2016. máj 17.

BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

írta: László Vágó
BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

HARASZTY PINCÉSZET BORAI A BORKLUBBAN

A Pünkösdi hétvége boros eseményekben gazdag kínálatot kínált. Azonban az időjárás közbeszólt és az eső elmosta a kültéri programokat. A Borklub 13.-n pénteken tartotta az aktuális rendezvényét. Az időjárás már ekkor is megkezdte a „kellemetlenkedést”, de azért produkált valami szépet is.

Népes társaság jött össze az etyeki Haraszty Pince borainak kóstolására. Szalay Gyula megint kitett magáért Pázmányi Dániel meghívásával. Dániel azt is elmondta, hogy mi motiválta a meghívás elfogadásában. Gyerekkora egy részét Budafokon a Dézsmaszedő utcában, ahol a Borklub is van, töltötte. Vagyis hazajött nosztalgiázni. Hallottunk a pincészet történelméről és a tervezett jövőjéről is. A borászatot 1996-ban alapították. Az első teljes szüret 2003-ban volt Etyeken az Öreghegy dűlőn 10 ha-n. A birtok építészeti kialakítása 2006-ban fejeződött be. A pincéhez tartozó étterem 2007-ben nyílt meg. Tavaly kb. 120.000 palack bor készült a saját szüretelésű és a felvásárolt szőlőből. Jövőre 190.000 palack készítését tervezik. A saját szőlő területet növelték, melynek a betelepítése elkezdődött és ez kb. egy 10 éves projekt lesz. A pincészetnek vannak tulajdonosi és szakmai kapcsolatai Argentinában és Kaliforniában is.

bor_logo.jpg
BOR

A következő tételeket kóstoltuk.

  1. Sauvignon Blanc 2014
    Egy kellemes, minőségi bor jellegzetes sauvignon blanc jegyekkel. Komplex tétel, melynek összetevői harmonizálnak. Számomra kicsit sava túl hangsúlyos. Ettől még igazán kedveltem.
  2. Sauvignon Blanc 2015
    Ez a tétel nagyon intenzív illat aromákkal lopta be magát az orromba. Ízében enyhébb intenzitású. Fiatalsága ellenére igazán kellemes bort kóstolhattunk. Igazán megkóstolnám pár év múlva is ezt a tételt, mert úgy éreztem, hogy jelentős potenciállal rendelkezik.
  3. Pinot Noir Rosé 2015 - ez volt a kedvencem a kóstolón
    Illatában is már pinot noir fajta jelleges intenzív aromák voltak érezhetők. Ízében is minden ott volt, ami elvárható egy pinot noir-tól. Frissessége mellett már igen komplex, harmonikus bor került a poharunkba.
    Csak egy hiba volt, nekem már csak egy palack jutott vásárlásra.

A következő tételeket csak felsorolom. Mindegyik magas minőségű, de szerintem nem kiemelkedő bor volt.

  1. Öreghegy 2013 cuvée – szürkebarát, chardonnay, királyleányka, zenit
  2. Chardonnay 2013 (barrique)
  3. Pinot Noir 2014 Öreghegy
  4. Fantastico Malbec 2010 (Mendosa, Argentina) - Malbec 65%, Cabernet Sauvignon 25%, Merlot 10%
    Nagyon szép mély bíbor színű bor. Mind illatában, mind ízében nagyon harmonikus, komplex tétel. Egy különlegesség. Ízében már megjelentek a másodlagos íz jegyek is, mely igazán nagy előnyére vált a bornak. Kortyoláskor éreztem érett fekete gyümölcsöket, sőt már aszalványokat is. Az ízben ott kukucskált már a lekvárosság, a csoki íze, a fűszerek. Kellemes krémességben ötvöződtek ezek a fantasztikus íz aromák. Igazán egy érett, elegáns bort kóstolhattunk.
  5. Tantara Syrah 2010 (Kalifornia)
    Ez a tétel is nagyon tetszett. Nem igazán akarnám elemezni. Inkább csak azt mondom, hogy ez a Syrah belopta magát a szívembe és a torkomba komplexitásával, érettségével és eleganciájával. Köszönöm, hogy kóstolhattam.

Sajnos az Etyeki Borangolóra az időjárás miatt nem jutottunk el. Megfutamodtunk az eső elől. Azért jó, hogy legalább a Budafoki Borklubban kóstolhattunk etyeki borokat.

Egészségünkre!!!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá