2019. sze 24.

Bor, Klezmer, Mád

írta: László Vágó
Bor, Klezmer, Mád

Hegedűs a háztetőn dala Fegya és Dunai Tamás egyedi előadásában

Az idei Bor, mámor, Bénye eseményeire tartva egy kis kitérőt tettünk a Zempléni Fesztiválra, Mádra. A csodálatosan felújított Mádi Zsinagógában két rendkívüli művész előadásában hallgattuk meg, több nagyszerű klezmer mű, mellett a Hegedűs a háztetőn musical legismertebb dalát a Ha én gazdag lennék… .  Az autentikus hely csak fokozta az élményt.

A művész páros, Fegya, azaz Jávori Ferenc és Dunai Tamás adta elő a musical irodalom kitűnő darabját. „Mellékesen” még énekelte is a dalt. Nem vagyok ebben igazán szakértő, de a lehetőségekből maximális élményt és sikert tudtak kihozni.

Dunai Tamás elmondta, hogy igaz Ha én gazdag … a legismertebb dala a musicalnek, de szerinte nem a legkiemelkedőbb darabja. A „közönség uszájába” kerülve mégis ezt részt mutatják be. A művészek mindössze három féle hangszert használtak. Fegya szintetizátoron játszott, Dunai Tamás énekelt és szaxofonon zenélt.

Az alábbi felvételen hallható Fegya és Dunai Tamás fantasztikus előadása a csodálatos Mádi Zsinagógában.

Mikor megérkeztünk Erdőbényére a Bor, mámor, Bénye esemény 0 napján kicsit körülnéztünk, tájékozódtunk. Estefelé meg elmentünk kóstolni a résztvevő borászatok közös kóstolójára és jótékonysági borvásárra, ahol elkezdtük az ismerkedést az Erdőbényei nedűkkel.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá