2019. jún 11.

Somló Kincse nem csak somlói kincs, hanem az egyediség a hegyen

írta: László Vágó
Somló Kincse nem csak somlói kincs, hanem az egyediség a hegyen

Megkóstoltam Somló Kincsét

Andrási László bevallása szerint magának készíti a bort, de nem tudja mindet meginni. Ezért a „maradékot” értékesíti ismerős és ismeretlen borbarátoknak. Ő egy nagyon következetes ember az életben, a szőlőművelésben és a borkészítésben is. Szinte pontosan három évvel ezelőtt találkoztam vele a Chess étteremben. A Somló Kincse Pince  kóstolóján, a VanBoris borbárban, mutatta be borait.

Nem használ hordót, csak saválló edényeket. A hordókezelésről a következő a véleménye – Az egyetlen humán élelmiszer, melynél a tároló anyag ízét értékelik, sőt… . Ő inkább arra törekszik, hogy a borban levő naturális ízek, aromákat megmutassa, megőrizze. Aki faízt akar a borban, harapjon hozzá különböző módon égetett fadarabokat. Ez is egy vélemény.
Nincs papírja róla, hogy organikusan műveli szőlőjét és készíti borait. Azonban mégis így tesz. Nem használ ölő és irtó vegyszereket. Ő is pozitívan fogadta és egyetért a borvidék döntésével az organikus szőlő- és borkezelésről. Nagyon jó elképzelésnek tartja és örül a borvidéki összefogásnak. Meg tesz mindent a cél elérése érdekében, ahogy eddig is. Azt gondolja, neki nem kell az eddig munkájától eltérnie és gyökeresen mást csinálnia.
A borok kóstolását bor- és művelődéstörténeti érdekességekkel fűszerezte és egészítette ki. Így a borkedvelő résztvevők a torokba lefolyó az nedűk aromái és ízei mellé, kulturális, történeti és intellektuális csemegéket is kaptak. Hallhattunk idézeteket, történeteket, szakvéleményeket a távoli és a közelebbi múltból. Többek között Evlia Cselebi török utazótól, Görög Demeter polihisztortól (író, szerkesztő, udvari tanácsos, kultúrpolitikus, nevelő, a magyar irodalom szervezője és mecénása, mezőgazdász és kartográfus volt, az MTA tiszteleti tagja), Ambrus Lajostól író, szakírótól, Hermann Goethe ampelológustól, Vörösmarty Mihálytól, Eötvös Károlytól, Szikszai-Fabricius Balázs református prédikátortanártól és még másoktól.
László a szőlőnevek és a bortörténet mellett intenzíven foglalkozik a régi magyar fajtákkal. Ezt teszi nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is. Bor készít pl. a fehér gohér, a piros bakator, a sárfehér, a budai zöld, királyleányka szőlőfajtákból és nem is akármilyet. Ezek mellett foglalkozik még furminttal, hárslevelűvel, olaszrizlinggel, kéknyelűvel, zöldszilvánival és juhfarkkal.
A következő borsort élveztük László szakavatott ismertetőjével, story-val.
Juhfark 2017
Olaszrizling 2017
Sárfehér 2017
Budai zöld 2017
Fehér Gohér 2017
Kéknyelű 2017
Kéknyelű, Budai zöld házasítás 2016
Piros Bakator 2017
Királyleányka 2015
Hárslevelű 2017 félédes
Furmint 2012
Bolyongó (Olaszrizling) 2013

A társaságnak legjobban a Budai zöld, a Királyleányka és Kéknyelű-Budai zöld cuvée jött be.
Az én favoritjaim a kóstolón a következők voltak.
Fehér Gohér 2017
Az egyik legrégebbi magyar szőlőfajta. A belőle készült Somló Kincse 2017 évi tétele szerintem kiemelkedő tulajdonságokkal bír. Pohárba szagolva egy izgalmas, sokrétű, intenzív aroma robbant az orromban. Teljesen eltöltött a nem túl erős, de magát mutató gyümölcsös, fehér barack, körte, kis aromák. Mellettük kedvesen, harmonikusan jelezték jelenlétüket a virágos-mézes, citrusos illatok is. Ahogy a bor jobban nyílt, az aromák még komplexebbé válták. Belekortyolva a jellemző ízek a kellemesen lágy zöldes nyersességet mutatták. Ezek mellett felbukkantak az illatban is érzékelt virágosság és citrusok is, kiegészülve sós ásványossággal. A szép sav jól összetartotta a bort. Közepesnél vastagabb teste és nem túl magas alkoholja igazán barátságossá, jó ívásúvá teszi ezt a bort. A garaton legördülve hosszú ásványos, zöldes, citrusos korttyal búcsúzik.

Kéknyelű-Budai zöld 2016
Erre a borra az a jellemző, hogy a két fajta nagyon harmonikusan működik együtt. Mindegyikből a legjobb karakterek jellemzik a tételt. Illatában egy kissé visszafogott, de enyhe fehér gyümölcsösség, virágos és sós ásványos jegyek mutatkoznak. Ízében már inkább a kellemesen lágy ásványosság, sósság a meghatározók. Egy komplex, jól iható, baráti beszélgetésekre kiválóan megfelelő tétel került a poharamba. Erre a borra összességében egy a meghatározó- ez egy somlai.

Ez a kóstoló egy újabb lépés volt számomra a somlói úton, a megértés és élmény felé.
A következő lépés és boros élménybeszámolóm:
Somló 5+, egyben –5 év <2014, avagy Somlói borvidék muzeális borait kóstoltunk autentikus szervezésben

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá