2019. júl 09.

Ábrahám Bor, Richter Ambrus Trió, Fill the Winebox

írta: László Vágó
Ábrahám Bor, Richter Ambrus Trió, Fill the Winebox

Bor, mámor… Bényére készülés Erdőbényei borokkal és borászokkal

Egy titok, amit nem is titkolok. Tervezem, hogy ott leszek az idei Bor, mámor.. Bénye eseményen. Már korábban elkezdtem a felkészülést és az ismerkedést a bényei borokkal, hogy Erdőbényén már tudjam hova kell mennem és kit kell feltétlenül meglátogatnom. Persze erről majd beszámolók.
Az első felkészülési lépésem a Gasztro Sopron Bortúra volt, ahol Rácz Erika, Sanzon Tokaj borait kóstolhattam két a Habzó 2018 és Furmint 2015 tételeket kóstolhattuk.

A következő lépés egy különleges kóstoló volt A Rány aranya – vertikális kóstoló az erdőbényei Rány dűlő boraiból. Ezen az eseményen több erdőbényei borász mutatta be borait. Emellett egy jó hangulatú beszélgetést is folytathattunk a borászokkal Szabó Edit újságíró, Borsmenta főszerkesztője vezetésével.

img_3880_20.jpg

Lássuk az edzőtársakat abc sorrendben – Csite Norbert Csite Pince, Dávid Rémusz Budaházy-Fekete Kúria, Homonna Attila Homonna Szőlőbirtok, Jakab Zoltán Jakab Pince, Nagy Zsolt Préselő Borház, Rácz Erika Sanzon Tokaj.
A borász-edzők legális doppingszerei a kóstolás sorrendjében.
Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2017, Budaházy-Fekete Kúria Christmann Hárslevelű 2017, Homonna Attila Rány Furmint 2017, Sanzon Tokaj Rány Furmint 2016, Jakab Pince Rány Furmint 2016, Budaházy-Fekete Kúria Furmint 2016, Préselő Pincészet Furmint 2014,
Préselő Pincészet Furmint 2013, Jakab Pince Furmint-Hárs 2012, Csite Pince Rány Édes Szamorodni 2017, Csite Pince Száraz Szamorodni 2013.
Mindegyik tétel nagyon szép, hibátlan és magas minőségű volt. A élményeimről és kedvenceimről hamarosan beszámolók.

A felkészülésem következő lépése egy viszonylag új (számomra teljesen) boros hely volt a Fill the Winebox Borbár. Itt egy igazi Bor, mámor… Bénye eseményre került sor, Ábrahám Pince (Erdőbénye) kóstoló & Richter Ambrus Trió jazz in the Box. A Fill the Winebox Borbárt 2018 októberében nyílt meg a Ferencváros felújított részén, a Ferenc téren. Koncepciója szerint főleg külföldi, portugál és spanyol borokkal várja a borbarátokat. Annak köszönhetően, hogy igyekeznek közvetlenül a pincészetekből beszerezni a forgalmazott boraikat, nagyon jó ár/érték arányt tudtak kialakítani. Újabban bővítik magyar bor kínálatukat. Ennek a törekvésnek a részeként hívták meg Péter Róbertet az Ábrahám Pince borászát Erdőbényéről, persze boraival együtt.

A pincészetet Ábrahám Enikő párjával Péter Róberttel vezeti. Mind ketten filozófia szakon végeztek. „Megváltásként szakadt a nyakukba” a családi pince, melyet 2006-ban vették át. Az Ábrahám Pince ökológiai szőlőművelést és borkészítést folytat. Összességében kb. 9 hektáron gazdálkodnak, melynek egy része családi örökség. Ahogy feldolgozó pince is Erdőbényén. A szőlők egy részét bérbe adják és nem maguk művelik. Vannak területeik Erdőbényén a Palánkos, a Kakasok és a Diókút dűlőkben. Ezeken kívül rendelkeznek szőlőterületekkel a Hosszúhegy, a Lapis, a Gyertyános dűlőkben is. Minden szőlészeti és borászati munkát maguk ill. baráti segítséggel végeznek. Alapvetően furminttal foglalkoznak, a Palánkos dűlőben van hárslevelű területük is. Róbert szívesen kísérletezne más fajtákkal is. Ezek azonban még a jövő tervei. A borokat dűlőszelektáltan készítik és főleg acéltartályt használnak az erjesztéshez és érleléshez is. Jelenleg van 10 2-3 éves hordójuk is a magyar Kádár Hungary-tól, az osztrák Stockingertől és egy francia cégtől.
Róbert szerint a tisztább borokat jobb elkészíteni acéltartályban és új hordóban. Az éves termelésük kb. 5-6000 palack, melynek többségét a pincében sikerül eladni.

Szép, korrekt tételeket kóstoltunk. Igazán érdekes volt összehasonlítani a különböző dűlők azonos évjáratú borait. Az alábbi borsort kóstoltuk.
Diókút 2018
Kakasok 2018
Kőleves 2017
Reserve 2017
Tandem Tweed 2018 késői szüret
Édes Szamorodni 2017

Richter Ambrus trió nagyszerű jazz koncertet varázsolt a borozáshoz. Ahogy egyre előrébb jutottunk borsorban, ők és mi is, annál izgalmasabb improvizációkat hallhattunk. A trió tagjai Richter Ambrus dob, Kosztolánszki Dominik szaxofon, Kovács Zoltán bőgő.

Talán ennyi felkészülés elég lesz. Ha valakinek van javaslata, köszönettel fogadom!

A következő alkalommal a Gasztro Sopron Bortúra élményeimről számolok be.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Szólj hozzá