2019. sze 10.

Major Brand, avagy a tarcali borász egyedi útja

írta: László Vágó
Major Brand, avagy a tarcali borász egyedi útja

Majoros László célja Tokaji dicsőségének helyreállítása

Ember a bor mögött, aki nemcsak egyedi tokaji borokat akar készíteni, de sokat dolgozik Tarcalért és az egész borvidékért. Nem titkolja, munkájával szeretné elérni a Tokaji borvidék és a tokaji bor újra pozicionálását és dicsőségének helyreállítását.
Amikor részt vettem a Tarcali Bűbájos Tavasz Hétvége programon, sikerült nagyon sok érdekes, izgalmas boros, kulturális, gasztro, emberi és borbaráti élményt begyűjtenem. Több tarcali borászat borát sikerült megkóstolnom és élveznem.
Az egész hétvége nagyszerűen sikerült, melyekről már korábban megírtam élménybeszámolómat, melyeket az alábbi linkeken olvashattok. 
MYRTUS nem bor, hanem pincészet és virág;
Bor és gasztro élmények a Kikelet Pincében, à la Stéphanie;
Tarcal Brand élharcosa a Basilicus Borkultúra Központ és a nagykövete Kanczler András a tarcali lokálpatrióta Tokajból; 
Orosz ízek már a tarcali KERN konyhában vannak a tarcali KERN bor kíséretében

Sajnos Tarcal, egyik ikonikus borászát, nem sikerült időhiányában felkeresnem. Ezt a hiányosságot pótolhattam bizonyos mértékig a Borbázis Borkereskedés által szervezett Majoros László kóstolójával. Így most beszámolók a Tarcali Bűbájos „pót”élményemről a Major Brand segítségével.
Majoros Birtok egy családi borászat, mely Tarcalon kb. 6 hektáron 5 különböző dűlőben gazdálkodik. A pincészet szőlőterületei a Vinnai-dűlőben, a Kövesd/Nagy Kövesd-dűlőben, az Előhegy-dűlőben, az Agyag-dűlőben és a Deák-dűlő helyezkednek el. Van még egy nem egész hektár, mely betelepítésre vár. Majoros László a gazdaság teljes vertikumában törekszik a természetességre. Ezt úgy igyekszik megvalósítani, hogy a szőlészeti és borászati tevékenység mindegyik fázisában aktívan részt vesz. Kezdve a zöld munkától a borkészítésig. Mivel családjuk 3 generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, már gyerekkorától kezdve ebben a világban él. Így látja a nehézségeket, a sikereket és a feladatokat is. Azt vallja – „Boros gazdaként lehet élni az eredmények biztosította javakkal, de akkor is hajnal 4 órakor indulni kell a szőlőbe”. Munkájában törekszik a természetességre és minél kevésbe beavatkozni a természeti folyamatokba. Egyre több természetes és bio anyagot használ. A birtokon nincsenek gyom- és rovarölő szerek, sem műtrágya. Törekszik a biodinamikus gazdálkodás felé. Főleg öreg tőkéken termeszti a szőlőt, melyekből a borait készíti.
Majoros László kalandos, kacskaringós úton jutott el a Majoros Birtokhoz és a Major Brand-hez. Azonban mindig hű maradt Tokaj-hegyaljához. Hiszen életének főbb mérföldkövei a borvidékhez kapcsolódnak. Neves tokaji borászoktól tanult és kiváló borászatoknál dolgozott. A tanulmányi éveken kívül volt egy kis kitérője Budapesten is. Dolgozott néhány évet a Magyar Borok Házában a Budai Várban. Szép emlékei vannak erről az időről és saját bevallása szerint sokat is tanult. Ennek egyik eredménye lett az általa felépített Tokajicum Borház. Az itt megtörtént tulajdonos váltás után, döntött a saját Majoros Birtok létrehozásáról. Az első, saját Majoros borát 2009-ben készítette el és hozta fogalomba. László a Majoros bor lényegének, az olyan tokaji borok készítését tartja, melyek jól fogyaszthatók, könnyen érthetők és akár a hétköznapok számára is készülnek. Ez utóbbihoz a sárgamuskotályt tartja a legmegfelelőbbnek. Azt mondja, hogy „a rosé pozícióba Tokajban a sárgamuskotályból készült borok kerülhetnek”. A fiatalok kulturált borfogyasztásra nevelésének nagyon jó eszközének tartja. Szinte már rutin szerűen minden évben kipróbál valami újat, lelkes kísérletező. Jellemző rá a kreatív jelző. A következő terve, újítása egy panzió nyitása Tarcal fő utcáján. A helyet már kiszemelte, a megvalósításon még dolgozik.

Birtok borát a Tokaj Dry cuvéejét furmintból és hárslevelűből készíti. Ennek az ötletéből született meg a Tarcal Bor, melyet először 2017-ban készített el 9 tarcali borász a 2016-s évjáratból és azóta minden évben elkészítik.
A Major Brand az Agyagos-dűlőből szüretelt dűlőszelektáltan készített furmint, melyből maximum 1000 palack készül. Készül Major Brand Aszú is.
Majoros László komoly borsorral mutatkozott be.
Muscat Blanc 2018 száraz
Evvel a sárgamuskotályból készült borral igazolva látszik Majoros László elve a jó ívású, jól érthető, fiatalos, társasági borra.
Értékelésem: 7+
Deák Furmint 2015 száraz
Ez a bor a Deák-dűlő, 40 éves tőkéiről szüretelt furmintból készült. A „kora ellenére” ez is egy jól iható nedű, vastag testtel és közepesen hosszú gyümölcsös és furmintos kesernyés lecsengéssel, korttyal.
Értékelésem: 7++
Agyag Furmint 2015 száraz
Ez a tétel egy a Major Brand-be tartozó furmint az Agyagos-dűlőből. Egy nagyon szép, komplex nedű és a gyümölcsös – birs, körte, fehérhúsú barack – aromák jellemzik. Illatában egy kis szénaillat is megjelenik, mellette enyhe marcipán és diós illatokat is felfedeztem. Ízében az összhang, a lágy krémesség, gyümölcsösség dominál. Ez a bor is beleillik a „jó ívású Majoros” filozófiába. Érdemes lesz később visszakóstolni, mert nagy potenciállal bír.
Értékelésem: 8+
Tarcal Birtokbor 2018 száraz
Furmint és hárslevelű házasítás. László jól érezte, nagyszerű kiegészítő hárslevelű. Fantasztikus összhangban vannak. Mindegyik hozza a saját formáját és együtt elbűvölök.
Értékelésem: 8
Desszert Cuvée 2016 félédes
A házasítás 32% hárslevelűből, 32% furmintból, 12% zétából, a maradék kabarból és kövérszőlőből tevődik össze. A furmint a domináns, de a többiek sem bújnak el és harmonikussá teszik ezt kedves bort.
Értékelésem: 7+
Száraz Szamorodni 2013
Bevallom az utóbbi időben nagyon megkedveltem a száraz szamorodnikat. Ez a tétel sem kivétel. Kortyolva diós, mandulás aromák töltik meg a szájat. A magas alkohol sem okoz élvezeti problémát.
Édes Szamorodni 2013
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Ezt a tételt kézzel válogatott szőlőből készült. Ízében az érett gyümölcsök, a birs és az egres jellemzik.
Értékelésem: 9+
"Blanka" Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008
Ez a nagyszerű aszú Majoros László kislányáról kapta a nevét, aki ebben az évben született. Ebből a tételből csak kb. 800 palack készült. Mondhatjuk ez egy érett évjárat és fantasztikus nedű. Ízében az érett, lekváros gyümölcs aromák mellett megjelennek a medvecukor ízei is. Beltartalma megegyezik egy aszú eszenciájéval.
Értékelésem: 10

A BorYssza Krónika értékelési rendszerének leírása itt érhető el. mely alapján pontozásra kerültek a borok.

Mikor legközelebb Tarcalon járok, pl. a jövő évi Bűbájos Hétvégén, remélhetőleg már lehet szobát foglalni a Majoros Fogadóban. A következő látogatásomkor ki nem hagyom a Majoros Pincészet meglátogatását és borainak kóstolását.

Következő (jövő hét kedd) boros élménybeszámoló: Grúz Chigogidze Borászat bemutatkozása és borainak kóstolója

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá