam.

A bükki borászok fogadtak minket az Avasi Présháznál.
A program Hajdu Roland a Szövetség üdvözlésével és tájékoztatójával kezdődött. Megtudtuk tőle, a 2018. évi indulás után töretlenül haladnak az elképzelt úton. Sokat tettek, hogy a borvidék szőlész, borász szakemberei egy nyelvet beszéljenek, megértsék egymást és eredményesen dolgozzanak a közös elképzeléseken. Ez persze nem jelent uniformizálást, hanem csak egy kézzelfogható víziót a bükki borok stílusáról és egy közös jövő képet. Céljaik között szerepel a Bükki borvidék összes szőlész, borász, vendéglátós, vendégváró és kulturális területen működő szakember, vállalkozás tevékenységének összehangolása, a közös munkák és sikerek elősegítése. Akkor is, ha egyesek még nem tagjai vagy nem akarnak, tagjai lenne a Szövetségnek. A határozott és intenzív munka a bükki borkultúra ügyéért több „fronton” is folytatódik.
Úgy tűnik a legnehezebb „frontvonal” az állami borhatóságokkal van. A már évek óta beadott termékleírások, borvidéki elképzelések még mindig nem kerültek elfogadásra, jóváhagyásra. Vagyis a kitűnő, az új termékleírásoknak megfelelő minőségi borokat még mindig a régi struktúrában kell forgalomba hozni. A címkék, borleírások sajnos még nem követhetik a fiatal bükki borász generáció trendjeit, elképzeléseit és a borpiacon elért sikereit. Pedig azt gondolom, ez nekik gazdasági hátrányt és veszteséget okoz(hat).

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere teljes mértékben támogatja a bükki borászok és a Szövetség elképzeléseit. Elmondta, számára minden terv és elképzelése, ami az emberi értékeket tolerálja, támogatja, nagyon fontos és feltétlenül mellé áll. Célja az is, hogy a régi nehézipari kategóriába sorolt Miskolcnak új kitörési pontot találjon és kínáljon. Megtudhattuk azt is, hogy Miskolc és környékének nagy szőlő és boros hagyományai vannak. A levéltárakban fellelt, a XVII.-XVIII. századból való szerződések (adás-vételi) kb. 80 %-a a szőlőről és a borról szóltak. Lehet még kevesekben tudatosult, de Miskolc és környéke 4 különleges, egyedülálló turisztika célponttal rendelkezik, mint Miskolc belváros – Avas(i pincesor), Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Lillafüred. Ezek biztosíthatják a Bükki borvidékre látogatók komplex élményekkel való ellátását az ott tartózkodásuk idejére.
Tehát Veres Pál polgármester szerint ez a lehetséges kitörési pont a turisztika-gasztronómia, amihez a bor természetesen szorosan kapcsolódik. Ezért is fogadta örömmel a Szövetség megkeresését az együttműködési javaslatot. Sőt annyira magáévá tette az ötletet, hogy Miskolc városa és Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület Együttműködési Megállapodást írt alá.

A közös munkájuk a célja a megállapodásban leírtak mellett a Bükki borvidék újra meghatározó legyen Magyarország bortérképén. Miskolc a Bükki borvidék fővárosaként szerepeljen a magyar boros társadalom köztudatában. A két név fonódjon össze és a magyar bortérképen egységet képezzen.

A Bükki borvidékről megtudtuk, hogy Magyarország 4. legnagyobb borvidéke 17600 hektár területtel. Igaz ennek csak kb. az 5 %-n van jelenleg szőlőtermesztés. Azaz van még potenciális fejlődési lehetőség. A Szövetség tagi borászai készítik a borvidék borainak kb. 60 %-t.

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület kidolgozott egy meglehetősen szigorú termékleírást, melynek jelenleg két kategóriája van, a Classic Bükk és Terroir Bükk. A Szövetség nyitott, bárki csatlakozhat. Azonban a tagság csak egy év próbaidő válik véglegessé. Van lehetőség Támogatói tagként támogatni a kitűzött célokat és a megvalósítandó projekteket. A szervezet kialakításánál és tevékenysége meghatározásánál a nyugat-európai szövetkezeti rendszert vették alapul.

Az esemény meglepetése és szenzációja az új kategória a palackba zárt Bükki borvidék, azaz a BÁLVÁNY a tagsági közösségi bor bejelentése és bemutatása volt.  Természetesen Mivel a BÁLVÁNY külön kategória a borvidéken, természetesen önálló termékleírása is van. BÁLVÁNY 1/3 zenit, 1/3 chardonnay, 1/3 olaszrizling házasítás. A termékleírást úgy alakították ki, hogy minél több termelő elő tudja állítani. Azonban a teljesíthető feltételek nem mehetnek a minőség rovására. Ezt a helyi borászok vakkóstolásos értékelésekkel biztosítják. Azon borászok, akiknek valamelyik szőlőfajta nincs a termesztési palettájukon csak a Szövetségen belül vásárolhatnak szőlőt a BÁLVÁNY elkészítéséhez. Ennek nem titkolt célja az is, hogy a borvidéken megtermelt szőlő minél nagyon hányada kerüljön helyben feldolgozásra.
Arra a fontos kérdésre, hova pozíciónálják a BÁLVÁNY-t, izgalmas meghatározást kaptunk.
BÁLVÁNY egy kellemes bisztróbor, melyet könnyű ételhez párosítani. De önmagában is jó ívású, jól fogyasztható bor társasági eseményekhez, baráti beszélgetésekhez. Kiemelték az egyedi savszerkezetet és savérzetet, melyet a bükki terroir ad a borhoz.
BÁLVÁNY a Bükk ikonikus csúcsa 956 méter magassággal. Itt áll a Petőfi kilátó. A BÁLVÁNY bükki közösségi bor is ezekre a babérokra törekszik. Szerintem jó esélye van rá.
Kóstoljátok és döntsétek el magatok, hogy is van ez!
Idén, a benyújtott 8 tételből, 6 borász BÁLVÁNY borát fogadta el a szigorú bizottság. Jövőre már 8 borász kolléga jelezte, hogy nevezni a fog a BÁLVÁNY kategóriában. Most még a BÁLVÁNY fehér szőlőből készül, de tervezik a kék szőlő változatát is a jövőben.

A 2019. évi BÁLVÁNY borok készítői:
- Borbély Roland, Gallay Kézműves Pince
- Galuska Gábor, Palmetta Pincészet
- Hajdu Ádám, Csáter Apó Pince
- Hajdu Roland, Hajdu Roland Pincészete
- Sándor Zsolt, Sándor Zsolt Pincészete
- K. Tóth Szabolcs, KT Kézműves Pince

Az összes BÁLVÁNY nagyszerű, hibátlan tétel volt. Ahogy Sándor Zsolt jellemezte, az egyedi savérzet határozza meg mindegyik tételt. Azonban a bükk mindegyik tételben ott van. Nekem mindegyik tétel tetszett. A legnagyobb élményt számomra Sándor Zsolt és Borbély Roland nedűi nyújtották, azaz kiemelkedően tetszettek. Utána következtek K. Tóth Szabolcs és Hajdu Roland borai, azaz nagyon élveztem. Végül, de nem utolsó sorban jött Galuska Gábor és Hajdu Ádám tételei, melyek igazán tetszettek.

Zárásként a résztvevő borászok kb. 60 borát kóstolhattuk. Minden tétel egyedi kitűnő élményt nyújtott.

Bor értékelése helyett javaslom mindenki látogasson el a Bükki borvidékre és személyesen megkóstolja meg a helyi borokat és élvezze a helyi gasztronómia remekeit. Hiszen ahogy Veres Pál polgármester úr is mondta négy rendkívüli turisztikai desztináció helyezkedik el a borvidéken, melyek több napra is elegendő élményt nyújthatnak az ide látogatóknak.

A borok mellett élvezhettük Szécsi Viki és Vihula Mihajlo mini koncertjét is.

img_1866_20.jpg

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá