2020. jún 07.

RÁNY újra Budapesten, „örömborozás” a Sanzon Tokajjal

írta: László Vágó
RÁNY újra Budapesten, „örömborozás” a Sanzon Tokajjal

Rácz Erika (Sanzon Tokaj) Baráti Kör

Mi, mint Rácz Erika rajongók és borainak kedvelői a maradék kis járványra fittyet hányva összegyűltünk egy Sanzon Tokaj Rány kóstolóra a Borganikában.

Most az jönne, hogy leírom Erika történetét, útját a borkészítéshez, mit jelent neki a bor, mit hogy csinál. Azt gondolom, hogy ezt már sokan hallották és ismerik. Akik mégsem, elnézést, de most nem lesz. De azért, ha valakinek ilyen rész nélkül nem teljes az élmény, jó szívvel ajánlom a Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője, a beszélgetését Erikával ezen a linken. Edit szintén itt volt velünk ezen az „örömborozáson”.
A zenészektől „szereztem” az „örömzenélést” fogalmat és tartalmát, egy kicsit aktualizálva.

Mitől lett örömborozás?
Attól, hogy mindenki ismeri és kedveli Erikát és a borait is. Erika sugárzó egyénisége, öröme és elhivatottsága, ahogy a borairól beszél. Mindnyájan örültünk, hogy kiszabadultunk a zártságból és az „új szabadság” ilyen jó társaságban és ilyen fantasztikus borokkal indul. A Rány dűlő értékeit tükröző nedűk kóstolása. Mindenki nyíltan és őszintén nyilvánított véleményt. Nem mindig értettünk egyet, de nagyon jól szórakoztunk. Pancsovay Zita, a Borganika séfje borok mellé, nem klasszikus, mégis fantasztikus, pont oda illő ételeket tálalt elénk. Így a bor- és ételpárosítás öröme is „megvolt” és nem is akármilyen szinten. Ott volt még velünk Ripka Gergely, a Tokaj Guide szerzője és próbált nagyon hivatalos és tényszerű lenne. Az örömbe még ez is belefért. Gergely elmondta, hogy ő nagy csodálója Tokaj-hegyaljának, minden ott tevékenykedő nagyszerű embernek – borásznak, kádárnak, vendéglátónak, stb.. Célja, hogy azt az örömöt, amit neki Tokaj-hegyalja nyújt, minél több embernek továbbadja.

Most térjünk az örömborozás fő attrakciójához, a borokhoz a Rány és egyéb dűlőkből, ami egyben egy mini vertikális kóstoló is volt. Ami számomra külön öröm, mert nagy rajongója vagyok a több évjáratot átfogó borozásnak.
Az összes kóstolt tétel igazán hibátlan, minőségi ital volt.

Erika és Gergő egy pohár Sanzon Tokaj Habzóborral fogadott. Ez furmint szőlőfajtából készült. Kellemes, apró, csiklandozó buborék igazán jó ívásúvá és üdítővé tették ezt a welcome drink-t.
1. SELECTION Furmint 2017
Mind illatában, mind ízében az ásványosság dominál, kevés gyümölcsösséggel megfejelve. A magas alkohol mutatja magát, de nem zavaróan. A maradék cukor és a harmonikus sav együtt igazán jól kiegészítik és támogatják egymást. Egy komplex, vastag, kiegyensúlyozott bor került a pohárba.
ÉRTÉKELÉS: 6+

2. SELECTION Furmint 2018
Ennél a fiatalabb tételnél jobban érződnek a gyümölcsös aromák. Nekem ez inkább lágyabb harmonikusabb benyomást keltette. A magasabb alkohol és a maradék cukor itt sem okozott problémát. A szép savgerinc, igazán vibrálóvá tette ezt a bort.
ÉRTÉKELÉS: 7

3. R Á N Y Furmint 2015
Ezt a tételt most kóstoltam először. Egy szikár, hűvös bor, melyre inkább a mineralitás és sósság jellemző. Ezek a Rány dűlő terroir jellegei. Azonban az enyhe gyümölcsös aromák ott mutatják magukat mind illatban, mind ízben. Korának megfelelő érett, kerek bor.
ÉRTÉKELÉS: 7(+)

4. R Á N Y Furmint 2016
Ezt bort, az utóbbi időben, többször is kóstoltam. Érdekes módon a jegyzeteimben a leírások a tételről hasonlóak. Azonban az élményem értékelés nagyon különböző.
Ami minden alkalommal jellemezte a bort, az a terroir jelleg, az ásványosság, a sósság, a komplexitás, az érettség. A hosszú, furmintos, kesernyés lecsengés. Az enyhe, citrusos gyümölcsösség, a körte aromák ott vannak érezhetően, csak mutatják magukat. A viszonylag magas alkohol, számomra egy kicsit zavaróan ott van a borban. Persze lehet, hogy csak az egyéb analitikai összetevők nincsenek teljes harmóniában.
ÉRTÉKELÉS
2019. június 18. Boriroda - RÁNY ARANYA kóstoló: 7
2019. szeptember 11. Van Boris - Sanzon Tokaj borbemutató: 7
2020. június 4. Borganika - SanzonTokaj, variációk a RÁNY dűlőből kóstoló: 6+
Ezek a pontok az adott pillanatban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözi.

5. R Á N Y Furmint 2017
Tömören összefoglalva. A 2017. évjárat számomra nagyon hasonlít a 2015. évire, de frissebb, üdébb, fiatalabb állapotban.
Ezt a tétel kétszer sikerült kóstolnom az elmúlt időben. A két kóstolás ennek a tételnek az esetében inkább kiegyensúlyozott eredményt adott.
ÉRTÉKELÉS
2019. szeptember 11. Van Boris - Sanzon Tokaj borbemutató: 8
2020. június 4. Borganika - SanzonTokaj, variációk a RÁNY dűlőből kóstoló: 7+
Ezek a pontok az adott pillanatban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözi.
Összefoglalásban idézem, mivel nem kaptam engedélyt „plagizálva” ez egyik kóstolótársam gondolatát.
A Rány Furmint 2015 és 2016 olyan, „mintha mostohatestvérek lennének. Érződik bennük a közös, de mégis mások”.
Folytatva az analógiát, szerintem, a Rány Furmint 2015 és 2017 olyanok, mint az (iker)testvérek. Csak hogy az egyik már a felnőtt korba lépett. A másik ugyanolyan csak sokkal fiatalabb, üdébb, virgoncabb.

A következő két tétellel elfogult vagyok, mert bevallom a Tokaj-hegyalján engedélyezett szőlőfajták közül, nekem a hárslevelű a kedvencem.
6. R Á N Y Hárslevelű 2018
Ennél a tételnél, már a RÁNY terroir jelleg mellett a hárslevelű nagyon is dominánsan ott van. Mind ízében, mind illatában a gyümölcsös, virágos aromák jellemzik. Természetesen ott a RÁNY ásványossága, sóssága, de ebben az esetben csak kiegészítő szerep jut neki.
ÉRTÉKELÉS: 6+

7. R Á N Y Hárslevelű 2017
Ezt a hárslevelűt is többször kóstoltam. Ez a nedű mindig nagyszerű képét, formáját mutatja. Beleszagolva a pohárba fantasztikus virágos, gyümölcsös illatok bódítanak el. Az illatokat befogadva az ember önkéntelenül is elmosolyodik és elképzeli, hogy egy csodás jó illatú helyen van. Megkóstolva ezt a csodás italt kerek, gyümölcsös, virágos íz aromák foglalják el a szájunk minden szegletét. Ezt a bort a kedvesség, harmónia, az érettség, a komplexitás jellemzi.
ÉRTÉKELÉS
2019. június 18. Boriroda - RÁNY ARANYA kóstoló: 8+
2020. június 4. Borganika - SanzonTokaj, variációk a RÁNY dűlőből kóstoló: 8
Ezek a pontok az adott pillanatban, helyen, körülményekben számomra nyújtott élményt tükrözi.

8. ASZÚ 2016
Erika Aszúját még hordómintaként is kóstolhattam. Már akkor is nagyon nagy benyomást tett rám.
Ez a fiatal aszúja édes, gyümölcsös, virágos illataival és ízeivel ragad magával. De nem az akácos édesség jelenik meg az illatban és a kortyban, hanem egy óriási rét kinyílt virágainak édessége. Mintha méhecskeként keringenék a mezőn és tobzódnék a virágok mézes illatában és ízében.
Illatában a gyümölcsösség mellett, a diós és marcipános illatok jellemzik. Belekortyolva a pohárba, fantasztikusan jönnek az érett gyümölcsös aromák. A magas cukortartalom mellett a magas sav egy igazán kellemes, az édesség ellenére, kellemesen üde, friss jól iható tétel, de igazi ASZÚ volt a poharunkban.
Fantasztikus élmény.
E nagyszerű nedű mellé talált ki Pancsovay Zita egy ételt, ami meglepő módon egyáltalán nem volt édes. Mégis együtt elképesztő élményt nyújtottak.
ÉRTÉKELÉS
2019. szeptember 11. Van Boris - Sanzon Tokaj borbemutató: 8+
2020. június 4. Borganika - SanzonTokaj, variációk a RÁNY dűlőből kóstoló: 8
                                                                 Borganika, Pancsovay Zita fogásával: 8+          

img_1677_20.jpg


Összességében elmondhatom, hogy az örömborozás érzés az egész estén velem volt és nagyon jól esett.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá