2020. jún 09.

Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

írta: László Vágó
Meghívót hozott a posta, a feladó a Terroir Bükk

Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet helyzetjelentése

A Terroir Bükk, azaz Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesületet kb. 2 éve alapította meg a Bükki borvidék immár országosan is elismert fiatal borászai Borbély Roland (Gallay Kézműves Pince), Hajdu Roland, Sándor Zsolt.
Céljaik kimondva igen egyszerűnek hangzanak – a Bükki borvidék Brand felépítése és a Bükki borvidék méltó elhelyezése Magyarország bortérképén. Azonban ezeknek az „egyszerű” célkitűzéseknek az elérése, megvalósítása már nem a könnyen megoldható feladatok közé tartozik. Szerencsére nem csak hárman voltak, hiszen a szövetséghez 2018. augusztusában további borászatok, borászok is csatlakoztak, a létszám 15 lett. Tavaly decemberben az Egyesületet hivatalossá tették, legalizálták és a tagok száma jelenleg 13. De ők nem babonásak. A Bükki borvidék fiatal generációja rájött, hogy Presser Gábor filmdala „Egyedül nem megy” nagyon is igaz. Annak ellenére tették ezt, hogy a tagok, önállóan, jelentős sikereket értek el.
A címben említett meghívóban a következőket írták:
„Lassan két év telt el azóta, hogy 2018 augusztusában egy felejthetetlen sajtónapot rendeztünk a Bükki Borvidéken. Sok minden történt velünk azóta, így ezúttal kibővült meghívotti körrel szeretnénk az elmúlt időszak eredményeiről és a jövő terveiről beszámolni, valamint lehetőséget adunk egy bükki átfogó borkörképre is, mintegy 60 megkóstolható palackozott forgalmi tétellel. Itt debütál a borvidék első közösségi bormárkája is.”

A tagok közül többüket ismerem és boraikat is nagyon kedvelem. Beszélgettünk a terveikről, elképzeléseikről és a Szövetségről is. Ezért is örültem a meghívásnak a sajtótájékoztatóra.

Az elmúlt években sem ültek a babérjaikon. A borvidék egyik nagyszabású akciója már évek óta az Avasi Borangolás, melyen aktív résztvevő az egyesület tagborászai. A járvány körülmények miatt sem adták meg magukat. Az eredeti időpontban – május 16-n megrendezték on-line módon Borangolás Kanapéfesztivált. Normális fesztiválhoz hűen voltak tematikus programok.

BORBEMUTATÓ – borkisokos Vörös Attilával

BORCSEVEJ, avagy Édes élet, édes borok volt több vendég részvételével:
- Rácz Erika, Sanzon Tokaj Pincészet
- Zsírai Kata, Zsírai Pincészet
- Aranyosi Péter Múzsa Díjas humorista és Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze beszélgettek a borász hölgyekkel, kóstolták boraikat és szórakoztattak minket és Erikát és Katát.

SÖRÖSÖK BORVACSORÁJA, vacsorázz a Zip’s-vel

BORBARÁTKOZÁS, Egyik issza másik borát!
- Hajdu Roland (Hajdu Rolan Pincészet) x Stettner János (Kristinus Borbirtok)
- Sándor Zsolt (Sándor Zsolt Pincészet) x Kamocsay Ákos (Hilltop)
- Tóth Szabolcs (KT Kézműves Pince) x Maul Zsolt (Maul Zsolt Pincészete)
- Borbély Roland (Gallay Kézműves Pince) x Kovács Attila (Világi Pince, Szlovákia)
- Monostori Balázs (Cardium Borászat) x Bűdi István (Bűdi Borház és Szőlőbirtok)

ZENEI PRODUKCIÓK
-
Jazz Inside koncert
- Szécsi Viki és Vihula Mihajlo koncertje
- Árvai Ildikó és Gajdán Szabolcs Akusztik Duó
- Bíborszél koncert

Én nagyon élveztem az egész estét.

A IX. Avasi Borangolás új dátuma 2020. augusztus 27.- augusztus 29., Miskolc
Kevesen tudják, hogy Miskolcon és környékén jelentős borhagyományok vannak. Erről mindenki személyesen is meggyőződhet augusztus végén.

Az izgalmas élmények, a nagyszerű borászok és a kóstolt fantasztikus bükki borok miatt várom a SZÖVETSÉG az elképzeléseit és a jövőre vonatkozó terveit. Természetesen be fogok számolni minden megismert információról.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!

Szólj hozzá