2017. feb 14.

Csobánc-hegyi vacsora balatoni rizlingekkel

írta: László Vágó
Csobánc-hegyi vacsora balatoni rizlingekkel

Borbarangoló vacsora a VILLATOLNAY Borházban


Olvastam a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület felhívását: (http://bit.ly/2kDzawM

„Kóstold meg a badacsonyi borászok pincéiben őrzött legzamatosabb borokat, melyekhez kiváló minőségű ételeket, ínycsiklandó falatokat kínálnak a Borbarangolás keretében szombat esténként, …”

Hallgattam rájuk, felkerekedtünk és február 4-n elmentünk a VillaTolnay Borházba (http://www.villatolnay.hu/).

Bevallom őszintén a fő motiváció ismét a rizling volt, a Rajnai Rizling.  A VillaTolnay Bor és Vendégház a nagyon szépen felújított Tolnay Klári színésznő villájában került kialakításra. Mind az épület, mind a környezet nagyon szép.

gasztro05.jpg
VACSORA


Az est a vacsorával indult, melyet természetesen a ház borai kísértek. Nagy László borásztól sokat megtudtunk a birtokról, a borászatról és az ő borkészítési elveiről. A vacsora igazi családi vállalkozás volt. Nagy László borásztól kaptuk a borokat. Az ételeket Bea asszony és Laci nővére készítette. Nagy Laci idősebbik lánya, aki vendéglátást tanul, szolgálta fel az ételeket. Esti programként 18 fő választotta a VillaTolnay borvacsoráját. Szerintem nagyon jól döntöttünk. A következő ételsort kaptuk.
Előétel: velő konfitált fokhagymával
Leves: fácáneszencia leves (sajnos ezt elfelejtettem fényképezni)
Meglepetés: sonkás zöldsaláta
Főétel: párolt marhapofa puliszkával
Desszert: hideg karamellás túrógombóc gyümölcsraguval

Az ételekhez a hozzávaló bort kaptuk. Az ételek nagyon finomak voltak és igazán harmonizáltak a borokkal.

bor_logo.jpg
BOR

Nagy Laci szerint a kérésemre egy kicsit átalakította borsort, természetesen a Rajnai Rizling irányában. Szerencsére a többi résztvevő nem tiltakozott. Hiszen a kóstolt borok kiválósága mindenkit kárpótolt az elmaradt tételekért.

A következő borsort kóstoltuk.
0. Sauvignon Blanc Tavasz 2016 – fogadó tétel
1. Rajnai Rizling Panoráma 2015
2. Zöldveltelini Tavasz
3. Primus Rosé 2016 – Cabernet Sauvignon
4. Rajnai Rizling 2009
5. Rajnai Rizling 2016 hordóminta
6. Sauvignon Blanc 2016 hordóminta
7. Chardonnay 2016 amforaminta
8. Chardonnay 2016 hordominta
9. Zöldveltelini 2014
10. Rajnai Rizling 2005
11. Rajnai Rizling 2006 késői szüretelésű
12. Cuvée 2015 Cabernet Franc és Merlot házasítás

Mindegyik tétel nagyszerű volt. Izgalmas volt kóstolni és összehasonlítani a Chardonnay-t amforából és hordóból. Számomra az amforás tétel mind illatában, mind ízében egy aromabomba volt. Ehhez képes a hordós tétel kicsit visszafogottabb volt. Igaz benne is minden meg volt, ami a Chardonnay-ra jellemző kell legyen. Mind kettőt nagy szép, ropogós savak jellemezték és mind kettő jelentős potenciállal rendelkezik. Érdekes lehet, hogy a palackban érezhető lesz-e eltérés illatban, ízben az érlelő edény különbözősége miatt.
Három tételt szeretnék kiemelni a nagyon kiegyenlített, minőségi mezőnyből.
9. Zöldveltelini 2014
Számomra ez egy igazi meglepetés volt. Ezt a tételt 96 órát héjon áztatták. Már illatában is lenyűgöző aromákat produkált. Az orrban érezhető volt enyhe fűszeresség, krémesség, kellemes mineralitás és a fehér gyümölcs aromák, mint barack és egy kis citrus.
Kóstolva minden az illatában megjelenő aroma a kortyban is megjelenik. Ízében még egy kicsit összetettebb. Már megjelenik a mandula és egy enyhe édesség is. Szép sava jól harmonizál a közepes alkohollal. Megfelelően vastag test és hosszúságú kesernyés lecsengés jellemzi a bort. Ez a tétel egy elegáns gigerli, ak(m)i minden érzékszervünket rabul ejti.
4. Rajnai Rizling 2009
Ez egy csodás tétel. Nagyon nehéz lenne legek nélkül beszélni róla. Minden benne van, ami egy kiváló rajnai rizlingben benne kell lennie és a legjobb minőségben. Nem részletezném a bor tulajdonságait, csak annyit mondok ez a tétel simán beilleszthető az általam korábban kóstolt (http://bit.ly/2kkfDUk) Dönnhoff Pincészet kiemelkedő borai közé, és büszke lenne rá.
11. Rajnai Rizling 2006 késői szüretelésű
125 gr maradék cukor
Eddig is tudtam, hogy a rajnai rizling sok mindenre képes szőlőfajta, hasonlóan mint a furmint. Evvel a tétellel Nagy Laci ezt teljes mértékben bizonyította. Illatában intenzív aromák jellemezik, mint érett aszalványok, sárgabarack, egy kevés citrusosság. Ezek mellett kellemes mézesség, mineralitás és karamella illatok is érezhetők. Már illatában is komplex. Ezek az aromák a kortyban is megjelennek, komplexitást biztosítva az íznek is. Összhangban levő közepes sav és alkohol szép tartást és testet biztosít a bornak. Ez egy behízelgő tétel. Bevallom őszintén és szívesen engedtem a csábításának.

Ezekből a tételekből néhányat vásároltam is szép emlékként.


Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőséges kötelesség!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

 

Szólj hozzá