2014. jan 19.

KultúraLaBor ott volt a Tavaszi Etyeki Pikniken

írta: László Vágó
KultúraLaBor ott volt a Tavaszi Etyeki Pikniken

Szombaton nagyon szép idő volt. Az időjárás kegyes volt az Etyeki Piknikhez. Ezért nagyon sokan eljöttek.

Szerintem a rendezőket és a résztvevő borászatokat is meglepte a tömeg, mely eljött.

P1080554.JPGP1080555.JPG

Sajnos az etyeki bor ünnep valahogy átalakult valamilyen meg nem nevezhető tömeges népünneppé. Ahol a bor, a kulturális lehetőségek, a gasztronómia különlegességek háttérbe szorultak. A legrosszabb az, meg sem tudnám mondani, hogy mivel szemben.

Néhány tapasztalt dolog.

  - a Volán látva az összegyűlt tömeget, indított egy rendkívüli járatot. Gratulálok a rugalmas intézkedéshez

  - egyik helyen egy kosárban csak egy pogácsa maradt, de nem volt szalvéta. Így a vásárló a bor mellé felajánlott     egy tiszta zsebkendőt az eladónak

  - a kiírás szerint egy neves szekszárdi pincészet egy ház pincéjébe költözött. Ez nem baj, csak hogy a                 pincében a világítás pár gyertya világított és semmit nem lehetett látni. Felmerül a kérdés valamit
    leplezni akartak vagy nem volt pénz normális világításra vagy …?!

  - az egyik pincében, ahol a tábla szerint egy neves szomszédos országbeli borász borát lehet kóstolni két             kóstoló asztal állt. Az egyik asztalnál egy magyar borászat kínálta borát. A másik asztalnál a külföldi
    borászt senki sem képviselte. Igaz volt ott néhány a borászra borára utaló boros dobozt. Kérdés az, hogy             elfogyott a bor vagy egyszerűem megelégelte a tömeget. Ez már nem fog kiderülni.
    Azonban a csalódásom elég nagy volt

  - Legszörnyűbb élmény
    Az egyik helyi etyeki borászat pincéjébe betérve sok embert találtunk asztaloknál ülve, borozva. Pontosabban       gondolom ill. feltételezem.
    A boros pultnál egy mosolygós fiatalember(MF) fogadott. Tehát úgy tűnt minden rendben, de ekkor jött a               borfogyasztók rémálma.
    A kölcsönös üdvözlés után az alábbi beszélgetés folyt le közöttünk.
   ÉN: milyen boruk van?
   MF: vörös és fehér és gyümölcsbor (több nagy üveg demizson állt az asztalon)
   ÉN: és milyen borokból van a vörös bor? (azt gondoltam, hogy azt mondja cuvee)
   MF: felsorolt rengeteg vörös bor fajtát, sajnos nem tudom pontosan idézni. Szerintem szinte minden ismert          vörös bor fajtát felsorolt.
   ÉN: ekkor kimenekültem a pincéből

   Szörnyű élmény volt. Tisztára a régi korok borkimérését, kocsmáját, talponállóját idézte a lepukkantabbak            közül. Azt hittem ilyen egy boros rendezvényen nem fordulhat elő.

P1080552.JPG

P1080553.JPG

P1080558.JPG

P1080557.JPG

Abban csak reménykedem, hogy a következő Tavaszi Etyeki Pikniken jobb lesz. A szervezők jobban megbecsülik a résztvevők számát és ennek megfelelően szervezik az eseményt. Erre már vannak technikák. Így a borászok is jobban tudnak felkészülni. Mivel már tavasz lesz és valószínűleg nem ez lesz az egyedüli számottevő esemény és csak azok jönnek el, akik igazán érdeklődnek jó borok iránt.

Találkozunk 2014.április 12-n szombaton Etyeken a Tavaszi Etyeki Pikniken.

Szólj hozzá