2020. már 10.

Whisky-s utazás Európától Japánig

írta: László Vágó
Whisky-s utazás Európától Japánig

Bevezető kirándulásom a whisky világába

A magyar párlatot, a pálinkát, nem feledve úgy gondoltam szélesíteni kell látókörömet ezen a téren is. Ezért részt vettem egy rövid alapozó kurzuson GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar kóstoló termében, ahol megismerkedhettem a whisky főbb kategóriáival, történetével és készítési technológiájával.
A Kalina Kádárműhely látogatása során megtudtam Kalina Gábortól, hogy ők is készítenek és szállítanak hordókat whisky főzdéknek az Egyesült Államokba. A whisky-s hordók dongáit speciális módon kezelik, nútokat marnak beléjük. Evvel biztosítják a hordó whiskyvel érintkező felületének megtöbbszörözését. Ez a bornál nem működik, mert a kivájt résekbe lerakodik a borkő, ami nagyon nehezen eltávolítható.

A whisky ízének 3 összetevője van a gabona, a jó minőségű víz és a hordó.
Whisky-t készítenek árpából, kukoricából, rozsból és búzából is. A legtöbb azonban árpából ill. az  árpából pörkölt malátából készül. A whisky főzdék általában vásárolják az árpát és azt pörkölik. Van néhány prémium minőséget előállító gyártó, melyeknek saját vagy egy meghatározott termőterületről szerzik be az árpát.

03img_1378_20_1.jpg

Az malátát és a gabonákat durvára megőrlik és beáztatják. Ezt használják fel a lepárláskor.
A lepárlási folyamatra főként két technológiát alkalmaznak, az egyik a rézüstös és a másik az oszlopos lepárlás. Ehhez természetesen megfelelő berendezések kellenek. A technológiában használnak két-, három-, négyszeres lepárlást. Ezek is mind más és más karaktert adnak az elkészült italnak, megkülönböztetik a főzdéket.
Az érlelési folyamat határozza meg az ital íz karaktereit. Az érlelésre használt hordó kérdése itt is elég bonyolult és jelentős befolyásoló hatása van. A whisky érlelésére igénybe vesznek használt boros, sherry-s, ami szintén egy spanyol eredetű borkészítési technológia, hordókat. Az USA-ban a Bourbon whisky tárolására csak új tölgyfa hordókat lehet használni.
A folyamat következő lépése a keverés (blending), evvel is tudják biztosítani egy-egy márka és whisky brand egyedi és megismételhető ízvilágát. A keverő mesterek nagyon kifinomult illat és íz érzékeléssel rendelkeznek. Ezek a szakemberek a whisky főzdék egyik legértékesebb „vagyontárgyai”.
Fontos az évjárat kérdése. A whisky-nél a kort a blending legfiatalabb összetevője határozza meg. Vannak olyan gyártók és brand-k, melyek meghatározzák a palackba kerülő italok minimum korát.

Az ismerkedést természetesen nem szárazon ültük végig. Kóstoltunk 6 különböző whisky-t. A kóstolósorban volt ír, japán, Kentucky Bourbon, skót ital is.

Amit megtudtam, az csak egy nagyon kicsi része a whisky világnak. Nem lettem szakértő és egyenlőre maradok a bornál, de a tapasztalatokat gyűjtését igyekszem továbbfolytatni. Azt azért sikerült belátnom, hogy a whisky egy igazán figyelemre méltó ital.

Magyar pálinkát inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László                                                     
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá