2019. máj 15.

Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 02

írta: László Vágó
Tarcali Bűbájos Élmények borban, falatokban és kultúrában 02

Szedmák Sándor a BorYssza HŰHA Élmény Díj ötletadója

Tarcalon a Bűbájos Hétvégén a Keresztúri úton, a Kövesdi Pincesoron a Bor-Bazilika Panzióban laktunk, ahol Bársony János fogadott minket. Már érkezésünkkor feltűnt egy bortárló, ahol a szokásos fajták mellett zengő és zéta szőlőfajtákból készült borok is voltak. Érdeklődésemre Jani elmondta, hogy pár házzal ill. pincével arrébb van a Szedmák Borház és Pincészet, ahol megkóstolhatók és megvásárolhatók ezek a tételek. Az egyik este betértünk a Szedmák Pincébe. Itt megismerkedtünk Szedmák Sándorral borásszal és elmeséltem neki látogatásunk okát. Azaz nem egyszerűen bort kóstolni tértünk be, hanem kimondottan a Zé fajták kóstolására. Szedmák úr elmondta, hogy korábban a Tarcali Kutató Intézetnél dolgozott és emellett a Hegyközségnél szerzett több éves tapasztalatot. Így összességében már több mint 30 éve foglalkozik szőlőtermeléssel, borkészítéssel és bor tudományi munkával. Ez idő alatt rengeteg ismeretre és tapasztalatra tett szert. Véleménye szerint meg kell őrizni a Tokaj-hegyaljai borkészítési hagyományokat és lehetőség szerint vissza kell térni a gyökerekhez. A száraz borok ellen nincs kifogása, a fogyasztók igénylik. Azonban a Tokaji bor készítési örökségbe most még nem igazán illik bele. Talán eljön az idő?! Utóbbi időben Tokaj-hegyaljai borászoktól mindig megkérdezem – Mi a véleményük a kék szőlők helyéről Tokaj-hegyalján. Szedmák Sándor nem pártolja - Szerinte nem illik a tokaji borkészítési hagyományokba. Számomra a beszélgetésünkből az derült ki, hogy Sándor hagyománytisztelő borász, de nincs ellene a kísérletezés sem. Hiszen azon kevés tokaji borvidéki borász közé tartozik, aki fajta bort készít zétából és kabarból is. Emellett egy „tokaj idegen” szőlőfajtából zengőből is készít bort. Hivatkoztam a tokaji Hímesudvar borászatra, akik szintén hasonló elveket vallanak. Ekkor elmondta, korábban, amikor még a kutatóban dolgozott, együttműködés volt velük. 

Mesélt a borászatról is. Szőlőterületeik vannak a Deák-dűlőben, a Kopasz-hegy dél-délnyugati lejtőjén, a Sajgó-dűlő bodrogkeresztúri határában. Összességében kb.3,8 ha gazdálkodnak. Foglalkoznak furminttal, zengővel, sárgamuskotállyal, hárslevelűvel, zétával és kabarral.
Mivel a pincészet fajtaborokat készít Zé fajtákból, rákérdeztem: Miért nem képviseltették magukat a ZéFest-n Pécset a múlt év végén. Sándor válasza – Nem gondolta, hogy lenne helyük és sikerük az eseményen. Nem hitte, hogy érdemes lenne ilyen óriási távolságot megtenni boraikkal a siker kis reményével.
Azonban én megnyugtattam, hogy lett volna helyük és sikerük is boraikkal a ZéFest-n és biztattam, hogy jövőre mindenképpen vegyen részt és mutassa be kiváló borait.
Beszélgetésünk során szóba került, hogy kinek készíti a borait és mikor érzi a borainak sikerét. Sándor szerint – A siker, a tetszés meghatározása „egyszerű”. A betérő borkedvelők megkóstolva a bort, hirtelen „megfagynak”, egymásra néznek, azt mondják: HŰHA. Majd kérnek még egy pohárral. Ez a bor biztos sikere.

Azt hiszem ez a gondolat lett a HÜHA díj alapgondolata. A következő éjszaka egy pillanatnyi szikra hatására megszületett BorYssza HŰHA Élmény Díj.

huha_dij_02.jpg

A díj lényege az, hogy a borkedvelő, borkóstoló,  átél egy olyan élményt a bor fogyasztásakor, melynek a következmény a HŰHA sóhaj, katarzis.
Ehhez nem kell borszakértőnek, borszakírónak lenni. Sőt!!! Elég, ha valaki kedveli a bort és saját véleménye van a borról. Akár a szakértői vélemények ellenében is.

Sajnos már csak későn jutottunk el a Szedmák Pincészetbe. Így az időkorlát miatt csak néhány tételt tudtunk megkóstolni. Ígérem, hogy visszatérünk.
Az idő rövidsége miatt csak az alábbi tételeket tudtuk kóstolni.
SZEDMÁK Zempléni Zengő 2015 félédes
SZEDMÁK Zempléni Zengő 2016 édes
Pohárba kerülve kellemes érettebb gyümölcs aromák kiegészülve enyhe fűszeres illatokkal töltik be az orrot. Megízlelve botrytises krémes szőlőízű édesség „támadja” az száj ízlelőit. A szép savú, a magas alkoholú és vastag testű tétellel egy akár minden nap is fogyasztható édesség folyékony formában került a poharunkba. Időrendben az lett a második BorYssza HŰHA Élmény Díjas tétel.
SZEDMÁK Tokaji Fordítás 2014 sárgamuskotály
SZEDMÁK Kabar 2015 Késői Szüret
SZEDMÁK Zéta 2015 Késői Szüret

Nem fenyegetésként Szedmák úr, de hamarosan visszatérünk és visszakóstolunk és megkóstoljuk a többi kitűnő nedűt is.

Bűbájos Hétvége következő élménye: Bor és gasztro élmények a Kikelet Pincében, à la Stéphanie

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá

Tarcal Kikelet Pince Szedmák Borház és Pince Myrtus Pincészet