2016. júl 12.

SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

írta: László Vágó
SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

INIESTA NÉV BORBAN IS JÓL CSENG

Az elmúlt hetekben Európa lakósainak nagy része foci lázban égett. Én is követtem az eseményeket és eredményeket, de azért engem nem ragadott el a futball hév. Ezért felemás érzéssel fogadtam a Budafoki Borklub meghívását a „Spanyol borkóstoló a Futball EB jegyében” eseményre. Miután Szalai Gyula sommelier-vel, a Borklub alapítójával és vezetőjével tisztáztuk, hogy az aktuális is hagyományosan a borról szól és nem a fociról, mégis a részvétel mellett döntöttem. És nem bántam meg. Sőt…!!!

Most nézzük az esemény összetevőit.

1. Andrés Iniesta futballista, aki arról híres - annak ellenére, hogy kitűnő labdarúgó nincsenek star allűrjei. Pep Guardiola a következőket írta róla:
„Nem festi be a haját, nem balhézik, nem visel fülbevalót, még tetoválása sincs. Talán pont ezért beszélnek róla kevesebbet, de higgyék el nekem, Ő a legjobb!”
Miért is?!
- 2010-es Világbajnokságig döntő, holland - spanyol dönt. Rendes játékidő 0-0. A
            hosszabbítás 116. percében Andrés Iniesta bombagóljával a Spanyol válogatott
            megszerezte a Világbajnoki győzelmet.
            - többszörös Bajnokok Ligája cím birtokosa
            - kétszeres Európa Bajnok

2. Bodega Iniesta-ban (http://bodegainiesta.es/en/) Andrés Iniesta családja, apai és anyai ágon is generációk óta foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, Spanyolország Legnagyobb borvidékén, Lamanchella körzetében. 
Az alábbi képek az Bodega Iniesta honlapjáról vannak.

3. Bodega Iniesta borsora
a.) Corazon Loco Blanco 2015 fehér száraz cuveé
60% Sauvignon Blanc, 40% Verdejo

b.) Finca el Caril Blanco 2012 fehér száraz cuveé
67% Macabeo, 33% Chardonnay

c.) Corazon Loco Rosado 2015

100% Bobal
A tétel egy csak Spanyolországban őshonos és termesztett szőlőfajtából a Bobal-ból készült. Ez egy nagyszerűen elkészített rosé. Nem kiemelkedő bor, de amit egy rosénak tudnia kell, abban tökéletes. Az első illat és korty után nagyon intenzív aromák érződnek az érzékszerveinkben. Intenzitásában és aromáiban kicsit a sauvignon blanc-ra hajaz. Magyarországon ilyen intenzív aromákat adó vörös szőlő alig van. Aromáiban a gyümölcsök dominálnak, a piros fajták mellett a citrusok is megjelennek. A gyümölcsök kavalkádja igazán kellemes, jól iható, társasági, beszélgetős bort eredményez. Könnyen csúszik annak ellenére, hogy alkoholja 12,5%. Komplex és harmonikus bor mindennapi fogyasztásra.

d.) Corazon Loco Tinto 2014 száraz vörös cuveé
50% Tempranillo, 50% Syrah

e.) Finca el Carril Hechicéro 2010 száraz vörös cuvée
40% Syrah, 30% Petit Verdot, 20% Tempranillo, 10% Cabernet Franc
A borsorból nekem ez volt a kedvencem.
A tétel 12 hónapos francia tölgyfahordós, továbbá 12 hónapos pincében történt palackos érlelés után került forgalomba. A bor aranyérmet nyert a Concours Mondial de Bruxelles 2013-n és a Penin Guide szerint 91 pontos
Egy kitűnő elegáns és komplex bor. Megjelentek benne kellemes krémes, csokis, édes fűszeres és aszalványos - aszalt szilva dominanciájával – aromák. A magas alkohol teljesen harmonizált a szép savszerkezettel. Tanninja, mely az összetevőkkel nagyon harmonikus, kellemes élvezetet nyújtott.

f.) Corazon Loco Prémium 2010 száraz vörös cuveé
40% Syrah, 30% Petit Verdot, 30% Cabernet Sauvignon

Én nem ismerem Andre Iniesta foci kvalitásait, de az Iniesta Pincészet borairól csak felsőfokon lehet beszélni.

4. Erdélyi György előadóművész irodalmi szemelvényei a borról

5. A borokhoz párosított falatkák

Gyula köszönöm, hogy nem kellett focit nézni és "beérhettük csak" a kiváló borok élvezetével.

Egészségünkre!

Vágó László
http://bor-vallalkozás.blog.hu
043 Vágó László (3).jpg



 

Szólj hozzá