2018. nov 28.

Boryssza Krónika Cseri Barniról

írta: László Vágó
Boryssza Krónika Cseri Barniról

Ember a bor mögött a Cseri Pincészetben Nyúlon

Idén novemberben részt vettem a Márton napi Rizling-Skála programon a Cseri Pincészetben, Nyúlon. A bemutatót és kóstolót Cseri Barnabás vezényelte. Nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettem a Barni’s Riesling névadóját és alkotóját.
Tavaly a Locavore Étteremben megtartott Rizlingek harca eseményen, kóstoltam a Barni’s Riesling 2016-t. Nagyon kellemes meglepetés volt ez a bor. Az akkor felvonultatott rajnaik között megállta a helyét Barni’s Riesling, sőt különlegességével meglepetés bombaként robbant be a magyar rajnai rizlingek közé. Cseri Eszter elmondta - fia, Barnabás készítette és adta a (bece)nevét a borhoz és így lett a neve Barni’s Riesling. Arról is mesélt, hogy a papa és fia nem igazán értettek egyet egy ilyen típusú, karakterű bor elkészítésében. Aztán az édesapa beadta a derekát, próbáljuk meg, de szerintem egy ilyen módon iskolázott bor Magyarországon nem lesz siker és nem adható el

Az eredmények igazolták Barnit. Megkóstolva a Barni’s Riesling 2017-t meggyőződtem az elképzelés életképességéről. Az idei Márton napi Nyitott Pincejárás keretében újra meglátogattam a pincét. Akkor rákérdeztem Cseri Norbertnél, most hogy látja ezt Barni’s Riesling dolgot és a fia munkáját. A következőt válaszolta.
Eddig azt hittük a borainkra vagyunk büszkék, de most már tudjuk a lányunkra és a fiúnkra vagyunk a legbüszkébbek. 
A Cseri Pincészet, évente 11 ha szőlőt feldolgozó és 9,5 ha saját területen gazdálkodó családi borászat. Termőhelyeik a Pannonhalmi borvidéken, Tényőn, Győrszemerén, Győrújbaráton helyezkednek el, melyeket 2010-ben, 2013-ben és 2015-ben telepítettek. Gazdálkodásuk fajta összetételében a zászlóshajó a rajnai rizling (30%) és ez az arány minden területükre érvényes, azaz kb. 3 ha termőhelyenként 1-1 ha. Emellett a portfólióba tartozik még a sauvignon blanc, pinot blanc, tramini, a kék szőlőfajták közül a kékfrankos, a cabernet franc és a merlot.
Családi Pincészet révén családi munkamegosztás segíti a mindennapi feladatok ellátását. Az édesanya Eszter viszi a kereskedelmet, az adminisztrációt, Barni barátnője Szandra a szőlőmunkát vezeti, az édesapa, Norbert és Barni készíti a borokat. Azonban mindenki az igények szerint mindenben részt vesz. Ez egy igazi Jolly Joker csapat. Barni igyekszik mindenben részt venni és mindenhol ott lenni. Az ő főtevékenysége a gépi munkák, a gépek karbantartása és a növényvédelem. A szakmát az Egri Eszterházy Egyetem Gyöngyösi Campusán, a Károly Róbert Főiskolán tanulta és itt szerezte diplomáját. Most már a borkészítésből is aktívan kiveszi a részét. Sőt azt is megtudtam, hogy Barni húga, Auguszta is a „bor útjára” lép és ebbe az irányba folytatja tanulmányait.

Barni szíve csücske a rajnai rizling. Különösen kedveli és érdeklődik a fajta lehetőségei iránt. Ezért fél évet töltött a Weingut dr. Loosen borászatnál, Moselban. Ez nagyon jól beleilleszkedik a családi gazdaság és borkészítés gondolat világába. Barni saját rajnai rizlingét a Moselben eltöltött fél éves szakmai gyakorlat után készítette el. Ez lett a Barni’s Riesling 2016. Idén a sikerre való tekintettel elkészült az új évjárat is, a Barni’s Riesling 2017. Bevallom én elkezdtem gyűjteni a Barni’s Rieslinget, eddig mind a két évjáratból van. Remélem lesz folytatás. Barni saját elképzelése alapján iskolázott rajnai rizlingje igazán elvarázsolt. Azt akarta bizonyítani, hogy a rajnai rizlingből is készíthető gyümölcsös, friss, jó ívású bort. A sikert a fogyasztók is igazolják.
A Rizling-Skála rajnai rizling kóstolón az egyik kóstoló társunk elmondta, hogy a közel múltban megtartott 25 éves általános iskolai osztálytalálkozón 12 palackot fogyasztottak el kb. egy óra alatt. „Mentségükre”, hogy nagy létszámú osztály voltak.

A pincészet vásárolt irsai olivér szőlőből is készít bort. Barni számára ez a fajta nem tartozik a kedvencek közé. Azonban abban látja az értelmét, hogy a fiatalokat a koktélok után könnyebben át lehet csábítani a borfogyasztáshoz evvel az illatos, friss gyümölcsös fajtával. Az illatos fajták közül inkább a sauvignon blanc-t kedveli. Ebben a szőlőben sokkal több fantáziát lát. Érdekli benne az elegánsabb íz- és illatvilág és a benne rejlő lehetőségek. Szívesen szerezne a fajta kezelésére az új világban, Új-Zélandon.
Barni azt vallja, mivel a rajnai rizling német fajta, ezért ennek a készítését Németországban érdemes megtanulni. Ezért is döntött a németországi szakmai gyakorlat mellett.
A rizlingek készítésénél nagyon jól kihasználják a borvidék adottságait, a szőlőterületek elhelyezkedését, a savakat segítő meszes talajt és a vidék időjárás, szubklímáját. Azt is megtudtuk, hogy az utolsó kortyokban érződő enyhe, kereken savanykás lecsengés a határozottabb savkészlet eredménye, mely a Cseri rajnai rizling egyedi jellegzetessége. Sőt nem ijednek meg a maradék cukortól. Barni’s Riesling kb. 10 g maradék cukor édessége sem zavaró a komoly, szép savgerinc miatt.
A kóstolón társaságunk firtatta az élesztő vs. spontán erjesztés kérdését is. Barni elmondta, hogy ők nem bio borászat és használnak fajélesztőt. Igyekeznek azonban minél kíméletesebben bánni a szőlővel és a borral. Szakdolgozatát is ebből írta. A témája a rajnai rizling erjesztése két különböző évjáratban 6 tételből 5 fajélesztős és 1 spontán erjesztése. Számára egy nagyon izgalmas kísérlet volt – ugyanabból a tartályból kivett 6x50 kis üvegballonba hasonló kinézetű, de mégis más „dolgokat” téve, teljesen különböző eredményt produkált. Mind a hat ballon egészen más lett.
Fontos a borászat és Barni számára a maguk által megszabott minőség, melyből nem engednek. Azonban ki kell szolgálni a fogyasztókat. Ez nem egyszerű, mert a magyar piac nem mindig a „borászatok igényeinek” megfelelően működik. Egy pincétől a kóstolókkor és borvásárláskor elvárják a maximális lehetőségeket, azaz legyen száraz, kell kicsi gyümölcsös, kell testes, kell fehér, rosé, vörös. Barni és édesapja borászként igyekeznek a termesztett és vásárolt szőlőfajtákból kihozni a legtöbbet a rendelkezésre álló fajták adta lehetőségekből, ami még gazdaságosan megoldható.  Készítenek magas minőségű fehér és vörösborokat is. Szóba került a pezsgő készítése. Azonban hely hiányában még nem tudnak belevágni. A terveik között van rajnai rizlingből v. pinot blanc-ból előállított tradicionális pezsgő.

Barni az Y generáció igen izgalmas, értékes képviselője. Saját elképzelésekkel és igazi alázattal a szőlőtermesztés, a borkészítés és a családi vállalkozás iránt. Ezt mind úgy csinálja, hogy nem adja fel elveit, elképzeléseit és a tanulási vágya sem lankad.

A BorYssza Krónika hamarosan folytatódik a Cseri Pincészetről és borairól!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá