KultúraLaBor program az Iván-völgyben a Kadarkatúrán 3.
Idén is, immár 4. alkalommal, került megrendezésre az Iván-völgyi Kadarka túra. Ez alkalommal én is eljutottam az eseményre, Nagyon kíváncsi voltam, nem voltak elvárásaim, nem tudtam mire számítsak. A kadarkatúrázás és a kipihenése után csak azt tudom mondani minden várakozásomat felülmúlta. A szervezők, az Iván-völgyi borászok és vendég borászaik kitűnő időjárást és szervezést, nagyszerű borokat és ételeket biztosítottak számunkra.
Az előző részekben a KultúraLaBor program boros részéről beszéltem.
GASZTRONÓMIA
Heimann Családi Birtok – felvágott tál - sonkák, szalámik, barna kenyér és zöldségek
Fekete Borház – helyben sütött fehér és vörös sült kolbász, kenyér, mustár
Sebestyén Pince – sajttál, paradicsom
Tüske Pince – lecsó
Németh János Pince - szarvas gulyás
BOR
Heimann Családi Birtok, vendég: Koch Borászat, Borota - Hajós Bajai Borvidék
1. Irsai Olivér 2013 Koch Borászat, 2. Kadarka 2013 Koch Borászat, 3. Viognier 2013 Heimann Családi Birtok,
4. Kadarka 2012 Heimann Családi Birtok
Fekete Borház, vendég Gál Lajos Pincészete, Eger
1. Szekszárdi Rosé Cuvée 2013 Fekete Borház, 2. Egerszóláti Olaszrizling 2012 Gál Lajos Pincészet,
3. Szekszárdi Kadarka 2009 Fekete Borház, 4. Kadarka 2012 Gál Lajos Pincészet
Sebestyén Pince, vendég Gere Tamás&Zsolt Pincészete, Villány
1. Comis-Gyöngyöző Rosé 2012 Gere Tamás@Zsolt, 2. Fuxli 2013 Sebestyén Pince, 3. Kadarka 2013 Sebestyén Pince, 4. Kadarka válogatás 2011 Gere Tamás&Zsolt Pincészete
Tüske Pince, vendég Balla Géza Pincészete - Arad-hegyalja, Ménes
1. Rosé cuvée 2013 Ménesi Balla Pincészet, 2. Siller 2013 Tüske Pince, 3. Kadarka 2011 Tüske Pince,
4. Sziklabor Kadarka Ménesi Balla Pincészet 2009
Német János Pincészet, vendég Bott Frigyes Pincészet – Felvidék, Párkány mellett
1. Granum 2013 Bott Frigyes Pincészet, 2. Német Janó Siller 2013 Német János Pincészet, 3. Kadarka 2013 Bott Frigyes Pincészet, 4. Kadarka 2011 Németh János Pincészet
KULTÚRA
Mi már 2014.06.27-n megérkeztünk Szekszárdra, de az első napon nem kadarkatúrát terveztünk. Hanem egy kulturális programot a Babits Mihály Kulturális Központban. Műsoron Vivaldi A négy évszak műve volt. Az előadók Gergely László hegedű, Erdélyi Dániel csemballó és a Pécsi Szimfonietta zenekar. A darab ismert és nagyon népszerű. Igaz nem volt telt ház. Azonban a művészek mindent beleadtak. A lelkes közönség annyiszor visszatapsolta a zenészeket, hogy szinte kétszer játszották el a teljes darabot.
VÁLLALKOZÁS
A 2014. évi Iván-völgyi Kadarkatúra amellett, hogy a résztvevőknek egy kiváló program volt, egyben egy nagyszerű vállalkozás is. Hiszen a sikeres vállalkozás egy vevői igényt elégít, melyből a vállalkozónak és a vevőnek is kölcsönös haszna származik. Azt gondolom a Kadarkatúra egy ilyen vállalkozás. Én most a vevő szempontjából nyilatkozom. Azért remélem a vállalkozó borászatok és rendezők is így gondolják és érzik.
A sikerességet emlegetve nem az anyagi haszonról beszélek első sorban, igaz ebben nem is látok bele.
Azért csinálnék egy becsült, alacsony áru kalkulációt. Persze a feltüntetett árakat csak a tapasztalataim diktálják. Konkrétumot nem tudok. Így néhány költség biztosan kimaradt a kalkulációból, pl. a vendégeket fogadó személyzet bére, ...
A részvételi díj 8 900 Ft
Kapott szolgáltatások becsült ára
- kávé+croisson 700 Ft
- esőkabát 300 Ft
- kóstoló pohár 800 Ft
- Heimann Pince felvágott tál 600 Ft
- Fekete Borpince sült kolbász 600 Ft
- Sebestyén Pince sajttál 600 Ft
- Tüske Pince lecsó 600 Ft
- Németh Pince szarvas gulyás 600 Ft
- ingyenes buszjárat 300 Ft
- kóstolt borok 20x150 Ft 3 000 Ft
Összesen: 8 100 Ft
Becsült nyereség 800 Ft
Összes nyereség 537 fő*800 Ft - 429 600 Ft
Úgy tűnik a rendezvény nem volt igazán nyereséges, pénzügyi szempontból biztosan nem.
Tehát most arról beszéljünk, hogy szerintem miért jó vállalkozás az Iván-völgyi Kadarkatúra.
Azért, mert egy nagyszerű programot nyújt közel hatszáz embernek. Az esemény nagyszerű propagandája a magyar borkultúrának, a Szekszárdi borvidéknek és ezen belül Iván-völgynek, és a nagyszerű magyar boroknak. Az eseményen résztvevő pincészetek borászai több helyen is személyesen fogadták a kadarkatúrázókat. Több borászatban a pincét, a hordókat, a tartályokat is meg lehetett nézni.
. A szervezés tökéletes volt. Minden állomáson, amikor megjelentünk nagyon kedvesen fogadtak minket, hozták a finom falatokat és a borokat. És mindenhol volt hely is, ahol el lehet fogyasztani a finom falatokat és a hozzájuk harmonizáló borokat. A borokról sok érdekességet is megtudhattunk az értő munkatársaktól. erről részletek az alábbi linkeken.
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/07/02/kadarkaturaztunk_szekszardi_ivan-volgyi_magaslatain
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/07/12/kadarkaturaztunk_szekszardi_ivan-volgyi_magaslatain_683
A fenti becsült kalkulációból kiderült és az én érzésem szerint a rendezvény max. 0 szaldós, nem nyereséges. Remélem, hogy a borászatoknak nem okoztunk túl nagy veszteséget. Abban is reménykedem, hogy abból a rengeteg pénzből, melyet az állam az agrár- és konkrétan a bormarketingre szánt a rendezvény is kapott. Mert megérdemlik.
És azért is, mert ez a rendezvény a bormarketing nagyszerű példája, vagyis
CSAK ITT, CSAK MOST, CSAK ÖNNEK (nekem) MINDEN AZ IVÁN-VÖLGYI ÉS A VENDGÉPINCÉSZETEK KADARKÁIRÓL ÉS MÁS BORAIRÓL!!!
Ez az esemény már több éves hagyománnyal rendelkezik. Kívánom a rendezőknek, a borászoknak, a borkedvelőknek, hogy még sok-sok évig sikerüljön megrendezni ezt a nagyszerű eseményt mindenki legnagyobb örömére.
GRATULÁLOK!!! KÖSZÖNÖM!!!
Vágó László