2020. sze 14.

SZÉK szembe megy(áll) az árral

írta: László Vágó
SZÉK szembe megy(áll) az árral

Újrahangolt székely konyha Budapesten

A pesti gasztronómiában új szereplő foglalta el a helyét ill. SZÉKét.  Budapest vendéglátó palettáján, a hamarosan nyilik a SZÉK Restaurant & Bar Kemenczei Andrea irányításával. Andreát biztosan sokan ismerik az előző általa vezetett étteremből, az Andante Borpatikából. Andrea váltott, újabb megmérettetésre, kihívásra vágyott. Ez lett a SZÉK Restaurant & Bar. Ez egy újra gondolt, a mai kornak és környezetnek megfelelő székely konyhát vivő vendéglátóhely.
Jelenleg a próbaüzem tart, de „megfelelő prioritással” látogatható az étterem. Andrea meghívta a barátokat, a jó ismerősöket, a régi vendégeit tesztelésre. Mi is vállaltuk a „kockázatot” és elmentünk egy próba ebédre. Őszintén mondom, nem értem miért próbaüzem. De én nem értek hozzá, csak élveztem az ízélményeket. A SZÉK nagyon jó és szép helyen van, az Andrássy út közepén a Párizsi Áruház mellett. Kialakítása nem hivalkodó, de igazán kellemes környezetet kínál. A SÉF nagyon érdekes és izgalmas menüsort állított össze. Az étlapra sok ismert, de általa átfogalmazott székely fogás került. A borválaszték szintén impozáns, nem véletlenül kicsit Balla Géza „túlsúllyal”. Azonban nagyon jó magyar tételek is ott vannak a kínálatban. A borlapon szerepel Balla Géza új Brand-je is, a KOLNA borok.
A menü összetétele is elég egyedi. Vannak fogások azoknak, akik komoly tartalmas ebédet vagy vacsorát akarnak fogyasztani. Azonban vannak remek falatok azoknak a turistáknak, a sétálóknak, a színházlátogatóknak, akik szívesen valamit, de elegük van a hamburgerből, a hot-dog-ból és a hasonlókból. A SZÉK-ben megtalálható az újdonság, a székely tapas. Tehát biztosan érdemes ellátogatni a SZÉK Étterembe és helyet foglalni.
Csábításként és étvágygerjesztőként a menünk: Benedek Sauvignon Blanc 2019, Csorba leves, Bőrén sült csirke salátával – Figula Chardonnay 2019, Brassói sertés szűz – Balla Géza Feketeleányka Kolna 2018.

Tesztelésünk eredménye: a SZÉK nyitásra kész! Az értékelő kérdőív 10-s skáláján, az értékelésünk a 10 pont!
Hajrá ANDREA, Hajrá SÉF, hajrá CSAPAT.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá